Skip to content
Home » Algemeen » Al is de houtrook nog zo snel, de giftige waarheid achterhaalt ‘m wel

Al is de houtrook nog zo snel, de giftige waarheid achterhaalt ‘m wel

Houtrook snelle leugen

Een veelbelovende kop boven dit artikel. De inspiratie voor dit artikel komt van de ontwerpster van deze cartoon met copyright sandradehaan.nl .

De cartoon geeft inspiratie omdat het gedachten samenbrengt van zoveel zaken die niet in de haak zijn als het gaat om houtrook, hout- en pelletkachels, biomassa, energie, elektra en klimaat. Daarbij hoop je toch echt dat al die onwaarheden tijdig worden herkend, zodat onze gezondheid, milieu en klimaat niet alleen voor geld en eigen belangen om zeep worden geholpen.

Een kachel die uw interieur allure geeft

1) Laten we eens met die ziekmakende kachels beginnen. Onder het mom van gezelligheid en sfeervolle warmte worden deze kachels door de kachelhandelaren aangeprezen, een kachel die uw interieur allure geeft, verwarm uw huis op verantwoorde wijze, samen gaan wij op zoek naar uw droomhaard, wij helpen u in de zoektocht naar de perfecte haard, maak gebruik van ons interieuradvies. Nergens ook maar enige waarschuwing dat je er ziek van kan worden, zoals op een pakje sigaretten. Nee, het tegendeel wordt beweerd onder het mom van “bewust stoken, duurzaam en CO2 neutraal”

Pure leugens om de consument te verleiden om te kopen en te misleiden om de koopbeslissing te laten nemen. Natuurlijk zou u bewust kunnen stoken, net zo goed als u bewust kunt roken, wetende dat u er ziek van kunt worden, want dat staat al op de verpakking. Op een kachel of op een zak of pallet met hout staat dat niet. U kunt dus niet bewust u zelf (of uw buren) ziek stoken, dat gaat alleen onbewust. 25% van de rokers haalt zijn pensioen niet. Dat zelfde lot zou een fervente stoker kunnen treffen, doch men is dat zich zeker niet bewust. Houtrook is 12 x slechter dan de rook van sigaretten bij dezelfde rookdichtheid. Stoppen met stoken is de beste oplossing.

2) En wat is de realiteit als het gaat om de specificaties van de nieuwste kachels volgens het EcoDesign, specificaties waar alle kachels vanaf 2022 aan moeten voldoen? Ook hier klopt niets van. Dr. Gary Fuller wetenschapper op het gebied van luchtvervuiling aan het wereldberoemde King’s college in London heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de luchtvervuiling afkomstig van houtkachels en pelletkachels van het nieuwste type. De uitkomst was bijzonder verontrustend. Hij schreef er een boek over: “The Invisible Killer” nu verkrijgbaar bij bol.com.

De belangrijkste conclusies: Eén nieuwe EcoDesign houtkachel geeft zes maal meer fijnstof dan een nieuw model vrachtwagen. Oftewel één kachel geeft meer vervuiling dan zes nieuwe vrachtwagens die hun motor bij u voor de deur laten draaien. De onzichtbare moordenaar. Een tweede conclusie was dat de gemiddelde emissie van deze nieuwe EcoDesign kachels tien maal hoger was dan de emissie in het laboratorium. Een uitgebreid artikel over dit boek vindt u hier op onze website.

3) Duurzaam is het gebruik van een hout- of pelletkachel of ander hout gestookt apparaat al helemaal niet. Door het verbrandingsproces worden zowel de stoker als de buren van de stoker ongewenst en niet te vermijden blootgesteld aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. Daar kan je naast kanker ook hart- en vaatziekten van krijgen, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD. Lees hier wat de Volkskrant erover schrijft.

4) het verbranden van hout, houtpellets of biomassa is verre van CO2 neutraal. Het duurt afhankelijk van het soort bos of hout 30-100 jaar voordat een nieuwe boom weer dezelfde hoeveelheid CO2 afgeeft. Bij het kappen stopt de opname onmiddellijk en bij het in de brand steken komt de CO2 in een keer vrij in de atmosfeer. Wij verbranden het hout dus bijzonder snel en het duurt heel erg lang voordat er weer een flinke boom staat. Nog even afgezien van alle energie die verloren gaat (CO2 die vrijkomt) bij het machinaal rooien, versnipperen, drogen, transporteren e.d.. Bovendien willen wij niet neutraal maar over 11 jaar al op minus 49% CO2 zitten. Dat gaat dus nooit lukken met iets dat CO2 neutraal zou zijn en wat het bij lange na ook niet is. Lees hier alles over het sprookje uit Brussel over CO2.

Grafiek FD: De 15% groene stroom is maar voor de helft groen. De rest is afkomstig van Biomassa.

5) Groene energie is niet zo groen als u denkt. Nergens in Nederland komt groene stroom uit het stopcontact. Een klein percentage is groen, de rest is grijs. We importeren  op papier groene stroom op certificaten, zogenaamde garanties van oorsprong (GVO) uit landen die meer dan genoeg groene stroom hebben binnen de afspraken van Brussel en betalen daar grof geld voor. Die stroom kan tot een jaar oud zijn, terwijl het direct moet worden geconsumeerd. Die stroom komt hier NOOIT. Deze stroom draagt niets bij aan de uitbreiding van de duurzame energieopwekking in Nederland en dus ook niet aan onze nationale doelstelling. Sterker nog er is in de meeste gevallen zelfs geen verbinding tussen de netwerken. Het zou hier dus ook helemaal nooit kunnen komen. Noem het maar gerust sjoemelstroom. Een zogenaamd CO2 vrije stekkerauto is dus helemaal niet zo groen en CO2 vrij. Meer dan 90% van de elektra wordt met steenkolen of vieze biomassa opgewekt. Groene stroom, emissievrij en energieneutraal zijn prachtige marketingtermen, maar met de werkelijkheid hebben ze weinig te maken. Met de certificaten wordt de grijze stroom wit gewassen.

6) Biomassa wordt gebruikt in plaats van gas of steenkool, zogenaamd om de wereld groener te maken. De CO2 wordt niet geteld, terwijl er 2x meer CO2 vrijkomt dan bij aardgas en zelfs ook nog 15% meer dan bij steenkool. Bovendien, komen er net zoals bij het verbranden van hout grote hoeveelheden voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij. Lees hier hoe deze klimaatfraude kan plaats vinden, want het klimaat heeft geen rekenmachine.

Moeten we ons nu zorgen gaan maken? Dat zou ik niet doen als het om de klimaatvraagstukken gaat. Daar kunnen wij zelf niet of nauwelijks iets aan beïnvloeden. Wat wij wel kunnen beïnvloeden is datgene dat zich afspeelt bij ons in de woonwijken. Het hartstochtelijke en in toenemende mate verbranden van hout in allerlei apparaten: open haarden, houtkachels, pelletkachels, biomassaketels, vuurkorven, tuinhaarden, houtgestookte barbecues, vuurtonnen, hot-tubes, houtgestookte saua’s en wat men allemaal meer kan verzinnen. Als wij die nu zouden kunnen elimineren, dan zijn de gevaren voor onze gezondheid uit deze hoek geweken.

Copyright Sandradehaan.nl

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.