Brabantse Klachten: “Wij worden uitgerookt”

Stichting Luchtfonds krijgt vrijwel dagelijks meldingen binnen van overlast door houtstook. Op gezette tijden brengen we verslag uit. Vandaag: Brabantse Klachten. Noord-Brabant is de provincie die het hoogst scoort bij de houtrookklachten.
Kijkend naar de klachten, is er sprake van een opmerkelijke verandering. Nog maar kortgeleden kwam het leeuwendeel van de klachten bij het Luchtfonds (en Meldpunt Houtrookoverlast) binnen in het stookseizoen, grofweg tussen eind september en half april.
Vorig jaar kwamen voor het eerst ook in het zomerseizoen de nodige meldingen. Maar 2020 is het eerste jaar dat vrijwel geen onderscheid meer bestaat tussen de hoeveelheid melders in en buiten het stookseizoen. Er komen dus nu het hele jaar meldingen binnen.
Gezien de duidelijk zichtbare toename van het aantal vuurkorven, buitenkacheltjes, houtgestookte buitenovens, stooktafels en andere buiteninstallaties kan dit ook nauwelijks verwondering wekken.
Brabantse cijfers
● 16,75% van alle klachten die de afgelopen maanden binnen kwamen bij het Luchtfonds, zijn afkomstig uit Noord-Brabant. Dat is een hoger percentage dan het aandeel van Noord-Brabant in de Nederlandse bevolking: dat ligt op 14,7%.
● Betrek je cijfers van landelijk onderzoek van Motivaction en Milieu Centraal op Noord-Brabant, dan krijg je het volgende beeld:
– 787.000 Brabanders ofwel 31 procent hebben wel eens last van houtstook binnen of buiten.
– Bijna 150.000 Brabanders (ofwel 19 procent van het bovenstaande aantal) zeggen over zichzelf, dat ze “ernstige gezondheidsklachten ervaren” door overlast van buitenstook of binnenstook in de buurt.
– Bron: Houtstook in Nederland, onderzoek naar maatschappelijke discussie over houtstook in Nederland. September 2019.
– Bij de calculatie voor Noord-Brabant is het totale aantal inwoners als uitgangspunt genomen, inclusief kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Brabantse Klachten:
selectie van meldingen
Een selectie van de Brabantse Klachten die het Luchtfonds de afgelopen maanden, november tot en met juli, heeft ontvangen. Gerangschikt op woonplaats en/of gemeente. Elk citaat is afkomstig van een andere melder. Vaak is slechts een fragment van de melding weergegeven.
Eindhoven
“In de winter stinkende haarden en houtkachels zodat de slaapkamers ruiken als rokerijen. In de zomer bbq’s, tuinhaarden, vuurkorven, tuinwokken. Niet te doen! Steeds weer brandlucht, stank in huis! Wel allerlei regels om luchtvervuiling tegen te gaan; nou dit is zware vervuiling en overlast.”
“Wij hebben al decennia last van de smoor/stookmethode van een familie in onze straat. Als je de wijk in komt, ruik je het al en in huis is het niet te harden. Slapen met je raam open is ondenkbaar. Mijn man hoest zorgelijk, wij snotteren altijd en hoesten. Is dat normaal?”
“Onze buren stoken elk najaar en winter alleen maar op hout ter verwarming van hun huis. Zwarte rookpluimen komen al vanaf vroeg in de middag tot laat in de avond uit de schoorsteen van hun bungalow. De waardes in ons huis stijgen wel tot 55 mcg per kubieke meter. Ik heb vrijdagavond en zaterdagavond zelfs letterlijk met een mondkapje in mijn eigen huis moeten zitten.”
“Ernstige aanhoudende stookoverlast van mijn buurman, die sinds anderhalf jaar in toenemende mate afvalhout aan het verstoken is. Vanochtend zag ik hem bezig met minstens een kuub sloophout naar zijn erf te verslepen. Vrijwel dagelijks worden grote partijen verzaagd (geverfd, gelakt enzovoorts) om in zijn oude allesverbrander te verstoken. De wijkagent weet ervan maar er gebeurt niets. Eerder kreeg ik al een afwijzende reactie.”
Tilburg
“Buurman is al twee dagen oud hout aan het opstoken in de trommel van een oude wasmachine. Wij zijn allebei longpatiënten en moeten alle ramen en deuren dicht houden.”
“Verschillende buren stoken vuur in de tuin. Astmaklachten. Moet in de zomer met ramen dicht slapen. Als we het tenminste op tijd merken.”
“Ik lig ziek op bed en word mijn bed uitgerookt met een vieze lucht uit de buurt. Dit is vaker het geval hier in de buurt, het is geen schoon brandhout! Zeker nu ik ziek ben, ga ik bijna over mijn nek van het hoesten. Ben ook nog eens zwanger!”
’s Hertogenbosch
“Een nieuw appartementencomplex in onze wijk en de omliggende nieuwbouw krijgen geen gasaansluiting. Het complex wordt voorzien van een centrale houtpelletkachel. Wij buren zijn zeer verontrust. Naast onnodige extra fijnstof in de lucht, is dit een onnodige aanslag op het milieu.”
