Skip to content
Home » Algemeen » “Help!” Recente overlastmeldingen via Luchtfonds

“Help!” Recente overlastmeldingen via Luchtfonds

Shutterstockfoto's Bijgesneden (1)2

Stichting Luchtfonds inventariseerde de binnengekomen meldingen van houtrookoverlast van de afgelopen weken. Hieronder lees je een selectie: enkele anonieme citaten uit verschillende plaatsen in ons land, gerangschikt op alfabet.

 

AA EN HUNZE | “Hun rook slaat bij mij neer en kan niet weg”
“Ik heb nu al 2 jaar ernstig overlast van mijn buren. Hun rook slaat bij mij achter neer, kan niet weg maar komt bij mij naar binnen. Hun schoorsteen zit laag en vlakbij en achter een soort binnenplaats. Buurtbemiddeling heeft niet geholpen, ze trekken zich nergens wat van aan, ook niet van richtlijnen van de gemeente. Mijn rechtsbijstandsverzekering kan niets doen vanwege het ontbreken van wetgeving, de politie (goed contact) kan eveneens niets hierdoor. De hoop was op nieuw landelijk beleid maar ook daar blijkt men gezelligheid belangrijker te vinden dan frisse lucht in huis.”

AALSMEER | “Schoorsteen ter hoogte van onze slaapkamer”
“Buren hebben een open haard in de woning geplaatst. Wij wonen in een appartement op hoogte waar de schoorsteen naar buiten gaat. Rook komt zo de slaapkamer in. Ook hebben ze een haard in de tuin gezet.”

AMSTERDAM | “Smog van houtvuur”
“Smog van houtvuur in binnenstad Amsterdam.”

APELDOORN | “Smog in de wijk. Twee maanden bij moeder gewoond”
“Op sommige dagen hangt er gewoon een mist van houtrook in onze straat, smog. Ik heb ze geteld. In onze straat stoken 32 mensen met kachels of haarden. In ons huis hebben nu we voor 700 euro aan tochtstrippen aangebracht bij onze ramen en deuren. En we hebben drie luchtreinigers geplaatst. Maar dat lost het probleem natuurlijk niet op. Dagelijks moet ik ons huis schoonmaken en roet verwijderen. In het stookseizoen heb ik zelfs twee maanden bij mijn moeder gewoond, omdat ik hier ziek werd van de houtrook.”

BARENDRECHT | “We weten niet van het precies vandaan komt”
“We weten niet waar het allemaal precies vandaan komt. Er zijn heel veel mensen die open haarden en kachels hebben en dus is de overlast soms behoorlijk erg.”

EDE | “Wij slaan een noodkreet: help!”
“Wij hebben ontzettend veel last van meerdere buren in een oude woonwijk door structureel hout stoken. Wij hebben meerdere keren contact gehad met de grootste overlastveroorzaker. Dit heeft tot niks geleid en is opgelopen tot bedreiging toe. De overlast is vanaf een graad of 18 en lager doordat de houtkachels en openhaarden letterlijk de hele dag worden gebruikt om de huizen warm te stoken, dus afgezien van de warme zomerdagen het hele jaar door. Wij maken ons heel veel zorgen over de gezondheid van onszelf maar vooral van onze jonge kinderen. Wij maken ons nu al zorgen over de aankomende winter, ook al wordt er nu nog volop gestookt en slaan daarom een noodkreet: help!”

EINDHOVEN | “Al paar dagen een hele scherpe rooklucht”
“Hier hangt de hele middag en avond een scherpe rooklucht. Dit is deze week al een paar dagen achter elkaar!”

EINDHOVEN | “Buurman stookt hele dag, nu heb ik last van mijn longen”
“Wij hebben een buurman die puur en alleen hout stookt. Elke dag van de week tot in de avond laat. Met wind en zonder. Hij zorgt ook dat de verbranding niet volledig is; hij smoort zijn verbranding om goedkoper te kunnen stoken. Ondertussen heb ik last van mijn longen! Wij kunnen ons huis niet eens luchten, want de rooklucht is verschrikkelijk. Buurman geeft letterlijk aan er totaal niets om te geven wat het voor het milieu of ons buren doet! De gemeente zegt niet te kunnen handhaven, omdat er geen overlast zou zijn. Terwijl ook onze andere buren letterlijk handdoeken in de schuifpui hebben liggen om de rooklucht tegen te gaan. Ik maak me grote zorgen om mijn eigen gezondheid, maar ook die van onze dochter en buren.”

GAANDEREN | “Af en toe gaat zelfs mijn rookmelder af”
“Door de vermeerdering van houtkachels in de buurt, is mijn astma sterk verergerd, de laatste jaren. Woensdagmiddag, de avonden en weekenden, wordt er in Gaanderen veel gestookt. Mijn rookmelder in huis gaat af en toe af door die rooklucht. Hoop dat de politiek deze problematiek oppakt.”

