Skip to content
Home » Algemeen » Amsterdam: “Astmamedicatie verdubbeld”

Amsterdam: “Astmamedicatie verdubbeld”

ACTUEEL Meldingen_Amsterdam shutst

Het valt op. De afgelopen weken neemt het aantal meldingen over houtrookoverlast in grote steden toe. Voorheen waren grotere steden beperkt vertegenwoordigd. Vooral dorpen en verstedelijkte dorpen op het platteland voerden de boventoon. Recent zijn er met name meldingen gedaan door inwoners van de stad Amsterdam. Een overzicht van de afgelopen dagen.

 
“Ontzettend veel rooklucht; we weten niet waar vandaan”
“Sinds de winter in het land is gearriveerd, hebben wij thuis, met name in de slaapkamer die grenst aan de binnentuinen van de buren, ontzettend veel last van rooklucht in huis. Probleem is dat we niet kunnen zien waar de rook vandaan komt.”

 

“Gebruik astmamedicijn verdubbeld sinds houtkachel oprukt”
“Sinds een jaar of vier à vijf is het aantal houtkachels in onze straat enorm gegroeid. Wij kunnen ramen en deuren niet meer openen. Men stookt de hele dag door. Vroeger was het voor de gezelligheid op zaterdagavond en daar heb ik niet zo’n moeite mee. Echter: de houtkachel vervangt in toenemende mate de cv-ketel. Ik ben zelf astmatisch en mijn medicijnverbruik is verdubbeld sindsdien. Als ik ‘s avond de straat op en neer loop met de hond, moet ik na afloop eerst mijn medicijnen (ventolin) innemen om weer normaal te kunnen ademen. Mijn longarts spreekt over “sluipmoordenaars”. De rook die uit de schoorstenen komt is af en toe gitzwart. Ik mag sinds dit jaar in Amsterdam niet meer op mijn 4tact scooter rijden, omdat deze een half jaar te oud is. De gemeente Amsterdam heeft hier hemel en aarde voor bewogen om af te wijken van het landelijk beleid. Als het om echte vervuiling en schade voor de gezondheid gaat, geeft men helaas niet thuis.”

 

“Gewoon stoken ondanks code rood”
“Ondanks code rood op Stookwijzer.nl besluit onze buurtbewoner in de Voornestraat te Amsterdam gewoon de open haard te stoken.”

 

“Slaapkamer staat vol houtrook”
“De slaapkamer staat vol houtrook, vooral op dagen als er een stookverbod is afgekondigd. Ik snap dat het er gezellig uitziet, maar hout stoken in een gebied met stadsverwarming past niet meer in deze tijd.”

 

“Soms staat het helemaal blauw van de rook”
“Ik woon in het centrum van Amsterdam op de bovenste etage van een pand. Elke dag vanaf een uur of 17.00 tot ’s avonds laat kunnen wij de ramen niet open zetten, omdat het zo erg naar houtrook stinkt. Het komt van alle kanten; zowel van de buren voor als achter of verderop in de straat. Na een wandeling op straat stinken je haar en kleding alsof je naast een vuurkorf hebt gestaan. Het slaat op je keel en ogen.

In de zomer: hetzelfde probleem maar dan met de barbecue. Er is altijd wel iemand die in de beneden-tuinen een barbecue aanzet rond 17.00. Soms staat het helemaal blauw tussen de huizen van de rook. In zo’n dichtbevolkte stad zou dit echt verboden moeten worden. Het is pure recreatie, terwijl het ernstige hinder en gezondheidsklachten veroorzaakt bij omringende bewoners. Ik heb al op vele plekken aan de bel getrokken, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de gemeente Amsterdam, die zo druk is met het weren van auto’s en de luchtkwaliteit, geen verantwoordelijkheid neemt.”

 

“Last van mijn keel door stook oud hout”
“Mijn buren stoken oud hout in hun huis. De rook en de lucht trekken in mijn huis en ik krijg last van de keel.”

 

“Haardrook rechtstreeks de slaapkamer in”
“Weer vanaf ’s ochtends vroeg stoken van open haard, rechtsstreeks de slaapkamer in. Alle ramen weer dicht met tochtstrips. Hoesten en pijn in de keel. Dank buren, met wie overigens niet valt te praten.”

 

“Bizar; buiten spelen is er niet meer bij”
“Wij hebben enorm last van een buur die stookt. Al meerdere keren aangesproken, maar hij trekt zich er niets van aan. Ik moet regelmatig de ramen dichtdoen en soms is zelfs buiten spelen niet te doen. Het is enorm vervelend, bizar dat er überhaupt gestookt mag worden!”

 

“Ramen moeten nu soms in de ochtend al dicht”
“Voor wat het waard is, sturen wij u dit bericht. Wij wonen op de Silodam aan de Oude Houthaven en ervaren geuroverlast van brandende houdkachels. De informatie op uw website over het noodzakelijk dichthouden van de ramen, herkennen wij. Met name wanneer het windstil en/of koud is. In het najaar zijn de kachels hooguit laat in de avond aan en kunnen we de ramen gedurende de nacht weer open zetten.
In deze periode waarin het kouder wordt en wij thuiswerken, moeten de ramen soms ook al in de ochtend dicht. En dat is jammer. We maken nu de keuze óf “frisse” lucht en geuroverlast óf geen “frisse” lucht maar ook geen geuroverlast. Lastige keuze.
We kunnen ons overigens heel goed voorstellen dat het gezellig en mogelijk zelfs praktisch is om een houtkachel te stoken. We vragen ons wel af of de personen die stoken dit ook zouden doen wanneer zij zelf deze geur in huis zouden krijgen. We wisten niet eerder van het bestaan van uw organisatie en website. Wel hebben wij regelmatig op de website van de gemeente Amsterdam gekeken en op internet gezocht.”

 

”Rook in mijn slaapkamer als ik ramen open”
“Ik ruik buiten vaak een rooklucht en de lucht komt ook in mijn slaapkamer met open raam. Ik weet echter niet waar het vandaan komt, ik woon in een nieuwbouwflat aan de Ottho Heldringstraat.”

 

“Ons gezin met klein kind zit met prikkende ogen”
“Wij wonen in zo’n afgesloten woonblok in de Amsterdamse Rivierenbuurt, en hebben vanavond last van houtrook. Zowel aan tuinkant als aan straatkant. Ik kan dus nergens ventileren en ons gezin (met klein kind) zit hier vanavond weer eens met prikkende ogen. Ik heb de lokale GGD maar weer gemaild, maar er is weinig daadkracht hier helaas.”

 

“Ik word hoestend wakker, we overwegen te verhuizen”
“Het hele jaar door word er flink (buiten) gestookt op IJburg. Zodra het regent en mist gaat het helemaal los. Alle ramen en strips moeten weer dagenlang dicht. Om 7 uur in de ochtend begint het feest en wordt je hoestend wakker.
Ik ben talloze keren langs gegaan bij de buren om te vragen te stoppen met stoken of in ieder geval dit niet te doen onder slechte weersomstandigheden. Daar hebben zij geen boodschap aan. Want ze strooien kruiden in de haard, dan is het niet erg.
Wij ondervinden gezondheidsklachten en praten al helemaal maar niet meer over de gevolgen voor het milieu en de leefomgeving. Ach, hun kinderen zullen wel geen belang hebben bij een gezonde leefomgeving als ze volwassen zijn.
Ik weet echt niet mee wat ik moet doen hieraan. Praten helpt in ieder geval niet. We overwegen te verhuizen.”

 

Foto: Shutterstock

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.