Skip to content
Home » Algemeen » Column: “Hartverwarmende wensen via Facebook”

Column: “Hartverwarmende wensen via Facebook”

lfshutterstock_510089464

Hartverwarmend, de wensen die mij via Facebook bereikten

Facebook is louterend. Het zorgt ervoor dat je op een andere manier naar jezelf gaat kijken. Ja. Facebook is niet alleen een venster op de wereld, maar houdt de gebruiker ook een spiegel voor. Dat ervaar je vooral als je je uitlaat over onderwerpen die Facebookers in beroering brengen. Honderden hartverwarmende reacties kreeg ik op berichten waarin ik aan het woord kwam over houtstook, artikelen die dagbladen doorplaatsten op Facebook.

Lekker stoken | Het liefst zou ik alle reflectanten persoonlijk een reactie doen toekomen. Ik maakte hiermee ook een begin maar het bleek al snel ondoenlijk. Daarom reageer ik via een drieluik van columns onder de titel “Lekker Stoken op Facebook”. In deze eerste aflevering kijk ik in de spiegel die Facebookers mij voorhielden.

Kadaver | Mij vielen kwalificaties ten deel die je aan het denken zetten. Ik volsta met de volgende kleine bloemlezing. “Zielig persoon. Zeiktrol. Dram-ei. Zeurvarken. Uitslover. Nare man. Mafklapper. Koekwous. Stumperd. Eén twee drie, meneer micropenis. Jankerd! Wat een zieke kip! Achterlijk geitenwollen sokken dragend kadaver. Eikel.” Het voelt fijn als zoveel mensen meedenken over de vraag wie je eigenlijk in je diepste wezen bent. In het bijzonder wil ik Tineke Zwier bedanken voor de wijze waarop zij zich in mij verplaatste. “Wat een koude, kille, ongezellige man,” schreef zij. “Ik denk dat hij zelf een klein balkonnetje heeft.” Dank je Tineke. Ik heb een balkon van redelijke proporties. Maar we gebruiken hem thuis eerlijk gezegd zelden.

Wensen | Verder ben ik allen die een wens uitspraken erkentelijk. Zoals Floris Boutens. Hij schreef: “Wat een stomme randdebiel, tijd om hem in stukjes in de vuurkorf te doen.” Raymond postte: “Roetfilter op hem en dan verbranden.” Tevens gaat mijn dank uit naar Fons Brands voor “Uitroken die gast en door de kachelpijp trekken.” In deel 2 van deze columncyclus zal ik dieper ingaan op de reacties via Facebook.

Tekst: Ubel Zuiderveld, secretaris Stichting Luchtfonds, illustratie Shutterstock

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.