Pelletkachels: opvallend vaak problemen

Eerst een voorbeeld uit de praktijk. Kortgeleden zat een gezin in een klein dorpje in Zeeland te genieten rond de pelletkachel. De familie dacht omdat er, weliswaar onterecht, een mooie subsidie op die kachels gegeven werd, dat zij goed bezig was. Leuk vuurtje en heerlijke warmte. Over gevaren voor hun gezondheid werd niet nagedacht.
De rook en de schadelijke stoffen vlogen immers de schoorsteen uit. Waar die giftige rook terecht komt, daar hebben de stokers geen boodschap aan. Dat hun buren worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen van hun rook, dat is niet iets waar zij zich zorgen over maakten.
Toch niet gezond? | Tot het moment dat de kachel haperde. De rook verdween niet meer door de schoorsteen, maar kwam de woonkamer in. Opeens kwamen zij er achter, dat die rook toch niet zo gezond was als dat zij dachten. Wel goed voor de buren, maar niet voor hen zelf? De aanwezigen vluchtten de woning uit en de brandweer werd gebeld. De brandweer verscheen ter plekke met twee brandweerauto’s en een ambulance.
Waarom vluchtten de bewoners hun woning uit zou je denken? Natuurlijk omdat zij donders goed weten dat het inademen van houtrook zéér schadelijk is voor de gezondheid; in hoge concentraties met koolmonoxide kan het zelfs in 5 minuten dodelijk uitpakken.
Buren interesseren hen niet | Het interesseerde hen niets als deze rook bij de buren naar binnen dringt, maar zij vluchten als het bij hen gebeurt. De brandweer mag het weer oplossen en de ambulance mag de bewoners weer oplappen. De gemeenschap mag betalen. Dit is een waar gebeurd voorbeeld; elke dag gebeurt in Nederland wel iets dergelijks.
Per jaar zijn er meer dan 2000 schoorsteenbranden met regelmatig fatale gevolgen. Tel daar gerust nog maar een zelfde aantal bij, waarbij “oorzaak onbekend” wordt genoteerd, omdat men bang is dat de verzekering niet betaalt als er van nalatigheid sprake zou kunnen zijn.
Dat het de hoogste tijd is om een einde te maken aan het stoken van hout en houtpellets moge duidelijk zijn. Er zijn plannen om een helmplicht voor snorscooters in te voeren, omdat er enkele doden per jaar vallen. Die vallen ook bij branden. De beste preventie is geen hout meer stoken.
Tekst: Jos Merks
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.