Skip to content
Home » Algemeen » De Stentor: Een deken van vervuiling. Oorzaak: De houtkachels gaan weer aan

De Stentor: Een deken van vervuiling. Oorzaak: De houtkachels gaan weer aan

Stentor

De stoker is zich vaak van geen kwaad bewust. Is dat onnozelheid? Rekening houden met een ander is er niet meer bij.

Iedereen heeft recht op schone lucht, buiten en binnen.

Dat is niet alleen als er sprake is van onbewuste milieuvervuiling, cq de lucht voor je buren verpesten en hen blootstellen aan de schadelijke stoffen die voortkomen uit de rook van het verbranden van hout. Je vindt dat ook terug in wat eens normaal was. Opstaan voor iemand in een overvolle tram, bus of trein. Mensen die het wat moeilijker hebben kunnen daar over meepraten. En toch bestaat er zo iets als “De rechten van de Mens”. Daar maakte Urgenda gebruik van in haar rechtszaak regen de Nederlandse Staat. Den Haag moest ons beschermen tegen de opwarming van de aarde. Waarom gelden diezelfde rechten niet voor mensen die gewoon in een woonwijk wonen? Waarom hoeven deze inwoners van Nederland niet beschermd te worden tegen de houtrook van de buren, die hen ongewenst blootstelt aan gifstoffen, ziekmakende bestanddelen zoals fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. Daar kan je kanker van krijgen, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD. Iedereen heeft recht op schone lucht.

En daar gaat in wezen het artikel over in de De Stentor. De hinder of overlast die mensen ondervinden door hun buren die zo graag een houtkachel stoken. Pauline van de Stichting Houtrookvrij, die in dit artikel wordt geïnterviewd, laat ongezonde houtrook niet toe in haar woning. Zij is genoodzaakt alle kieren en roosters af te dichten. Buren erop aanspreken is lastig. Dat heeft zij wel geprobeerd, doch je ontvangt slechts onbegrip. Men gaat in de ontkenningsfase. Het is niet hun kachel die vervuilt, of je gaat toch ook op vliegvakantie, alsof dat vliegen midden in de woonwijk gebeurt. Hinder van houtrook. Was het maar alleen hinder. Het is pure blootstelling aan schadelijke stoffen. Slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat. Ja inderdaad ook slecht voor het klimaat. Er komt twee maal meer CO2 vrij bij het verbranden van hout, houtpellets of biomassa in vergelijking met aardgas.

Steven van der Leije van de GGD Noord- en Oost-Gelderland, milieugezondheidsadviseur: “We weten al lang dat bij het stoken van hout kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Bij mensen die in de jaren 50 van de vorige eeuw en masse op hout kookten zag je heel veel longproblemen en stoflongen, maar ook kanker. De dagelijkse luchtverontreiniging boven Gelderland staat gelijk aan het meeroken van zes sigaretten, houtrook heeft een belangrijk aandeel in die verontreiniging. Maar gek genoeg hebben wij bij de geur van houtrook een positieve associatie.” Van der Lelie signaleert een trend van een toenemend aantal klachten over houtrook bij de 22 gemeenten die in zijn gebied liggen. Bij besprekingen met andere GGD’s in Nederland is dezelfde trend zichtbaar. “Je zou denken dat met de klimaatdiscussie de kansen voor maatregelen toenemen, maar als er geen beleid komt zullen mensen juist als alternatief voor gas weer meer hout gaan stoken.”

Het TNO berekende dat 10% van de luchtvervuiling in heel Nederland afkomstig is van het stoken van hout thuis. In je eigen straat kan dat oplopen tot 40%. Volgens het Longfonds is de toename  van het aantal kachels en gezondheidsschade zeer zorgelijk. Voor mensen met een longziekte, dat zijn er 1,2 miljoen in Nederland, of met hart- en vaatziekten verergert houtrook hun gezondheidsklachten. Ook gezonde mensen en gezonde kinderen krijgen eerder klachten. Daarom adviseert het Longfonds om geen hout te stoken. Dat is met andere woorden hetzelfde als dat de GGD Amsterdam op haar website schrijft: Het stoken van hout dient te worden vermeden.

Ook onderzoekers van het RIVM zijn van mening dat er een verband is tussen houtrook en gezondheidsklachten. De bijdrage van houtrook aan de jaarlijkse hoeveelheid fijnstof is aanzienlijk. Het beste zou zijn om verbrandingsprocessen zo veel mogelijk te voorkomen.

Voor mensen die ziek worden van houtrook kan beleid niet snel genoeg komen.

De winter is in aantocht, de houtkachels gaan weer aan

Personen met longziekten zijn bang in de winteravonden de straat op te gaan

De winter is in aantocht en de houtkachels gaan weer aan. Alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. Steeds meer mensen ondervinden last van houtrook. Het is de hoogste tijd voor maatregelen, want houtrook is voor iedereen ongezond. Voor mensen die last hebben van luchtweginfecties of longziekten is het nog veel erger. Zij durven niet meer naar buiten, omdat zij willen voorkomen dat zij extra medicijnen moeten nemen. Volgens de Gezondheidsraad overlijden er elk jaar 12.000 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Houtrook is daar in de woonwijken een belangrijk aandeel van. In een onderzoek in Schoorl door ECN/TNO blijkt dat in een woonwijk waar enkele kachels branden het aandeel fijnstof PM2.5 op kan lopen tot 30-39% van de totale hoeveelheid fijnstof.

Het eerste huis is rondom de leemkachel gebouwd

Dat het moeilijk is om buren aan te spreken, wilde verslaggeefster Phaedra Werkhoven ook wel eens ervaren. Neus in de lucht en aanbellen. De eerste waar aangebeld wordt heeft het huis rondom een leemkachel gebouwd. “Dat zouden we een volgende keer niet doen. Haarden zijn niet geschikt voor een Vinex wijk, waar je zo dicht op elkaar woont. Wij gebruiken de kachel nu minder omdat het toch niet goed voelt dat anderen er last van hebben. Maar minder is nog steeds slecht. Een beetje kanker wil je toch ook niet hebben.” De volgende buren hebben daar geen boodschap aan. De kachel was net aangestoken. “Ja, waarom niet, moet ik dan gaan kijken of het windstil is?” De buurman kijkt naar de lucht. “Hoe kan ik dat nu zien? Gas is toch ook niet alles, want daar hebben ze in Groningen last van”. Dat stoken ook voor de stoker ongezond is, daar haalt hij zijn schouders over op. “De vorige bewoner heeft het vijftien jaar op deze plek gedaan. En hij leeft nog”.

Dat doet mij denken aan moeder eend die met haar tien pijltjes (jonge eendjes), de straat oversteekt. Zij eindig met vijf pijltjes aan de overkant. Zeggen ze tegen elkaar, zie je wel dat het veilig is om over te steken!

Na het oversteken van de straat zijn er nog vijf van de tien over. Veilig overgestoken toch?

De verslaggeefster gaat weer naar huis in de mistige binnenstad van Zutphen en ruikt de houtrook ook bij haar in de straat.  De houtrook walmt haar slaapkamer binnen. Dicht met dat raam. Die lucht blijft de eerste uren nog wel in haar slaapkamer hangen.

 

Ieder mens heeft recht op schone lucht.

Lees hieronder het complete artikel

Stentor 17-11-2018 Een deken van vervuiling

En hieronder de digitale versie van het artikel in de Stentor

De Stentor 18-11-2018 Help, de buren stoken weer!

 

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.