Skip to content
Home » Algemeen » België doortastender dan Nederland als het om schone lucht gaat. 250,00 tot 1000,00 Euro terug als je de houtkachel weg doet

België doortastender dan Nederland als het om schone lucht gaat. 250,00 tot 1000,00 Euro terug als je de houtkachel weg doet

Schermafbeelding 2018-12-16 om 11.07.03

De Vlaamse Milieumaatschappij was altijd al actief tegen houtrook. Hier een vergelijk tussen de houtkachel en het verkeer.

Het moest er een keer van komen. België liep al een tijdje voorop als het om het beperken van fijnstof gaat afkomstig van open haarden, houtkachels en pelletkachels. Verschillende milieugroepen waaronder de VMM (De Vlaamse Milieu Maatschappij) hebben voortdurend de schadelijkheid voor de gezondheid, milieu en klimaat naar voren gebracht. Deze maand kwam het goede nieuws naar buiten, zowel in De Tijd, De Standaard als in de Gazet van Antwerpen (GVA). Deze laatste bracht het nieuws op de voorpagina en het meest uitgebreid met als kop boven het artikel: Fikse premie voor wie de houtkachel buitengooit.

De ergernis was groot toen enkele maanden terug 80 kachelhandelaren samen probeerden via een inruilactie de Belgen over de streep te trekken om hun oude houtkachel in te ruilen voor een nieuw exemplaar volgens het zogenaamde Ecodesign. Een grote lobby ging daaraan vooraf, waarbij de kachelhandelaren wilden dat de overheid de pelletkachel zou gaan subsidiëren. Terecht besloot de overheid dat niet te doen. Met een goede reden. Weliswaar zijn deze nieuwe kachels minder smerig, doch nieuwe kachels worden in zijn algemeenheid intensiever gebruikt, waardoor de uiteindelijke bijdrage aan fijnstof vaak hoger is dan voorheen. Daarbij komt dat deze kachels weliswaar in het laboratorium minder schadelijke stoffen uitstoten, doch in de praktijk worden wij blootgesteld aan waarden die gemiddeld tien maal hoger zijn. Lees het dossier: Sjoemelkachels. 

De kachelhandelaren zochten de confrontatie, doch werden gelijk van repliek gediend.

België had liever gehad dat de kachelhandelaren eieren voor hun geld hadden gekozen en hun aanbod van inruil te doen tegen apparaten op gas of elektra, waarmee gezondheid, milieu en klimaat echt gediend zouden zijn. De kachelhandelaren hebben kennelijk niets op met de gezondheid, milieu en klimaat. De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege geeft nu met instemming van de regering vanaf 2019 een fikse premie aan iedereen die zijn oude houtkachel inruilt voor  een verwarmingstoestel dat geen hout verbrandt van de energie-efficiëntieklasse A. De overheid betaalt dan maar liefst 25% van de aankoopprijs terug tot een maximum van 250,00 Euro. Voor de sociale doelgroepen kan dat oplopen tot 50% en een plafond van 1000,00 Euro. Het is geen geheim dat stoken op hout- of steenkoolkachels bijzonder vervuilend is. Dat soort kachels is in België verantwoordelijk voor 36% van de uitstoot van fijnstof. Daarom werkte minister Joke Schauvliege een Green Deal uit die de schadelijke uitstoot van houtkachels, pelletkachels en open haarden tegen 2030 met de helft moet verminderen. In België zijn er nog 600.000 kachels die op hout branden. Dat zal dus snel moeten verminderen met 25.000 stuks per jaar als de uitstoot naar de helft moet.

Lees hieronder het complete artikel in de Gazet van Antwerpen.

GVA 30-11-2018 Fikse premie voor wie houtkachel buitengooit

 

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.