Skip to content
Home » Algemeen » “Klagen over houtrook groot taboe”

“Klagen over houtrook groot taboe”

Luchtfonds - klagen taboe

Onder de kop ‘Geen heil in verbod houtstook’ verscheen een artikel over een mogelijk verbod op houtstook. Gemeenten zien er geen heil in, zeggen ze, omdat er slechts vijf klachten per gemeente zijn. Dat is op zich vreemd, aangezien de GGD met andere cijfers kwam. Maar wat zit erachter?

De website van televisieprogramma De Monitor brengt duidelijkheid: klagen over houtrook is een groot taboe. Na een oproep kwamen tientallen meldingen. Verhalen vol frustratie en vooral emotie. De klagers willen anoniem blijven en niet in een uitzending, terwijl zij van mening zijn dat de rook hun gezondheid en leven ernstig aantast.

De vijf klachten die gemeenten bereiken, zijn dus maar een heel klein topje van een enorme ijsberg. Een gedupeerde van houtrook wil nog langer in vrede met zijn omgeving blijven leven en klaagt daarom niet bij de gemeente. Vorig jaar om deze tijd verscheen een reportage in deze krant (zie onderaan) met als titel: “Rook voor niemand gezond”. In het artikel maakte ook het Longfonds zich ernstige zorgen. In onze stelling werd uw mening gevraagd of een gemeente moest optreden tegen de houtstokers of niet. Iets meer dan de helft van de deelnemers, was van mening dat gemeenten moeten optreden tegen houtstokers. Gemeenten doen dat echter nog niet.

Gemeenten naïef?

Hoe kunnen gemeenten zo naïef zijn en zich steeds maar verschuilen achter de officiële klachten? Indien men de publiciteit had gevolgd, had men toch kunnen weten dat de problemen rond het stoken van hout vele malen groter zijn en het merendeel graag wil dat er opgetreden wordt. Waarom denkt men een dergelijk probleem met voorlichting op te lossen door de mensen te vertellen hoe ze moeten stoken? Men geeft toch ook geen voorlichting hoe iemand moet roken?

Voorlichting hoe te stoken legitimeert feitelijk iets wat ongewenst is. Bij het stoken van hout komen voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5. Verder kunt u er hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD van krijgen. Er sterven meer mensen aan luchtvervuiling dan door het verkeer! Dat moet toch te denken geven.  Bovendien komt er twee keer meer CO2 vrij dan bij aardgas, wat weer slecht is voor het klimaat.

In plaats van stookvoorlichting, is een campagne noodzakelijk waarin het stoken van hout wordt ontmoedigd.

Jos Merks schreef dit artikel namens Stichting Luchtfonds in de Helderse Courant en de Schager Courant van 6-10-2018 naar aanleiding van een vergadering van enkele Noord-Hollandse gemeenten. Foto: Shutterstock / Pathdoc.

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.