Skip to content
Home » Algemeen » Hof: “Hout stoken is spelen met vuur”

Hof: “Hout stoken is spelen met vuur”

rechtbank1000 shutterstock_1053196832

Overlast door houtrook is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. Het daarbij komende probleem is, dat mensen niet zo snel willen klagen omdat zij nog langer in vrede willen blijven wonen. Maar soms wordt de overlast zodanig en zijn de mensen gelukkig voldoende assertief, dat men er werk van maakt. Zo ook in Venlo in de provincie Limburg. Jarenlange overlast en even zolang volhouden om er een einde aan te maken, heeft uiteindelijk geresulteerd in een beëindiging van de overlast.

Je kunt daarom stellen dat hout stoken zowel letterlijk als figuurlijk spelen is met vuur. Uit het arrest wordt duidelijk dat er met succes tegen overlast van houtkachels kan worden opgetreden en dat dit zelfs de ontbinding van een huurovereenkomst kan rechtvaardigen.

Het Omgevingsweb, een kennisplatform dat informatie vertrekt aan gemeenten over omgevingsrecht, schrijft dat stokers van hout dus op hun hoede moeten zijn. Wanneer een huurder meerdere kansen heeft gekregen om de overlastsituatie van rook en stank weg te nemen en hij regelmatig is aangesproken op de overlast en de handelwijze niet staakt, kan dit de ontbinding van de huurovereenkomst betekenen.

De overlastgever heeft onvoldoende rekening gehouden met de belangen van zijn buren. Ook al heeft hij zijn schoorsteenpijp verhoogd en stookt hij schoon hout, de overige rook en stankoverlast werd niet weggenomen. Dit rechtvaardigt ontbinding op basis van artikel 6:265 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek.

Dat de stoker voldeed aan de huidige regelgeving, met schoon en droog hout stookte, en de kachel voldeed aan de wettelijke eisen is hierbij niet van belang.

Hieronder het verhaal zoals dit op Omgevingsweb staat vermeld alsmede de officiële uitspraak:

Arrest 31-7-2018 Hof s’ Hertogenbosch

Illustratie: Shutterstock

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.