Skip to content
Home » Algemeen » Daily Mail: De stille moordenaar in onze huizen: Houtkachels, deze schaden je gezondheid zelfs als je er geen hebt

Daily Mail: De stille moordenaar in onze huizen: Houtkachels, deze schaden je gezondheid zelfs als je er geen hebt

IMG_7504

Een veelzeggende kop in de Daily Mail van 18-11-2018. De Telegraaf citeerde al enkele stukjes uit dit artikel. Dit artikel was naar aanleiding van de uitgifte van een nieuw boek van Dr. Gary Fuller, een toonaangevende wetenschapper op het gebied van luchtvervuiling, verbonden aan het King’s College in Londen met de titel: The Invisible Killer: The Rising Global Threat of Air Pollution – and How We Can Fight Back.

Dit boek is vanaf heden te koop bij bol.com en vermoedelijk ook te bestellen bij uw eigen boekwinkel. ISBN nummer: 978-1-911545-19-4. Prijs 14,95. Vandaag kwam het bij mij binnen. Hieronder alvast een voorproefje.

De houtkachel doet de atmosfeer meer kwaad dan goed – De rook is bijna onzichtbaar, zeker als je het vergelijkt met mist – Metingen van de lucht door wetenschappers bewijzen dat het verbranden van hout niet iets is uit het verleden.

Wetenschappers hebben ervaren dat hout verbranden de atmosfeer verstikt. Als je daar de rookdeeltjes van het verkeer, de industrie en de boerderijen nog bijtelt dan kan dat duizenden voortijdige doden veroorzaken. Alhoewel er nauwelijks over wordt gesproken, is het bewijs schokkend. Zelfs een van de nieuwste “eco-vriendelijke” houtkachels – die voldoet aan alle Europese eisen – kan zes keer meer luchtvervuiling door fijnstof veroorzaken dan een moderne Diesel vrachtwagen of achttien keer meer dan een moderne personenauto met dieselmotor. Erger nog, ze laten hun rook ontsnappen midden in woonwijken en op momenten dat mensen waarschijnlijk thuis zijn. Een van de redenen dat er naar verhouding weinig over gesproken wordt, is dat de rook die geproduceerd wordt bijna onzichtbaar is in vergelijking met gevaarlijke rook uit de vorige eeuw die vrijkwam door verwarming met kolen.

Overheidsinstanties zijn er lang van uit gegaan, dat hout stoken iets was uit het verleden, echter wetenschappers die de lucht gingen meten die mensen inademen, bewezen nu het tegendeel. Met een miljoen houtkachels en aanverwante toestellen en een aanwas van ongeveer 50.000 eenheden per jaar, is het wel iets om je ernstige zorgen over te maken. Bij onderzoeken inLonden was zoals verwacht een belangrijk aandeel van de luchtvervuiling afkomstig van het verbranden van hout met een piek in het weekeinde tot een totaal van 10% in de winterperiode. In Nederland werd een zelfde onderzoek gedaan in Schoorl, waar verder niet zo veel luchtvervuiling is. Daar was het aandeel van fijnstof PM2.5 afkomstig van de houtkachels 30-39% zodra er een aantal kachels branden.

Als het zo doorgaat met de groei van de luchtvervuiling door houtkachels e.d., dan zal de lucht in 2030 nog net zo vervuild zijn als in 2015, ondanks dat de uitstoot van het verkeer aanzienlijk minder geworden is. Toen deze informatie samen met andere wetenschappers gepresenteerd werd aan ministeries op het gebied van het milieu in Engeland en in Europa, wilde men er niet naar luisteren. Men was helemaal gefocust op luchtvervuiling door het verkeer. Er is politieke weerstand om mensen te vertellen wat zij in hun eigen huis moeten doen, zeker als het gaat om iets dat zij plezierig en gezellig vinden. Een ander obstakel is het de schone image die houtkachels uitstralen. De kachels worden in de reclame naar voren gebracht als “groen”, hernieuwbaar en CO2 neutraal in vergelijking met milieu-onvriendelijke fossiele brandstoffen.

