Skip to content
Home » Algemeen » “Er bestaat geen schone verbranding”

“Er bestaat geen schone verbranding”

Schermafbeelding 2018-10-10 om 21.13.07

In het vakblad Installateurszaken staat een interessant technisch verhaal. Samengevat: de Uneto-VNI, de belangenorganisatie van installateurs, was nauw betrokken bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord. Vice-voorzitter Claudia Reiner is lovend als zij praat over warmtepompen, sceptisch klinkt zij als het gaat over verbranding van biomassa in ketels. Ze zegt: “Bioketels zijn geen duurzame oplossing voor de lange termijn.”  

In het artikel wordt gerefereerd aan de landelijke dagbladen Trouw, de Groene Amsterdammer en NRC. Daarin zijn verhalen verschenen waarin een breed gezelschap aan geleerden en milieuorganisaties ageerde tegen houtstook. Ook de GGD was stellig in haar mening: houtrook is ongezond en dient geheel te worden vermeden. Het is bovendien niet CO2-neutraal en niet duurzaam.

Een houtvuur verspreidt veel meer vervuiling dan andere soorten verwarming. In huis en buiten komen door het stoken schadelijke stoffen in de lucht, ook als je geen rook ziet. Kies geen houtkachel, maar kies voor schone energie zonder vervuilende uitstoot. Jos Merks, woordvoerder van website Houtrook.nl, weet hoeveel last mensen van houtrook kunnen hebben en hoeveel inspanning het kost om er vanaf te komen.

Biomassa stoot 15 procent meer fijnstof uit dan steenkool en twee keer meer dan aardgas. Verder: roet en fijnstof en giftige stoffen als benzeen en dioxine. Er bestaat niet zoiets als schone verbranding bij hout of biomassa. De GGD verwijst naar stooktips bij het RIVM en een toolkit voor particulieren.

Merks heeft echter geen vertrouwen in dit soort initiatieven. Zowel de GGD als Merks hebben heel concrete adviezen voor de installateur en eindgebruiker. Beiden raden met klem aan om een andere duurzame oplossing te vinden. Warmtepompen zegt Merks meteen. Over tien jaar kijken we terug als maatschappij en zeggen: hoe hebben we ooit zo lang kunnen doorgaan met deze voorhistorische wijze van stoken?

Lees hier het complete artikel

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.