Skip to content
Home » Algemeen » Luchtfonds constateert: Over de pelletkachel wordt twijfel gezaaid. De houtkachel onder vuur.

Luchtfonds constateert: Over de pelletkachel wordt twijfel gezaaid. De houtkachel onder vuur.

Schermafbeelding 2018-10-31 om 14.10.06

Zo nu en dan worden wij bij het Luchtfonds verrast door tegenstrijdige berichtgeving.

In dit geval gaat het over pelletkachels. De kachelhandel laat u graag geloven dat dit een minder vervuilend toestel is dan een open haard. Dat klopt. Alleen worden deze pelletkachels in zijn algemeenheid veel intensiever gebruikt, waardoor de totale vervuiling toch groter zou kunnen zijn dan de open haard die af en toe een paar uurtjes brandt. Bovendien komen er door de hogere temperatuur van de verbranding kleinere fijnstofdeeltjes uit, het zogenaamde ultrafijnstof, die nog gevaarlijker zijn voor de gezondheid, daar deze mini-deeltjes direct via de longen in de bloedbaan worden opgenomen. Conclusie: Ook de pelletkachels vervuilen en zijn slecht voor de gezondheid. Opgelet: Bij houtpellets in de opslag kan koolmonoxide vrijkomen. De eerste doden door houtpellets zijn al gevallen. Lees ook: Pelletkachels opmerkelijk vaak betrokken bij branden.

Fabrikanten van deze kachels roepen om het hardst dat het duurzaam zou zijn om klanten te overtuigen een houtkachel of pelletkachel aan te schaffen. Er is echter niets duurzaams aan.

Wikipedia zegt over duurzaam: “Dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.” Daar is bij een pelletkachel dus geen sprake van. Hij vervuilt en is slecht voor de gezondheid van stoker en buren van de stoker. De houtkachel en ook de pelletkachel is dus NIET duurzaam.

Dat kwam ook duidelijk naar voren in een artikel in Trouw van 23-1-2018. In dit artikel van Frank Stravers meldt Milieu Centraal citaat: “Maar Stolk wil ook die pelletkachels niet aanraden. “Helaas, ook dan kun je milieu en gezondheid schaden.”

Hier vindt u het complete artikel.

Trouw 23-1-2018 De knusse houtkachel is eigenlijk een no-go

Deze week verscheen er een artikel in “One World” van auteur Leontien Aarnoudse onder de titel: “De houtkachel onder vuur”. Een leuk en vlot geschreven artikel, waarin de spanning opgebouwd wordt of deze in Haarlem woonachtige personen uiteindelijk voor hun verbouwde jaren ’30 woning een kachel zullen kopen of niet. En helaas zij hebben zich door onjuiste informatie laten verleiden in de veronderstelling dat het allemaal wel meevalt met die pelletkachel. Niemand heeft hen verteld, dat die pelletkachels ultrafijnstof vrijgeven. Niemand heeft hen verteld, dat je ook de gewenste gezelligheid kunt bereiken met een elektrische haard die had kunnen branden op de stroom van de zonnepanelen. Pas dan heb je een zo energieneutraal mogelijk huis. De missie van de auteur van dit artikel is dus mislukt. Ondanks dat zij en haar man kennis namen van alle gevaren voor de gezondheid koos men toch voor luchtvervuiling die de buren ongevraagd en ongewenst binnen krijgen. Over het feit dat de pelletkachel 2x meer CO2 bijdraagt in vergelijking met hun ex-CV ketel wordt niet eens over nagedacht. Zo gaat het klimaat nu naar de knoppen. Minder vervuiling? Dat is toch nog steeds vervuiling? Een beetje kanker wil je toch ook niet? Gezond denkende mensen met ongezonde beslissingen. De buren zijn de pineut en de buren zijn nog meer de pineut als deze buren ook zouden besluiten om het klimaat een plezier te doen en de CV ketel vaarwel te zeggen. Een toekomstig WTW systeem zal de vergiftigde lucht van de pelletkachel van hun lieve vriendelijke buren linea recta naar binnen zuigen. Dit verhaal laat opnieuw zien dat onze overheid dringend moet besluiten subsidie op dergelijke kachels onmiddellijk te staken en te komen met een verbod voor hout stoken in de woonomgeving.

Lees hieronder het complete artikel

One World 30-10-2018 De houtkachel onder vuur

Misvatting over fijnstof. De Gezondheidsraad meldt, zoals in dit artikel is verwoord, dat de fijnstof bijdrage van slechts 1,2% op het konto van de houtkachels komt.  Maar pas op! Houtkachels geven voornamelijk fijnstof PM2.5 en pelletkachels nog kleinere deeltjes en dan is het plaatje totaal anders. Dat wilden deze kopers van de pelletkachel ongetwijfeld niet weten of ze begrepen er niets van.

Als het gaat om fijnstof PM2.5 dat is de houtverbranding in huishoudens opeens groter dan het verkeer en de grootste vervuiler in Nederland. Zie grafiek hieronder.

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.