Longarts spreekt: ziek door de buurman?

door Jos Merks | Het bekende spreekwoord: Beter een goede buur dan een verre vriend, gaat niet altijd op. Een “goede” buur die een houtkachel of pelletkachel stookt kan een beste, joviale en vriendelijke buurman zijn. Maar als hij het zo gezellig vindt geld wil besparen door hout te gaan stoken, dan is het maar de vraag of het zo’n goede buur is. Dan maar liever een verre vriend.
Ziek door de buurman |Door het stoken van een open haard, houtkachel of pelletkachel, óf in de zomer de vuurkorf of tuinkachel buiten, worden de omwonenden blootgesteld aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. Ook kinderen, zelfs als ze nog niet geboren zijn. Van stooklucht kun je kanker krijgen en hart- en vaatziekten. Maar ook luchtweginfecties zoals bronchitis. En longziekten, zoals astma en COPD. Daar word je niet blij van. De fijnstof, PM2.5, benzeen, dioxine en andere zogenaamde PAKs in de hout rook zijn de oorzaak. Veel mensen weten het niet dat houtrook zo gevaarlijk is voor de gezondheid. Aanderen halen daar hun schouders over op. Die laatste groep krijgt spijt. Maar pas als het te laat is, net als bij de rokers. En de eerste groep die zal zeggen “Had ik het maar eerder geweten, dan had ik wel wat ondernomen”.
Longarts spreekt |Luister maar eens naar wat longarts Hans in ’t Veen over de schadelijkheid van houtrook te vertellen heeft. In ’t Veen is niet zo maar een longarts. Hij is Opleider Longziekten van het STZ Expertisecentrum Astma & COPD. Iemand die weet waar hij over praat. Door zijn grote kennis wordt hij vaker gevraagd zijn mening te geven over onderwerpen die met fijnstof of houtrook te maken hebben. Hij weet welke gevolgen dit voor de mens heeft.
In het programma “Wat het Daglicht niet verdragen kan” op NPO Radio 1 ging het over houtkachels en onterecht gesubsidieerde pelletkachels.
Luister hier naar Hans in ’t Veen
foto: promotiefoto kachelverkoop
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.