Skip to content
Home » Algemeen » Is bomen stoken nog wel verantwoord?

Is bomen stoken nog wel verantwoord?

rozendaal

In de uitgave Krant van de Aarde kwamen wij een uitstekend artikel tegen van de hand van Jan Juffermans waarin hij zich afvraagt of het nog wel verantwoord is om hout te verbranden.

Er is altijd al veel om bomen van doen geweest en dat zal ook wel zo blijven. De meeste discussie ontstaat in de woonomgeving, waarin een gemeente wordt aangesproken als de takken bij wijze van spreken naar binnen groeien, zoals bij mij waar de takken tegen het raam tikken als het waait.

Sta in de weg? | Natuurlijk ben je blij met zulke bomen, maar ook bomen groeien, staan soms niet op de juiste plek en zijn soms verkeerd gekozen. Veel belangrijker: wat gebeurt er in ons land en wereldwijd.  Zo schrijft Jan Juffermans in zijn introductie: voor de één is een boom een luchtververser. Voor de ander een sta in de weg. Of men haat de vallende blaadjes.

Sommigen houden juist weer erg van bomen, vanwege de schaduw, de prachtige bloesem of de noten die er van afkomen. Bomen worden zelfs geknuffeld uit pure bewondering. Zo zijn er nog talloze variaties. Helaas worden er nog massaal bomen gekapt en hele bossen gaan tegen de vlakte.

Nieuwe kijk op bomen | In deze tijd van gevaarlijke klimaatverandering is echter een nieuwe kijk op bomen dringend gewenst, of je ze nu mooi vindt of niet. Ze zijn namelijk meer dan ooit van levensbelang geworden. Misschien moet er zelfs een moratorium komen op het kappen van bomen, vooral als men het hout wil gaan verbranden. Daarbij komt onvermijdelijk ook de vraag op: is het nog wel verantwoord hout te verbranden? Wat het Luchtfonds betreft is het antwoord duidelijk. Nee, het is niet langer verantwoord hout te verbranden, omdat het slecht is voor de gezondheid, milieu en het klimaat.

Tekst: Jos Merks, LF

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.