GORREDIJK | “Kachel staat 6 meter van ons vandaan”
“Buurman heeft een houtkachel voor in de winter en een terraskachel voor in de zomer. Deze staat 6 meter bij onze terrasdeuren vandaan. Dus als er wordt gestokt, dan krijgen we de volle laag rook en stank in huis. Gemeente kan niets doen en politie ook niet. Hebben gesprek bij de gemeente gehad, wat op niets uitgelopen is. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Wij zijn ten einde raad. Buurman is niet voor rede vatbaar. Geen idee meer wat we verder nog kunnen doen”

HAREN | “Houtrook slecht voor onze nachtrust”
“Haren is een dorp met veel houtkachels. Rondom onze woning staan vele woningen met een houtkachel. Steeds meer houtkachels worden als hoofdverwarming gebruikt en staan dus een groot deel van de dag aan. Ventileren kunnen wij daardoor alleen in de nacht. Met regelmaat ruik je voor 8 uur ’s ochtends de houtrook alweer binnen komen. Wil je deze rook niet in je woning, dan moet je snel je ramen dicht doen. Op ieder willekeurig moment van de dag kun je houtrook waarnemen. De houtrook blijft dan rondom onze woning en in de straat hangen.”

“Nu een paar winters achtereen hebben wij ook houtrook op de slaapkamers, wat invloed heeft op onze nachtrust. Dit geldt ook voor onze kinderen. Als moeder kan ik ze er niet tegen beschermen. Ondanks het tijdig sluiten van ramen komt de houtrook het huis binnen. Wij roken bewust niet. Wel hebben wij ongezonde lucht in ons huis door toedoen van anderen. Zo ervaar ik daardoor ook moeite met het drogen van de was. Binnenshuis ontstaat een ongezond en onaangenaam klimaat. Wanneer onze kinderen buiten spelen, is dat vaak in de houtrook. Ook rondom de speeltuin in onze straat staan huizen met houtkachels. Vaak is in deze speeltuin ook houtrook waar te nemen. Dit betekent dat kinderen niet in gezonde buitenlucht spelen. Dan is binnen spelen de meest gekozen optie. Waar kun je nog zijn in frisse lucht?”

“Ook valt mij op dat kinderen op schoolpleinen vaak in houtrook spelen of dat houtrook is te ruiken in het klaslokaal. Rondom scholen staan immers ook huizen waar gestookt wordt. We zijn na vele jaren met elkaar bewust van de gevaren van de sigaret en tegelijk zetten we elkaar in woonwijken in de rook. Dit kan ik niet rijmen met elkaar!”

OVERVEEN | “Misselijkheid, moeilijke ademhaling, hoofdpijn”
“Help!!! Dagelijks heb ik last van de openhaard van mijn overburen. Het is zo erg dat ik diverse lichamelijke klachten heb: stank in huis, hoofdpijn, misselijk, moeilijke ademhaling, slijm in mijn keel en neus. Stokende buren willen hun leefstijl niet aanpassen. En wie zegt dat het van hun openhaard komt, is de reactie van mijn overburen.”

RHEDEN | “Ademhalingsproblemen; we worden uitgerookt”
“We worden gewoon uitgerookt en hebben veel ademhalingsproblemen. Ventileren kan niet meer. We snappen niet dat deze kankerverwekkende uitstoot gedoogd wordt! Een APV zou een goed begin zijn, maar men mag niet in de privésfeer van de stoker treden. De openbare ruimte wordt echter danig vervuild dus moet er toch iets mogelijk zijn. Gemeente Rheden heeft ons een luisterend oor geboden maar komt er vooralsnog niet uit. We blijven met elkaar in overleg. Waar blijft de overheid! Gemeenten moeten worden gesteund en snel; want steeds meer inwoners blijken vanwege de energietransitie te stoken op hout, waar men gemakkelijk en voordelig aan kan komen.”

WOLVEGA | “Er is geen één straat meer zonder houtrookwalm”
“Ik kreeg fysieke klachten van houtrook: pijnlijke keel, brandende ogen, hoofdpijn en misselijkheid. Een andere buurman, drie huizen verderop, had last van roet op de vensterbanken van dezelfde houtkachel. Mijn buren-met-houtkachel-aan-de-zijkant informeerden me dat er nog vier andere woningen met een houtkachel in mijn directe woonomgeving staan. Zij zouden rekening met me houden. Vorige week donderdag en vrijdag heb ik het grootste deel van de dag in de stank en dus met ramen en deuren dicht gezeten. Vandaag kon ik het raam van mijn slaapkamer aan de voorkant niet open zetten omdat daar een kachel stank uitstootte, en in mijn met schuttingen omheinde tuin bleef de stank van de buren-aan-de-zijkant hangen. Onderweg op de fiets sloeg me laatst de schrik me om het hart, want ik ben niet door één straat gefietst zonder op enig moment tegen een walm van houtrook aan te rijden. Mensen lijken ook te denken dat de houtkachel de vervanger van gas moet zijn omdat het duurzaam zou zijn en het goedkoop stoken schijnt te zijn. Waarschijnlijk hebben ze geen flauw benul hoe schadelijk de uitstoot ervan is.”

UDEN | “Het ruikt aangebrand in huis door vuurkorven”
“Wij hebben overlast van vuurkorven in de wijk. Wij kunnen onze ramen/deuren niet open doen, luchtvensters zitten dicht. En dan nog ruikt het in huis aangebrand. Oftewel, het stinkt behoorlijk.”

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.