Skip to content
Home » Algemeen » Paniek, meer rook binnen dan buiten. Leuke apparaten die onterecht gesubsidieerde pelletkachels. Opvallend vaak problemen

Paniek, meer rook binnen dan buiten. Leuke apparaten die onterecht gesubsidieerde pelletkachels. Opvallend vaak problemen

Schermafbeelding 2018-12-16 om 10.58.20

Even een voorbeeld uit de praktijk. Kort geleden zat een gezin in een klein dorpje in Zeeland te genieten van hun pelletkachel. Zij dachten omdat er, weliswaar onterecht, een mooie subsidie op die kachels gegeven werd, dat zij goed bezig waren. Leuk vuurtje en heerlijke warmte. Over gevaren voor hun gezondheid werd niet nagedacht. De rook en de schadelijke stoffen vlogen immers de schoorsteen uit. Waar die giftige rook terecht komt, daar hebben de stokers geen boodschap aan. Dat hun buren worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen van hun rook, dat was niet iets waar zij zich zorgen over maakten.

De rook ging in plaats van door de schoorsteen naar de buren, de eigen woonkamer in. Er bleef niet anders over dan naar buiten vluchten.

Tot het moment dat de kachel haperde. De rook verdween niet meer door de schoorsteen, maar kwam de woonkamer in. Opeens kwamen zij er achter, dat die rook toch niet zo “gezond” was als dat zij dachten. Wel goed voor de buren, maar niet voor hen zelf? De aanwezigen vluchtten de woning uit en de brandweer werd gebeld. De brandweer verscheen ter plekke met twee brandweerauto’s en een ambulance.

Waarom vluchtten de bewoners hun woning uit zult u denken? Natuurlijk omdat zij donders goed weten dat het inademen van houtrook zéér schadelijk is voor de gezondheid en in hoge concentraties met koolmonoxide in 5 minuten dodelijk kan zijn.

De brandweer rukte uit met twee brandweerwagens. Ook een ambulance werd opgeroepen.

Het interesseerde hen niets als deze rook bij de buren naar binnen dringt, maar zij vluchten als het bij hen gebeurt en de brandweer mag het weer oplossen en de ambulance mag de bewoners weer oplappen. De gemeenschap mag betalen. Dit is een waar gebeurd voorbeeld, zoals het elke dag gebeurt in Nederland. Per jaar zijn er meer dan 2000 schoorsteenbranden met regelmatig fatale gevolgen. Tel daar gerust nog maar een zelfde aantal bij, waarbij “oorzaak onbekend” wordt genoteerd omdat men bang is dat de verzekering niet betaalt als er van nalatigheid sprake zou kunnen zijn.

Dat het de hoogste tijd is om een einde te maken aan het stoken van hout of houtpellets moge duidelijk zijn. Er wordt gesproken om een helmplicht voor snorscooters in te voeren, omdat er enkele doden per jaar vallen. Die vallen ook bij branden. De beste preventie is geen hout meer stoken.

Zie hieronder het oorspronkelijke artikel

HV Zeeland 12-11-2018 Rookontwikkeling in woning Kwadendamme

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.