Breda
“Mijn huis staat vol grijze rook. Ik krijg het zo benauwd buiten dat ik met 30 graden binnen kan gaan zitten met de ramen en deuren dicht. Ik en mijn zoon van 12 krijgen het spaans benauwd, terwijl iedereen van het mooie weer zit te genieten. Niet meer van deze tijd.”
Waalwijk
“Ik heb foto’s van de verbranding in zijn tuin en ook z’n naam en adres.”
“Wij hebben buren die in het winterseizoen stoken van de vroege ochtend tot de late avond. Daar hebben wij zowel in huis als buitenshuis ernstige last van, onder meer rookoverlast, stank, overlast van ongedierte door gigantische houtopslag en, het allerergste, gezondheidsklachten (volgens de longarts van mijn vrouw waarschijnlijk door de houtstook). Het kan toch niet zo zijn dat wij moeten verhuizen?”
Best
“Wij hebben vanaf de herfst en zo de hele winter door last van de pelletkachel van mijn buren, die nagenoeg elke avond de hele buurt vergassen met verbrande houtlucht, echt een nare indringende lucht. Wij houden ramen en deuren gesloten gedurende de avond.”
Dongen
“Ramen om wat verkoeling te krijgen kunnen niet meer open. De rook van vuurkorven zorgt op zomeravonden voor enorme overlast. Wij worden gedwongen om een airco aan te schaffen om de temperatuur in huis wat aangenamer te maken.”
Uden
“Je kunt geen raam of deur meer open zetten, want dan ruikt je hele huis aangebrand.”
Boxtel
“Het is warm en dus ’s avonds lekker de ramen open om de warmte eruit te krijgen. Gaan de buren de vuurkorf weer aansteken, vlak onder ons raam. Ik heb ook nog eens astma en dus erg veel last van de rook.”
Mill en Sint Hubert
“Regelmatig last van houtstook. Herfst en winter: 15 uur per dag, 7 dagen per week. Lente en zomer: 4 uur per dag, 5 tot 7 dagen per week. Uit zich in hoesten, keelpijn, tongamandelen spelen op. Zwelling achter oor is pijnlijk.”
Halderberge
“Stookoverlast van de achterburen. Voor de zoveelste keer zitten we weer eens binnen met de deuren en ramen dicht.”
Herpt
“Het is een prachtige zondagavond, windkracht 1 uit het oosten, en mijn buurman vindt het nodig om zijn houtkachel te gaan stoken. In mijn huiskamer is het plotseling niet om te harden van de stank, het moment voor mij om er achter te komen dat het weer zover is en alle luchtroosters dicht moeten en de afzuiginstallaties uit.”
Steenbergen
“Sinds het begin van het stookseizoen hebben wij overlast van houtrook van onze overbuurman. Vanochtend werden wij wakker met barstende hoofdpijn en de slaapkamer zat vol rook (ons raam stond vannacht open). Klagen bij de gemeente helpt niet. Wij worden letterlijk en figuurlijk levend gerookt in ons eigen huis!”
“Vandaag zitten wij weer in de rookstank van onze buurman. Mijn man wordt kortademig en als wij rook binnen hebben of er hoofdpijn van krijgen, hebben wij een hoge bloeddruk (200/110 en 176/99). In de zomer hebben wij een normale bloeddruk van 135/80. Ik krijg een branderig gevoel rondom mijn borstbeen (van stress? Ik weet het niet).”
Breugel
“Dagelijks worden wij geconfronteerd met rook/stankoverlast door het stoken van een houtkachel in een woning 40 meter ten zuidwesten van onze woning. Weer of geen weer, stookalert of niet, die kachel moet aan. Op Facebook wordt trots verteld dat de kachel iedere dag brandt.”
Teteringen
“Heb al jaren COPD. Bij ons in de buurt wordt belachelijk veel gestookt. Open haarden en vuurkorven in de tuin; hierdoor wordt mijn vrijheid buiten beperkt.”
Sint-Oedenrode
“In de zomer heb ik last van de terraskachel van de buren. Nu het kouder wordt, heb ik weer last, nu van de binnenkachel. Mijn slaapkamer stonk gisteren naar rook. Ik wil de sfeer in de buurt niet verpesten. Klagers zijn lastig, want die hebben commentaar op de zogenaamd gezellige leefstijl van anderen. Maar mag het voor mij ook gezellig zijn met schone lucht alsjeblieft?”
Bavel
“Elke avond en in het weekend ook overdag heb ik last van houtrook van de buren. Ik maak mij zorgen over de invloed hiervan op onze gezondheid. Mijn vriend heeft astma, ik ben zwanger en we hebben een kind van 4. Slapen met de ramen op een kier is geen optie. Wij luchten zoveel mogelijk op momenten dat het niet stinkt buiten.”
De bovenstaande klachten zijn vanzelfsprekend maar een topje van de ijsberg. De ervaring van Stichting Luchtfonds is dat een grote meerderheid van gedupeerden ervoor kiest te zwijgen over houtrookoverlast. Velen willen niet te boek staan als klager en/of geen ruzie met de buren. Het betekent in de praktijk dat vele honderdduizenden tot ettelijke miljoenen Nederlanders in stilte de overlast ondergaan.
Foto: Shutterstock
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.