Skip to content
Home » Algemeen » “Onze gezondheid naar de gallemiezen”

“Onze gezondheid naar de gallemiezen”

Melding28jan

Eerlijk is eerlijk. We kunnen bij Stichting Luchtfonds de stortvloed aan meldingen over houtrookoverlast de laatste weken bijna niet aan. Hieronder vind je weer een selectie van zeer recente meldingen. Daarnaast namen we enkele meldingen op die eind vorig jaar reeds binnenkwamen.

Het betreft bij deze oudere berichten meldingen die op raadselachtige wijze beland zijn in onze spambak. Excuses dus. Blijf overlast melden, óók bij jouw gemeente en politieke partijen in jouw gemeente.


Hoogland: “Gezondheid en woongenot naar gallemiezen”
“Nieuwe buren. Rijtjeswoning. Wij aangrenzend noord. Stoken binnenkachel hele dagen en avonden, ook bij stookwijzer code rood en stookalert. Tuinkachel bij stookalert van 16.00-04.00 uur. Wij al 4500 euro geïnvesteerd in luchtzuivering met hepa en koolstoffilters. Onaanspreekbaar. Zij hebben geen probleem. Grote bek kun je krijgen. In vijf maanden tijd gezondheid en woongenot compleet naar z’n gallemiezen.”


Oudega: “Ramp voor de buurvrouw met longproblemen”
“Iedere dag opletten waar de wind vandaan komt omdat je geen raam of ventilatierooster open kan zetten! En wij maken ons zorgen om onze gezondheid! 100 meter bij ons vandaan woont een vrouw met ernstige longproblemen. Haar buren stoken het hele jaar door. Dit is voor haar een ramp als de wind op haar huis staat. Waarom word dit nog altijd toegestaan binnen de bebouwde kom?”


Lelystad: “Zelfs roetdeeltjes in huis”
“Er wordt veel gestookt, teveel stokers op een klein gebied. Astma is daarom heel erg. Hevig benauwd en hoesten. Zelfs roetdeeltjes in huis vanmorgen.”


Klazienaveen: “Rooklucht in slaapkamer: ik slaap nu op de bank”
“De buren hebben een grote vuurkorf in de tuin die in de morgen al aangaat om 7 uur en tot in de kleine uurtjes. Er wordt hout verstookt dat weken in de regen ligt. We zijn beiden longpatiënten en de ramen kunnen dus de hele dag dichtblijven. Ik slaap nu zelfs op de bank omdat de rooklucht op de slaapkamer door alle kieren komt. Buurman weet van onze ziekte(s) maar vindt dat hij recht heeft op stoken.”


Harderwijk: “Overlast van kacheltjes in schuurtjes groot”
“We wonen in de geweldige wijk Stadsweiden Harderwijk, maar de overlast van kacheltjes in schuurtjes is veel te groot. Nu men maar roept over duurzaamheid, zijn openhaarden en allesbranders niet meer van deze tijd.”


Lelystad: “Lelystad geeft geen lucht maar is juist de hel”
“Astma. Veel last van houtrook, veel laagbouw hier en veel haarden in de hele stad. Met koud weer, stookweer, kun je hier geen frisse neus halen, je proeft de rook. Ramen dicht, rooklucht komt binnen. Gemeente maakt reclame, Lelystad geeft lucht, maar Lelystad is de hel juist. Stookalert helpt ook totaal niet.”


Almere: “Roosters en ramen tot middernacht gesloten”
“Buren stoken bijna iedere dag. De lucht blijft hangen. We kunnen vaak roosters en ramen na 24.00 uur in de avond pas opendoen. Dan is de haard uitgerookt. Aangezien ik astma heb, heb ik daar veel last van. Rook komt soms ook door dichte roosters. Ik hen nu vier keer aangegeven dat wij er last van hebben. Maar wordt niets aangedaan. De openhaard is minstens 30 jaar oud. De pijp is veel te kort. De rook slaat naar beneden en blijft hangen. Ik heb verwezen naar de site van het RIVM.”


Leiden: “Ik voel mij af en toe een gerookte paling”
“Zware overlast van openhaarden in de buurt. Ik heb astma en moet verplicht alles dichthouden. En als ik het een keer vergeet om het boven dicht te doen na het luchten, moet ik met benauwdheid naar bed. Voel met af en toe een gerookte paling. Het zou verboden moeten worden.”


Klazienaveen: “Rooklucht in slaapkamer: ik slaap nu op de bank”
“De buren hebben een grote vuurkorf in de tuin die in de morgen al aangaat om 7 uur en tot in de kleine uurtjes. Er wordt hout verstookt dat weken in de regen ligt. We zijn beiden longpatiënten en de ramen kunnen dus de hele dag dichtblijven. Ik slaap nu zelfs op de bank omdat de rooklucht op de slaapkamer door alle kieren komt. Buurman weet van onze ziekte(s) maar vindt dat hij recht heeft op stoken.”


Putten: “Pech gehad, jullie zijn enigen zonder haard”
“Deze week is het weer feest, rook langs de ramen. Slaat neer. Zowel overdag als ’s nachts kan er geen raam open! Overal om ons heen houtkachels die vaak de hele dag gestookt worden. Op vraag van ons of er wat aan gedaan kan worden wordt er gezegd: jullie zijn de enigen die geen open haard hebben. Dus pech gehad.”


