Skip to content
Home » Algemeen » Factsheet: “Meerderheid vóór houtstookverbod”

Factsheet: “Meerderheid vóór houtstookverbod”

Shutterstock, Mirage Photography

Voor het eerst spreekt een meerderheid van de Nederlanders zich uit vóór een stookverbod. Dit blijkt uit het factsheet Opinie over houtstook dat Stichting Luchtfonds vandaag publiceert. Het percentage voorstanders van een stookverbod groeide in zes jaar van 8 naar 53 procent.

Stichting Luchtfonds zette uitkomsten van onderzoeken en polls van de afgelopen jaren op een rijtje. De weerstand tegen houtstook blijkt snel te zijn gegroeid. Het Luchtfonds memoreert een uitspraak die toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven nog maar ruim drie jaar geleden deed in de Tweede Kamer: “Een meerderheid geeft aan positief te zijn over hout stoken.”

Energieprijzen

De snelle kanteling van de opinie verbaast woordvoerder Ubel Zuiderveld niet: “In bijna alle dorpen en buurten van Nederland kun je waarnemen dat de stook van hout, pellets en niet zelden ook afval sterk toenam, buitenshuis waarschijnlijk nu sneller dan binnenshuis. Dit komt overeen met de meldingen die wij krijgen. Tot 2019 kwamen die alleen in het stookseizoen, nu het hele jaar door. Steeds vaker gaan ze over buitenkachels, hottubs, vuurkorven en pizzaovens.”

Hij verwacht niet dat het percentage voorstanders van een verbod nog sterk zal groeien. “De energieprijzen spelen de kachelbranche in de kaart. Ik vrees dat meer mensen met een krappe portemonnee op stook zullen overstappen. Ik begrijp dat, als ik mij in de schoenen van die mensen verplaats, maar ik raad het ze sterk af.”

Rechters

“Uit de dagelijkse overlastmeldingen die wij krijgen, spreekt enorm veel wanhoop. Mensen vangen bot bij de gemeente, de politie en zelfs rechters. Bij rechtbanken en de Raad van State halen gedupeerden in 99 procent van de gevallen bakzeil. Het is net als bij de Toeslagenaffaire: rechters moeten hun rechtsgevoel laten spreken en vooral hun eigen open haard thuislaten als ze zich een oordeel vormen.”

Foto: Shutterstock, Mirage Photography

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.