Skip to content
Home » Algemeen » Klaver: “Houtkachel is terug naar vorige eeuw”

Klaver: “Houtkachel is terug naar vorige eeuw”

Nederland, Amsterdam, 6 mei 2015
Jesse Klaver, Groen links

foto: Merlijn Doomernik

Bij de verkoop van de woning van Jesse Klaver van GroenLinks was zijn huis in de Copernicusstraat in Den Haag natuurlijk ook op Funda te zien. Met foto’s van het interieur, waarop prominent een houtkachel stond. En in de tuin was een forse stapel hout zichtbaar. De Telegraaf was er als de kippen bij om dit verder in de publiciteit te brengen. Omdat GroenLinks immers voorloper is als het om het klimaat gaat en zo’n houtkachel daarbij totaal niet past. De Telegraaf noemde het hypocriet.

Deze ziekmakende kachels geven naast luchtverontreiniging ook nog eens twee maal meer CO2 dan aardgas. Een houtkachel past daarom niet bij de klimaatplannen van GroenLinks. Regionaal en lokaal is GroenLinks dan ook meestal voor maatregelen tegen de houtkachels. En voor het afschaffen van de onterechte subsidies op pelletkachels. Wanneer een partijleider dan zo’n kachel in huis heeft en deze ook regelmatig gebruikt, gezien de hoeveelheid hout in de tuin, dan wordt dat een pijnlijke zaak.

Omdat Jesse Klaver vertelde dat hij de kachel enkele keren per jaar gebruikte, zag ik op Twitter de opmerking voorbij komen wat hij zou doen wanneer zijn kinderen een paar keer per jaar een sigaret wilden roken. Houtrook is 12 maal (!) slechter dan de rook van sigaretten. Dat kan natuurlijk niet. Maar waarom dan wel die houtkachel? Nee, veel mensen zijn niet erg consequent. Maar Jesse’s kachel zou er al gestaan hebben bij aankoop van het huis.

Jesse Klaver bevestigt in het programma op de vraag van presentator Thijs van den Brink, in verkiezingstijd, dat houtkachels ontzettend slecht zijn voor de luchtkwaliteit. Als iemand daar zijn huis mee zou verwarmen dan gaan we terug naar de vorige eeuw, zegt Klaver ook. Kijk en luister zelf naar het fragment dat slechts 48 seconden in beslag neemt.

Het moet na deze reuring rondom de houtkachel van Jesse Klaver, toch zo goed als een zekerheid zijn, dat de nieuwe woning in dezelfde straat in Den Haag verstoken blijft van welk apparaat dan ook dat op hout gestookt kan worden.

tekst: Jos Merks, voorzitter Luchtfonds

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.