Meppel: “Slaapkamer luchten ’s ochtends kan nooit”
“We wonen in een twee-onder-één-kap in Meppel en onze buren stoken al jaren op hout, vooral in het najaar en voorjaar geeft dat enorm veel overlast. Dan is het meestal redelijk windstil en/of mistig. ’s Morgens even lekker de slaapkamer luchten kan nooit. Overdag en ’s avonds moeten altijd alle roosters potdicht. Er wordt geen enkele rekening met de buren gehouden, het is al vaak ter sprake gebracht, maar het antwoord is steevast dat het mag. En dat is helaas ook zo in dit land.”


Groningen: “Dit is geen leven in deze corona-thuiswerksituatie”
“In de Hunzewijk in Groningen wonen in de Rietveldlaan een aantal notoire hout/pellet kachelstokers. De schoorsteen is laag en de overlast is voor andere bewoners enorm. Dagelijks wordt de kachel flink opgestookt en met een heersende zuidwestenwind kan ik alle roosters en ramen afsluiten om keelpijn, hoesten, hoofdpijn en stank te voorkomen. De benaderde bewoner is niet aanspreekbaar of voor rede vatbaar en stookt elke dag urenlang de kachel flink op. Ik overweeg te gaan verhuizen want dit is geen leven in deze corona thuiswerksituatie. Ik zou wensen dat deze stookvorm wordt verboden.”


Exloo: “Vijf stokende buren; gezondheid gaat enorm achteruit”
“We zitten tussen vijf stokende buren en onze gezondheid gaat enorm achteruit.”


Papendrecht: “Bij alle buren in ons blok stoken”
“Wij hebben geuroverlast en last van onze keel en luchtwegen doordat de buren in bijna ons hele blok hout stoken. We zijn genoodzaakt deuren en ramen dicht te houden. Zeker voor ons jonge zoontje is dit onwenselijk vanwege slechte stoffen en fijnstof.”


Loenen: “Elke dag verspreidt blauwe stinkende rook zich”
“Bij ons in de buurt heel veel kachels en openhaarden. Elke dag in het stookseizoen begint vroeg in de morgen de blauwe stinkende rook zich door onze buurt te verspreiden. We zitten ook net allemaal lager aan de rand van het bos, waardoor we vaak in de luwte zitten. Wij hebben een modern huis met een mechanische ventilatie die dus altijd (verse) buitenlucht aanzuigt. Dit kan nu gewoon weg niet. Luchten staat nu gelijk aan gore stinkende rook binnen halen.”


Nijmegen: “Onze dochter was stabiel, moet nu regelmatig bij puffen”
“Onze overburen hebben recent een houtkachel aangeschaft en nu hangt regelmatig ons huis vol rook als we niet op tijd de ramen en luchtingen dicht doen. Sindsdien moet onze dochter ook vaker bijpuffen met Salbutamol terwijl ze daarvoor stabiel was. De buren zelf lijkt het niet te raken dat wij er last van hebben.”


Barneveld: “Bij loopje met de hond blijf ik hoesten”
“Bijna dagelijks hebben wij last van houtstook (of overige materialen die ze ook verbranden). Als we mazzel hebben kunnen de ramen een uurtje of twee openen in de morgen, maar dan is het uit met de pret. Wasgoed ophangen buiten heeft geen zin. Vooral ‘s avonds is het het ergst: als ik dan loop met de hond, dan slaat het op mijn keel en blijf ik hoesten.”


Posterholt: “Vieze smaak in de mond en pufjes, gezondheid gaat achteruit”
“Onze buren hebben een houtkachel. De schoorsteen staat 10 meter van ons huis. Precies op het westen. Het hoogte verschil is maar 3.5 meter. Regelmatig (4 tot 5 keer per week) heb ik de rook binnen in de woonkamer en keuken, zelfs met gesloten deuren. Ik heb dan een vieze smaak in de mond. Moet hoesten en heb een pufje voor de longen. De buren stoken alleen als ze cursus geven. Met de corona was dat niet mogelijk. Ik heb toen een half jaar geen pufjes voor de longen hoeven te gebruiken. Dat was voor ons het positieve aan corona. De gemeente is al langs geweest bij de buren. Schijnbaar voldoet hun stookinstallatie aan het bouwbesluit. Ik sta machteloos. Adem dagelijks giftige stoffen in. En mijn gezondheid gaat achteruit.”


Assen: “Het ziet blauw, houtkachels hele dag aan”
“Naaste buren twee huizen stoken gigantisch. Als het rustig weer is ziet het blauw, je kan niet buiten zijn. Houtkachels gaan nu de hele dag aan. Wij hebben de deuren dicht de lucht komt nog binnen.”


Apeldoorn: ”Pelletkachel onder ons slaapkamerraam”
“Ja, ook wij als gezin van 4 hebben last van de pelletkachel van de buren die ze op 50 centimeter van de erfgrens en onder onder ons slaapkamerraam hebben. En dat is binnen 4 meter. Elke dag stoken de buren, want ze gebruiken deze kachel als hoofd verwarming.”


Egchel: “Veel last sinds opstart biomassacentrale”
“Sterke rookoverlast sinds de opstart van de nabij gelegen biomassa centrale, buiten en binnen.”

Tollebeek: “Langzaam vergiftigd, zelfs met ramen dicht”
“Zit elke dag in houtrook door middel van binnenkachel en twee buitenkachels. Zelfs met de ramen dicht worden we langzaam vergiftigd omdat dit elke dag gebeurt. Iedereen heeft recht op schone lucht, maar heel vreemd dat dit in deze tijd nog niet gehandhaafd kan worden.”


Ophemert: “Gestookt met van alles en nog wat”
“Er wordt hier in de buurt gestookt met van alles en nog wat. Overlast bij de sportvelden tijdens het sporten en stankoverlast, net als gisteren, toen het mistte en alle rook bleef hangen. Het trekt naar binnen.”


Foto: Shutterstock