Skip to content
Home » Algemeen » De Telegraaf: Houtkachel vervuilt meer dan zes trucks

De Telegraaf: Houtkachel vervuilt meer dan zes trucks

Schermafbeelding 2018-11-18 om 14.31.06

Dat is even schrikken als je wakker wordt en na de warme chocomelk even de krant op Internet bekijkt. Uit dit artikel, dat gebaseerd is op een Engels onderzoek, blijkt dat bezitters van een houtkachel tot de categorie ergste luchtvervuilers behoren en dat je beter zes draaiende vrachtwagens voor de deur kan hebben, dan één buurman die een houtkachel laat branden. Wat nog verontrustender is: Ook de laatste op de markt gekomen zogenaamde “eco-vriendelijke” open haarden (ze bedoelen houtkachels) zijn nog steeds letterlijk smeerpijpen, aldus Dr. Gary Fuller, specialist op het gebied van luchtvervuiling. En wat nu zo vreemd is, is dat zo goed als alle overheden en milieuorganisaties zich druk maken om het verkeer en als je over houtkachels begint, dat je een beetje meewarig wordt aangekeken. Wel milieuzones, maar geen woonwijken zonder houtkachels, terwijl die houtkachels midden in de woonwijken staan en veel meer luchtvervuiling geven dan het verkeer. Volgens een onderzoek van ECN/TNO tot wel 30-39% aandeel in fijnstof PM2.5 indien er een paar kachels branden. Is dit een “wake-up call” ? Wel allerlei regelgeving voor auto’s en in de kachel wordt van alles verbrand. Ondertussen wordt onze gezondheid blootgesteld aan verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. De Gezondheidsraad stelde begin dit jaar dat er jaarlijks twaalf duizend vroegtijdige doden zijn met als oorzaak luchtverontreiniging. Dat is 20 x meer doden dan door het verkeer. Zou dat gebrek aan aandacht komen omdat het in het verkeer meestal in één klap dood is en er bij de luchtverontreiniging eerst jarenlange ziekten aan vooraf gaan voordat de dood door luchtvervuiling volgt? Er zijn grootse plannen om bijvoorbeeld fijnstof PM2.5 terug te dringen, zie de afbeelding. Maar dat gaat nooit van zijn lang zal ze leven lukken met het sterk stijgende aantal houtkachels en onterecht gesubsidieerde pelletkachels. Met “van het gas los” zal het niet beter worden. Velen zullen in plaats van gas en het dure alternatief WTW systeem, kiezen voor een ziekmakende houtkachel of pelletkachel. De overheid dient dringend maatregelen te nemen om deze ramp op het gebied van luchtkwaliteit en gezondheid van haar inwoners te voorkomen.

De Telegraaf citeert uit de Daily Mail, waarin Dr. Gary Fuller verder vertelt dat rook een onzichtbare moordenaar is. Omdat de rook uit houtkachels nauwelijks zichtbaar is, klaagt er vrijwel niemand over. De milieu-expert ging met zijn bevindingen naar de regering (UK) en naar Europa, maar helaas, de politici waren uitsluitend geïnteresseerd in het aanpakken van automobilisten.

Volgens Dr. Gary Fuller schermen de fabrikanten van houtkachels met onrealistische vervuilingscijfers. Zij meten onder ideale omstandigheden met kurkdroog hout in een laboratorium. Terwijl als je thuis meet bij mensen de vervuiling door bijvoorbeeld natter hout, veel hoger kan zijn. Daar kan een factor 16 verschil in zitten.

Het oorspronkelijke artikel uit de Telegraaf lees je hieronder.

Telegraaf 18-11-2018 Houtkachel vervuilt meer dan zes trucks

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.