Skip to content
Home » Algemeen » AD: Waarschuwing voor “sluipmoordenaar” CO Koolmonoxide: Je bent een rund als je met vuur stunt

AD: Waarschuwing voor “sluipmoordenaar” CO Koolmonoxide: Je bent een rund als je met vuur stunt

Schermafbeelding 2018-11-14 om 17.13.28

Een verbastering van de slogan over vuurwerk. Maar een dergelijke claim kan je gerust ook gebruiken voor lieden die menen met hout of houtpellets te moeten verwarmen. Je loopt het risico van een schoorsteenbrand, het risico op de sluipmoordenaar koolmonoxide en het risico op gezondheidsschade door fijnstof en andere voor de gezondheid gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij het verbranden van hout e.d.

In diverse media, waaronder het Algemeen Dagblad wordt alarm geslagen door de plotselinge stijging van het aantal personen die in nood kwamen door koolmonoxide.

Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over ,,sluipmoordenaar” koolmonoxide (CO), waarvoor de afgelopen zes weken al veertig mensen werden opgenomen met een vergiftiging. Die wordt veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen.
,,De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen”, zegt Jet Vroege, namens Brandweer Nederland belast met het dossier koolmonoxide. De piekperiode vindt pas de komende maanden plaats. Volgens Vroege slaat ,,sluipmoordenaar CO dit jaar alweer hard toe”. De internationale term is Carbon Monoxide. 

In de voorbije weken werden bij achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie twee doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg.

Grieperig, misselijk gevoel’
‘Symptomen van koolmonixidevergiftiging zijn een grieperig, misselijk gevoel. Je krijgt ook een hele rode kleur in je gelaat en je wordt gewoon heel loom. Echt een gevoel van: ik ben spontaan ziek aan het worden”, zegt Peter Schuurmans van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.  In de Rijnmondregio rukt de brandweer gemiddeld vijftien tot twintig keer per maand uit voor incidenten met koolmonoxide.

Werkelijke aantallen hoger door open haarden en houtkachels.

De brandweer en de Brandwonden Stichting denken dat het werkelijke aantal slachtoffers overigens nog hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels, pelletkachels e.d. daarin niet zijn meegenomen.

CO-melder
De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat een CO-melder moet hangen op de plaats waar een cv-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is. Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger.

Kolentijdperk

In de jaren dat verwarming thuis nog met kolen geschiedde, kwam er o.a. veel koolmonoxide vrij die door de schoorsteen het huis verliet. Als er iets niet helemaal goed ging met de kachel of de schoorsteen dan kwam de koolmonoxide in huis. Nadat de huishoudens in Nederland overstapten op aardgas werd dit probleem aanzienlijk kleiner en zijn wij bijna vergeten, dat dit probleem kan ontstaan. Het is verbazend dat gezinnen nu weer over gaan naar een smerige brandstof zoals hout of houtpellets, waardoor het risico op de sluipmoordenaar CO, koolmonoxide, enorm wordt vergroot. Het is kleurloos, reukloos en je ziet het niet, zonder dat je er erg in hebt raak je buiten bewustzijn en kan je komen te overlijden als het wat langer duurt. Naast koolmonoxide komt er bij het verbranden van hout ook veel reukloos fijnstof vrij. Ook dat is een sluipmoordenaar.

Zie hieronder het artikel zoals dat in het AD verscheen

AD 13-11-2018 Waarschuwing voor ‘sluipmoordenaar’ CO

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.