Luchtvervuiling belangrijke oorzaak kindersterfte

In Nederland is er weinig gepubliceerd over de recente WHO Wereldconferentie in Genève Zwitserland. Toch was er nieuws over opmerkelijke publicaties omtrent recente onderzoeken. Eén daarvan ging over kinderen. Het Vlaamse dagblad De Morgen maakte er melding van.
Tekst ontleend aan dagblad De Morgen
“Elke dag ademt 93 procent van de kinderen onder achttien jaar lucht in die zo vervuild is dat het ernstige risico’s geeft voor hun ontwikkeling en gezondheid. Zo toont een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie, die dat ‘onvergeeflijk’ noemt. Volgens het ECN/TNO kan in een woonwijk waar enkele kachels branden het aandeel fijnstof PM2.5 oplopen tot 30-39% van het totaal. Uit de nieuwe onderzoeken blijkt hoe zeer het kinderen en jongeren schaadt.
Kinderen ademen twee tot drie keer meer dan volwassenen en leven in de periode waarin hun hersenen en lichaam zich ontwikkelen ook lager bij de grond, waar sommige luchtvervuiling het grootst is. In een wereld met veel vervuilde lucht zijn kinderen met andere woorden sterk benadeeld. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. Jaarlijks hebben zij samen 500.000 dagen klachten. Het kan volgens artsen helpen als speelplaatsen niet in de buurt van wegen zijn en er geen houtkachels branden.
Bijna alle kinderen onder achttien jaar zijn iedere dag blootgesteld aan niveaus van fijnstof (PM 2.5) die boven de WHO-norm liggen. Het gaat om zo’n 630 miljoen kinderen onder vijf jaar en zo’n 1,8 miljard kinderen onder de vijftien jaar. En luchtvervuiling is geen typisch probleem van rijke landen. In landen met lage en gemiddelde inkomens zijn 98 procent van de kinderen jonger dan vijf blootgesteld aan te hoge PM2.5-waarden. In rijke landen zoals het onze is dat 52 procent.
Geen veilige grens
Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes luchtvervuiling die diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot luchtwegeninfecties, chronische longproblemen, hartproblemen en kanker. En hoe klein de blootstelling ook is, er is geen veilige grens en er is altijd een meetbaar schadelijk effect op de gezondheid. Een belangrijk aandeel van de fijnstof komt van het verbranden van hout tot 39% van het totaal in woonwijken waar een aantal kachels branden.
De nieuwe analyse van de meest recente wetenschap zet ook alle andere effecten bij kinderen op een rij en de lijst is erg lang. In 2016 stierven bij benadering 600.000 kinderen onder 15 jaar door acute luchtwegeninfecties veroorzaakt door vervuilde lucht binnenshuis en buitenshuis. Bijna één op de tien sterfgevallen bij kinderen onder 5 jaar is het gevolg van luchtvervuiling.
Van kanker tot obesitas
Daarnaast beïnvloedt de vervuilde lucht kinderen doordat ze de oorzaak kan zijn van vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht, verminderde hersenontwikkeling waardoor kinderen het cognitief, mentaal en motorisch slechter doen, slechte longontwikkeling, astma, kinderkanker, obesitas en een groter risico op chronische ziektes zoals hart-en vaatziektes later in hun leven. “Luchtvervuiling tast de gezondheid van onze kinderen op meer manieren aan dan we vermoedden en belemmert onder andere hun hersenontwikkeling,” besluit Maria Neira, directeur van de betrokken WHO-afdeling.
De WHO roept alle landen dan ook op meer moeite te doen, onder andere door scholen en speelpleinen ver van belangrijke luchtvervuilingsbronnen te lokaliseren en door eindelijk ook de WHO-normen voor onder andere fijnstof te halen.”
Foto: Shutterstock
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.