Skip to content
Home » Algemeen » AD: “Open haard aan? Gebruik je hersens”

AD: “Open haard aan? Gebruik je hersens”

Schermafbeelding 2018-10-21 om 17.54.55

“Open haard aan? Gebruik je hersens”. Dat is nog eens klare taal.

Want daar ontbreekt het nog al eens aan bij mensen die hout verbranden. Men kijkt niet zo nauw. De rook gaat immers toch de schoorsteen uit. De dagen worden korter, de temperatuur daalt. Mooie aanleiding om de open haard of houtkachel maar weer eens aan te steken. Oh, hier nog wat afvalhout van de zomer. Dat kan er ook wel in. Als het maar niets of weinig kost. De buren zijn de klos. De buren krijgen ongewenst en ongevraagd de giftige rook over zich heen, op straat of in de eigen woning, waar men zich veilig waant. Fatsoenlijk ventileren gaat niet meer. Voor je het weet staat de rook in je huis. Maar het gaat ook wel eens mis, heel erg mis. Bijvoorbeeld met een schoorsteenbrand. Meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar. In de regio Apeldoorn in een jaar tijd 123 branden door de houtkachels en open haarden volgens Rinus Huisman, brandonderzoeker van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland. Vandaar dat hij in het AD zegt: “Gebruik je hersens”. Voordat je het weet heb je een schoorsteenbrand: “Als je geluk hebt dan blijft de schade beperkt tot het rookkanaal. Anders is het leed niet te overzien. Ik heb oude boerderijen tot de grond toe zien afbranden”.

En wat denk je van het risico van het huis van de buren? En van alle gifstoffen die de stoker zelf in huis krijgt en de buren?

Rinus Huisman heeft nog meer TIPS in het AD: ‘Je moet er altijd bij blijven. Vuur is ongecontroleerd. Er kan zomaar een vonkje overspringen op de houten vloer of op het tapijt. Je loopt ook niet weg als je aan het koken bent. Ik zeg altijd: Gebruik je hersens. Ik heb mensen gesproken die de boel niet op orde hebben en zeggen: Het gaat al 40 jaar goed. Dan zeg ik: U heeft al 40 jaar geluk gehad.”

Nog een TIP van het Luchtfonds:

STOOK HELEMAAL NIET, DAN KAN ER OOK NIETS GEBEUREN. SCHONE LUCHT IN DE WOONOMGEVING.

Hieronder het oorspronkelijke artikel uit het AD: “Open haard aan? Gebruik je hersens”: AD 25-9-2018 ‘Open haard aan? Gebruik je hersens’

Regelmatig komt u op websites van gemeenten of van de kachelhandel informatie tegen net zogenaamde stooktips. Het enige echte advies is: STOOK NIET.

Bij het verbranden van hout, houtpellets of biomassa komen voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en kleiner, benzeen, dioxine en andere PAKs. Daar kan je naast kanker ook hart- en vaatziekten, luchtweginfecties zoals bronchitis en longziekten zoals astma en COPD van krijgen.

Dat wilt u toch niet? U wilt toch ook niet dat uw buren er voor zorgen dat u die risico’s loopt? Indien u leest over “schoon” stoken, vergeet dat dan snel, want schoon stoken bestaat echt niet. Je kunt smerig stoken of minder smerig stoken en in alle gevallen kan je daar ziek van worden. Ook leest u over “bewust” stoken. Ook daarmee bereikt u niets. U kunt bij het woord “bewust” beter denken, dat u zich bewust moet zijn welke risico’s u neemt door te stoken met hout. U vervuilt de woonomgeving, loopt risico’s op ongewenste ziektes en u zorgt voor een extra opwarming van de aarde. Bij het stoken van hout komt namelijk 2 x meer CO2 vrij dan bij aardgas. Lees hier meer over CO2.

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.