Skip to content
Home » Algemeen » Twee uur stoken, tien uur autorijden?

Twee uur stoken, tien uur autorijden?

krakau

“Twee uur houtstoken staat gelijk met tien uur autorijden.” Klopt dit wel? vroeg de Volkskrant zich af. De redactie tekende de boute vergelijking op uit de mond Hendrien Witte op NPO Radio 1, waar de directeur van de Longfonds Patiëntenvereniging te gast was.

Het kan geen kwaad dat het ene nieuwsmedium het andere eens controleert, zodra er twijfel ontstaat. Twee uur hout stoken zou voor net zo veel fijnstof zorgen als met je auto naar Milaan rijden. De aanleiding van haar uitspraak was een onderzoek van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), waarin werd geconcludeerd dat het stoken van hout een veel grotere bron van fijnstof is dan het verkeer.

Hidde Boersma van de Volkskrant zocht het uit. In het artikel wordt een berekening gemaakt van de hoeveelheid fijnstof die vrij komt bij een uur stoken. En dat wordt vergeleken met cijfers van Emissieregistratie.nl. De conclusie is dat de bewering van het Longfonds inderdaad klopt.

Lees hier het complete artikel met de berekening.

Foto: Shutterstock

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.