Skip to content
Home » Algemeen » Friesch Dagblad: Sigarettenrook in de ban, nu nog houtrook

Friesch Dagblad: Sigarettenrook in de ban, nu nog houtrook

Friesch Dagblad

Opinie

Ronnie Pieters, 18 oktober 2018

Leeuwarden: Friese gemeenten spraken de ambitie uit om kinderen vanaf 2022 rookvrij te laten opgroeien (Friesch Dagblad, 5 oktober) en dat er in 2040 geen kind meer rookt in Fryslân. Jammer genoeg is het voorstel van 31 mei van de gemeente Leeuwarden niet gevolgd, want die wil dat elk kind al vanaf januari 2020 rookvrij kan opgroeien. Het is juist zo’n fantastische maatregel die niet snel genoeg kan ingaan.

In dat verband is het heel erg vreemd dat het vooruitstrevende Leeuwarden en de andere Friese gemeenten géén maatregelen willen nemen tegen de rook van verbranding van hout. Houtrook met meer dan 20 bekende gifstoffen, die bijna het hele jaar door over diezelfde kinderen heen komt, zonder dat zij het kunnen ontwijken.

Het zijn de houtkachels, pelletkachels en open haarden bij de mensen thuis – en in de zomermaanden komen daar de vuurkorven en tuinhaarden nog bij – die zorgen voor die vervuilende lucht met kankerverwekkend fijnstof. Naast kanker kun je daar hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD van krijgen.

Het is werkelijk onbegrijpelijk waarom het gevaar van houtrook niet door onze geëngageerde wethouders wordt onderkend. Waarom wordt het leven van kinderen én het ongeboren kind in gevaar gebracht? Het roken kun je nog ontwijken, bij de rook van houtvuur ligt dat even anders. De gezondheid wordt ongewenst in gevaar gebracht op straat en in je eigen huis.

Het roken kun je nog ontwijken,

bij de rook van houtvuur ligt dat even anders

Heb je de pech om al problemen met de luchtwegen of longen te hebben, dan wordt het vaak onmogelijk om nog normaal te functioneren, zodra de kachel van de buren aan gaat. Denk daarbij ook aan milieu en klimaat. Bij het stoken van hout komt er twee keer meer CO2 vrij dan bij aardgas. En daar willen wij juist vanaf. In 2030 is het streven naar 49 procent minder CO2 en niet meer.

 

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.