Skip to content
Home » Algemeen » Houtpellets en biomassa: écht níet CO2-neutraal

Houtpellets en biomassa: écht níet CO2-neutraal

Luchtfonds - biomassacentrale

Het vervuilen van het milieu door houtpellets en biomassa wordt vaak goedgepraat door te vertellen dat het CO2 neutraal is. Maar er is helemaal niets CO2-neutraals aan houtpellets voor de pelletkachel en pellets voor de biomassacentrales. Om brokjes hout te produceren die lijken op konijnenvoer, wordt namelijk wel heel erg veel energie gebruikt. In deze video kun je zien hoe het proces verloopt. En dat is nog vóórdat het konijnenvoer in plastic zakken verpakt met grote schepen naar Europa wordt vervoerd. Schepen die vaak nog stookolie varen ook.

Het stoken van houtpellets is slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat. Het draagt op geen enkele wijze bij aan de beoogde energietransitie. Ook niet onbelangrijk; het kost nog vele miljarden euro’s aan subsidie ook. Bij het verbranden van de houtpellets komen er net als bij brandhout verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij. Waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. Ja, het zij nog maar eens gezegd: daarvan kan men kanker krijgen, maar ook hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD.

Daarnaast komt er bij de productie van de pellets en bij het verbranden veel CO2 vrij. Bij het verbranden alleen al 2 x meer dan bij aardgas en zelfs 15 procent meer in vergelijk met steenkool. Bomen worden onnodig gekapt, waardoor de ontbossing wordt versterkt en de biodiversiteit wordt verminderd.

Tekst: Jos Merks / Foto: Shutterstock

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.