Het testregiem is het volgende obstakel voor werkelijke verbeteringen. jawel, de kachels worden beter en in 2022 moeten kachels die in Europa verkocht worden voldoen aan het Ecodesign, dat aangeeft hoeveel rook mag worden geproduceerd. Echter, net als met diesel auto’s, er is een zeer groot verschil tussen de uitkomsten in de test en de rook die vrijkomt in de werkelijke wereld. De kachels worden getest onder ideale omstandigheden met droog hout en net een uurtje of zoiets, anders dan in de praktijk waar mensen thuis regelmatig bijvullen en het vuur regelen om het de hele avond te laten branden.

Daarom zijn de resultaten in het laboratorium op geen enkele wijze te vergelijken met het gebruik van dezelfde kachels bij de mensen thuis, waar deze kachels gemiddeld tien maal meer luchtvervuiling produceerden. In een enkel geval was de uitstoot gelijk aan het laboratorium, in andere gevallen was de uitstoot zelfs zestien maal hoger.

Er wordt van alles in de kachel gegooid, als het maar brandt, zoals op deze afbeelding, smerig en geverfd hout

Er waren enorme variëteiten in de resultaten, zelfs van dezelfde kachel en het was een heel gepuzzel om uit te vinden waarom dat zo was. Het gebruik van nat hout was een van de factoren die de uitstoot vergroot, de luchtschuiven afsluiten was een andere factor. De grootste boosdoener is echter de stoker zelf, die het vuur aansteekt en bekwaamheid die hij of zij heeft om de kachel te branden. En het soort materiaal dat je verbrandt maakt natuurlijk ook verschil. Bij onderzoek in Nieuw Zeeland ontdekten wetenschappers dat er overal geïmpregneerd hout verbrand werd. In de buitenwijken van Athene werd zelfs arsenicum en lood in de lucht gevonden vermoedelijk afkomstig van bouwafval en ander geverfd hout. Dit zal ongetwijfeld in andere landen ook gebeuren.

Het is altijd moeilijk om het directe effect op de gezondheid te meten. Doch waar hout wordt verbrand vinden wij problemen door luchtvervuiling. De Nederlandse Gezondheidsraad publiceerde begin dit jaar dat er jaarlijks 12.000 personen voortijdig overlijden door luchtvervuiling. Een belangrijk aandeel in de luchtvervuiling komt van houtrook. De meest recente onderzoeken suggereren dat de schadelijke effecten van houtrook erger zijn dan we dachten, het verdwijnt niet zonder schade aan te brengen. Zelfs het tegenovergestelde, wetenschappers hebben ontdekt dat houtrook verandert zodra de gassen en de deeltjes in de rook gaan reageren en maken daardoor nog meer fijnstof deeltjes.

Bij sommige experimenten werd de concentratie van de fijnstof deeltjes in de rook 60% groter na enkele uren. In een ander experiment verdrievoudigde het aantal deeltjes. Omdat het probleem onzichtbaar is, worden de gezondheidsimplicaties pas duidelijk zodra het verbranden van hout stopt of sterk vermindert.

En dan is er nog de grote onrechtvaardigheid: De rook van een klein aantal huizen die hout verbranden, vaak als een soort lifestyle, kan de hele omgeving vervuilen en zelfs een hele stad. Een eeuwen oude gewoonte veranderen is niet makkelijk, wie houdt er niet van een knisperend vuurtje? Echter ondanks dat het een warm, rustig, en zonder twijfel stijlvol gevoel geeft, moeten we ons afvragen of het verbranden van hout in in dorpen en steden nog wel kan. We moeten actie ondernemen en wel dringend, levens lopen gevaar.

Het oorspronkelijke en complete artikel in de Daily Mail kunt u hieronder lezen.

Daily Mail 18-11-2018 The silent killer in our homes

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.