Skip to content
Home » Algemeen » België: honderden euro’s voor oude houtkachel

België: honderden euro’s voor oude houtkachel

900 Stook shutterstock_1033062013

Het moest er een keer van komen. België liep al een tijdje voorop als het gaat om het beperken van fijnstof uit open haarden, houtkachels en pelletkachels. Verschillende milieugroepen waaronder de VMM (De Vlaamse Milieu Maatschappij) hebben voortdurend de schadelijkheid voor de gezondheid, milieu en klimaat naar voren gebracht. Mensen die hun houtkachel de deur uit doen, kunnen nu fikse premies krijgen. 

De ergernis was groot toen enkele maanden terug 80 kachelhandelaren samen probeerden via een inruilactie de Belgen over de streep te trekken om hun oude houtkachel in te ruilen voor een nieuw exemplaar volgens het zogenaamde Ecodesign.

Lobby | Een grote lobby ging hieraan vooraf; de kachelhandelaren wilden dat de overheid de pelletkachel zou gaan subsidiëren. Terecht besloot de overheid dat niet te doen. Met een goede reden. Weliswaar zijn deze nieuwe kachels minder smerig, doch nieuwe kachels worden in zijn algemeenheid intensiever gebruikt. Daardoor is de uiteindelijke bijdrage aan fijnstof vaak hoger dan voorheen. Daarbij komt dat deze kachels weliswaar in het laboratorium minder schadelijke stoffen uitstoten, doch in de praktijk worden wij blootgesteld aan waarden die gemiddeld tien maal hoger zijn.

De kachelhandelaren zochten de confrontatie, doch werden gelijk van repliek gediend.

Ruilen voor gezonde energie | België had liever gezien dat de kachelhandelaren als ruilmiddel apparaten op gas of elektra zouden geven; daarmee zouden gezondheid, milieu en klimaat echt gediend zijn. De kachelhandelaren hebben kennelijk niets op met de gezondheid, milieu en klimaat.

De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege geeft nu met instemming van de regering vanaf 2019 een fikse premie aan iedereen die zijn oude houtkachel inruilt voor  een verwarmingstoestel dat géén hout verbrandt.

De overheid betaalt dan maar liefst 25 procent van de aankoopprijs terug tot een maximum van 250 euro. Voor de sociale doelgroepen kan dat oplopen tot 50 procent en een plafond van 1000 euro.

Het is geen geheim dat stoken op hout- of steenkoolkachels bijzonder vervuilend is. Dat soort kachels is in België verantwoordelijk voor 36 procent van de uitstoot van fijnstof. Daarom werkte minister Joke Schauvliege een Green Deal uit, die de schadelijke uitstoot van houtkachels, pelletkachels en open haarden tegen 2030 met de helft moet verminderen.

In België zijn nog 600.000 kachels die op hout branden. Dat zal dus snel moeten verminderen, met zeker 25.000 stuks per jaar, als de uitstoot naar de helft moet.

Tekst: Jos Merks

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.