Skip to content
Home » Algemeen » De knusse houtkachel is eigenlijk een NO-GO

De knusse houtkachel is eigenlijk een NO-GO

Schermafbeelding 2018-10-12 om 14.48.02

Nu de winter voor de deur staat en veel mensen overwegen ook eens zo’n “gezellige” houtkachel aan te schaffen, is het goed om een artikel uit Dagblad Trouw van begin dit jaar nog eens ter herinnering te brengen. Daar werd duidelijke taal gesproken: “Niet aanschaffen dus, zegt Milieu Centraal”, “Doe de buren een lol, hout stoken is eigenlijk een no-go”.

“Heb je er al een, stook dan bewust”. Het luchtfonds zegt op dit laatste: “Gebruik hem niet” Het is slecht voor de gezondheid van de stoker en slecht voor de gezondheid van de buren. Bij het verbranden van hout komen verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5. Naast kanker kan je er ook hart- en vaatziekten van krijgen, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD. Daar word je niet blij van. Ook al gebruikt iemand een kachel bewust, dan is dat nog altijd slecht, wel minder slecht, doch komt er nog steeds voor de gezondheid gevaarlijke rook vrij. Een beetje kanker willen we toch ook niet? Het vuur is zo gezellig, maar zou het ook zo gezellig zijn in de wachtkamer van de cardioloog of van de oncoloog?

Indien er nog behoefte is, lees dan hieronder het complete artikel.

Trouw 23-1-2018 De knusse houtkachel is eigenlijk een no-go

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.