Skip to content
Home » Algemeen » Amerikaans bos, opgestookt in onze centrales

Amerikaans bos, opgestookt in onze centrales

pelletkachels950 shutterstock_1290894307

In onze biomassacentrales stoken wij Amerikaanse bossen op. Dat is geen goed idee, zegt de KNAW, de Koninklijke Academie van Wetenschappers. Want het draait niet om ons klimaat, maar weer eens alleen maar om geld. In Amerika wordt er grof aan verdiend; hier gaat het met grove subsidies gepaard. Uw en mijn geld dus. En het klimaat dus? Dat klimaat heeft er in plaats van baat slechts schade bij.

De regels zijn niet zo streng in de USA, waardoor de bossen in rap tempo worden gekapt, versnipperd en in smerige schepen naar Europa gezonden. Niets en nada milieuwinst. Alleen maar extra CO2, 100 procent meer dan aardgas en 15 procent meer dan steenkool. Kijk zelf maar. De bossen in Amerika zijn vogelvrij. Jacqueline Kramer, hoogleraar duurzaamheid, zegt dat de bossen duurzaam moeten zijn als je duurzame biomassa wil. Edoch: verbranden van hout kan nooit duurzaam zijn. Het is niet alleen bar slecht voor de gezondheid, maar ook funest van het milieu en het klimaat.

Tekst: Jos Merks / Foto: Shutterstock

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.