Skip to content
Home » Algemeen » Longarts zegt: “We zijn er nog lang niet”

Longarts zegt: “We zijn er nog lang niet”

artsintveen

Hans van ’t Veen, longarts en opleider longziekten, wordt regelmatig om zijn mening gevraagd door zijn grote kennis van de effecten op de mens van luchtverontreiniging. Hij is als pulmonologist verbonden aan het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

In een interview voor RTV Rijnmond reageert hij op de nieuwste cijfers. In Rotterdam zijn er verbeteringen in de luchtkwaliteit met name door schoner verkeer. Maar we zijn er nog lang niet. Als we naar de cijfers kijken is er nog genoeg te doen. 130.000 verloren levensjaren en 12.000 voortijdige doden door luchtvervuiling.

Iedere maatregel die wij nemen die er voor zorgt dat de luchtverontreiniging afneemt, betekent dat de gezondheidswinst toeneemt. Meer maatregelen die over een langere tijd uitgestrekt zijn. Op groepsniveau weet je dat iedere verlaging verbetering geeft. Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog veel verbeteringen in het vooruitschiet. Denk aan vliegverkeer, houtstook en ook van de auto valt nog een hoop te halen. Ook van energie van huizen, schepen, etc.

De meest eenvoudige is natuurlijk het nutteloze stoken van hout, dat midden in de woonwijken plaats vindt en voor grote pieken in de luchtverontreiniging zorgt. Volgens het ECN/TNO kan in een straat waar enkele kachels branden het aandeel fijnstof afkomstig van die kachels oplopen tot 30-39% van het totaal.

Video: embedded via You Tube, foto: screenshot RTV Rijnmond.

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.