Skip to content
Home » Algemeen » Luchtfonds-voorzitter Jos Merks overleden

Luchtfonds-voorzitter Jos Merks overleden

josmerks700

Op 18 april jongstleden is op 72-jarige leeftijd Jos Merks overleden. Jos was de initiator en inspirator van het Luchtfonds. Hij richtte de stichting vorig jaar op, omdat hij vond dat in de strijd tegen houtstook in Nederland een volgende stap noodzakelijk was. Omdat hij vond dat er veel meer druk moest worden uitgeoefend om de overheid, de politiek en andere beleidsbepalers te doordringen van de ernst van de sterk groeiende overlast door houtstook in ons land.

Belangeloze inzet | Gedurende vele jaren zette Jos zich belangeloos en onbezoldigd in om houtrook uit te bannen in ons land. Dat deed Jos via deze en andere websites, waaronder ook Houtrook.nl. Maar ook door middel van presentaties, voorlichtingsmateriaal voor gemeenten, artikelen, vele interviews voor radio, TV en gedrukte media. Maar zeker bood Jos ook veelvuldig directe hulp en bijstand aan houtrookslachtoffers.

70.000 kilometer | Jos stapte in zijn auto en reed desnoods het hele land door om gedupeerden te helpen met handhavingsverzoeken. Om hen op andere wijze te adviseren. Of om hen gewoon te bemoedigen en een hart onder de riem te steken. Ja, Jos bedacht zich niet en deed wat. “Het afgelopen jaar reed ik 70.000 kilometer kriskras door het land,” zei hij eens met een twinkeling in zijn ogen.

Goedlachs, onvermoeibaar, vlijmscherp in het houtstookdebat, een prachtkerel; dat was Jos. Wij en velen met ons zullen hem verschrikkelijk missen. Zijn familie en andere naasten wensen wij veel sterkte met de verwerking van dit enorme gemis.

bestuur Stichting Luchtfonds