Skip to content
Home » Algemeen » Luchtfonds: “Over de pelletkachel wordt twijfel gezaaid”

Luchtfonds: “Over de pelletkachel wordt twijfel gezaaid”

Luchtfonds - fijnstof PM0.1

Zo nu en dan worden wij bij het Luchtfonds verrast door tegenstrijdige berichtgeving. In dit geval gaat het over pelletkachels. De kachelhandel laat u graag geloven dat dit een minder vervuilend toestel is dan een open haard. Dat klopt. Alleen worden deze pelletkachels in zijn algemeenheid veel intensiever gebruikt, waardoor de totale vervuiling toch groter zou kunnen zijn dan de open haard die af en toe een paar uurtjes brandt.

Tekst: Jos Merks, Luchtfonds

Bovendien komen er door de hogere temperatuur van de verbranding kleinere fijnstofdeeltjes uit, het zogenaamde ultrafijnstof. Deze heel kleine fijnstof is nog gevaarlijker voor de gezondheid, omdat deze mini-deeltjes direct via de longen in de bloedbaan worden opgenomen en ook kunnen belanden in de hersenen.

Conclusie: Ook de pelletkachels vervuilen en zijn slecht voor de gezondheid. Opgelet: bij houtpellets in de opslag kan koolmonoxide vrijkomen. De eerste doden door houtpellets zijn al gevallen. Fabrikanten van deze kachels roepen om het hardst dat het duurzaam zou zijn om klanten te overtuigen een houtkachel of pelletkachel aan te schaffen. Er is echter niets duurzaams aan.

People, Planet, Profit

Wikipedia zegt over duurzaam: “Dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.” Daar is bij een pelletkachel dus geen sprake van. Hij vervuilt en is slecht voor de gezondheid van stoker en buren van de stoker: de houtkachel en ook de pelletkachel is dus niet duurzaam. Dit kwam ook duidelijk naar voren in een artikel in One World. In dit artikel wordt het verhaal vertelt over een Haarlemse familie die twijfelt over de aankoop van een kachel.

Misleidende informatie

Citaat uit het artikel: “Helaas zij hebben zich door onjuiste informatie laten verleiden in de veronderstelling dat het allemaal wel meevalt met die pelletkachel. Niemand heeft hen verteld, dat die pelletkachels ultrafijnstof vrijgeven. Niemand heeft hen verteld, dat je ook de gewenste gezelligheid kunt bereiken met een elektrische haard die had kunnen branden op de stroom van de zonnepanelen. Pas dan heb je een zo energieneutraal mogelijk huis. Over het feit dat de pelletkachel twee keer meer CO2 bijdraagt in vergelijking met hun ex-CV ketel wordt niet eens over nagedacht. Zo gaat het klimaat nu naar de knoppen. Minder vervuiling? Dat is toch nog steeds vervuiling? Een beetje kanker wil je toch ook niet?”

Tot slot: nog een misvatting over fijnstof. In 2015 was de uitstoot van de fijnstof PM2.5 via houtkachels en open haarden in ons land ruim 2 miljoen kilo. Dat is twee keer zoveel als de 8 miljoen personenauto’s in ons land produceerden. (Bron: Emissieregistratie.nl) Maar pas op! Pelletkachels produceren nog veel kleinere deeltjes (PM0.1). Echter, PM0.1 wordt in ons land door officiële instanties niet of nauwelijks gemeten.

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.