“Machteloos; 32 stokers om mij heen”

Stichting Luchtfonds krijgt een toenemend aantal meldingen van mensen die houtrookoverlast ondervinden. Normaliter zijn/waren het er één tot twee per dag gemiddeld. Onlangs in een weekeinde waren het er in anderhalve dag zelfs dertig.
Regelmatig publiceren wij een selectie van overlastmeldingen. Dit artikel vullen we op gezette tijden aan met nieuwe klachten van houtrookoverlast overal in Nederland.
Bij voorbaat vast excuses | Het loopt de laatste tijd storm met klachten bij het Luchtfonds. Daarnaast ontdekten we pas onlangs dat eind vorig jaar veel meldingen belandden in de spambak. Er liggen dus veel nog onbeantwoorde klachten. We doen onze uiterste best ze allemaal te beantwoorden, maar het kan dus soms onaanvaardbaar lang duren voordat jij iets hoort. Naschrift najaar 2021: Luchtfonds beantwoordt nog beperkt meldingen. Simpelweg omdat het aantal zo groot is, dat het niet meer te doen is om op alle meldingen te reageren. Wel gebruiken wij de meldingen voor onze inventarisatie. Tevens publiceren we dagelijks een selectie op ons Twitter-account @Luchtfonds.
Weesp: “Koolmonoxidevergiftiging door houtrook in de buurt”
“Ik ben extreem vatbaar voor houtrook door een allergie. De milieu-inspecteur denkt dat ik onlangs een lichte koolmonoxidevergiftiging heb opgelopen door houtrook uit de buurt die via ons schoorsteenkanaal ons huis binnen komt (van open haard die we al 31 jaar niet gebruiken). Hij zei ervoor te zorgen dat er rondom ons niet gestookt mag worden en zich daarvoor hard te maken totdat bij ons de schoorsteen geïnspecteerd is. De lucht is sindsdien elke dag wat schoner. Zo weinig CO2 als we vandaag ’s avonds gemeten hebben, was niet eerder voorgekomen. Hij zegt het verbod niet langer aan te kunnen houden dan dat de klus bij ons schoorsteenkanaal gefixt is. Het luchtkanaal van onze open haard moet helemaal dicht.”
Rucphen: “Ik heb inmiddels copd die als astma is begonnen”
“Ik heb al meer dan 20 jaar last van mijn structureel stokende buurman. In de zomer en winter gaat het maar door. Ik heb inmiddels copd, die als astma is begonnen. Alles zit bij mij dicht; roosters, cv-ruimte, ventilatieroosters. Door corona is mijn echtgenote die in de zorg werkt twee keer positief getest, waardoor wij 2 x 10 dagen in quarantaine hebben gezeten. Geen mogelijkheid tot luchten. Je medemens laat je letterlijk en figuurlijk stikken.”
Boxtel: “Ik houd altijd mijn adem een poosje in…”
“Fietsend door Boxtel houd ik altijd mijn adem een poosje in als ik kachelrook ruik, en ik doe het ook als een scooter of brommer me passeert. Ik weet wat voor gevaarlijke (ultra)fijnstof en andere gevaarlijke stoffen er dan mijn neus en mond kunnen binnen dringen.”
Poortugaal: “Na uitlaten hond stink ik als ’n afgebrande lucifer”
“De overlast van houtrook neemt hier met de maand toe. Steeds meer stokers. Mensen kijken niet naar de Stookwijzer. Schoorstenen die uitkomen net boven de dakgoot in plaats van het dak. De hond uitlaten is een ramp. Ze hoest en niest en schudt met haar kop bij het uitlaten. En ik? Ik kan na de laatste uitlaatronde onder de douche om de stank uit mijn haren en huid te wassen. Dit moet omdat ik stink als het afgebrande lucifer. Waarom? Wanneer stopt dit? Hebben we dan geen recht op frisse gezonde lucht? Hier worden we letterlijk ziek van.”
Dieren: “Windmolens in de rookwolken”
“Elke dag gaan in onze woonwijk de houtkachels aan, zodat de vrekken minder voor hun aardgas betalen. Onze gemeente Rheden gaat nu heel symbolisch een windmolen plaatsen in de rookwolken van de houtkachels…”
Hoofddorp: “Roken mag niet meer, giftige houtrook wordt gesubsidieerd”
“Bij wie kan ik aankloppen die werkelijk iets kan doen bij overlast? Dit lijkt wel een horrorstory. Waarom is dit niet verregaand onderzocht? Een vaccin wordt toch ook niet zonder uitvoerige tests aangeboden; waarom wordt het bij houtverbranding dan wel gedaan? Vreemd dat roken niet meer mag, maar giftige gassen uitstoten gesubsidieerd wordt…”
Groningen: “Zorgen om zoon en baby die op komst is”
“De afgelopen maanden ondervinden wij veel overlast van houtrook. Een aantal keren was er houtrook aanwezig in de slaapkamer van onze tweejarige zoon. Als zwangere maak ik mij erg zorgen over mijn kind, straks baby en onszelf. De gemeente moet hierin handhaven, want het is een onleefbare situatie als er niks gebeurt.”
Ede: “Recht op schone lucht; overheid verantwoordelijk”
“Stop houtstook! Laat mensen in woonwijken weer ademen! Het verpesten van de leefomgeving van mensen door houtstook is vreselijk en dat moet stoppen. Mensen in woonwijken hebben recht op schone lucht en de overheid is daar verantwoordelijk voor. Verbieden van deze “gezelligheidstook”. Het is middeleeuws en vooral… niet nodig.”
Heerenveen: “Extra medicatie, rauw gevoel op de borst”
“Last van houtrook door de houtkachel van de overburen. Vieze stank buiten en een rauw gevoel op de borst. Moet extra medicatie gebruiken. Laat dit aub een keer geregeld worden.”
Nijmegen: “Workshops goed stoken? Houtrook altijd ongezond!”
“Elke dag houtstookoverlast. Twaalf stokers binnen 100 meter van woning. Sommigen stoken vanaf 8 uur in de ochtend. Ramen en roosters dicht, toch veel meer klachten van m’n astma. Longarts zegt dat houtstook zeer slecht is voor longen, van gezonde en zieke mensen. Bespreek het met je buren, luiden de adviezen. Moet ik met 12 stokers in overleg? Durf ik geeneens. Gemeente doet niks; die wil workshops voor stokers om zogenaamd goed te stoken. Waardeloze maatregel. Houtstook is altijd ongezond. Niet m’n naam vermelden op site of twitter graag.”
Assen: “Brandende ogen, hoofdpijn en benauwdheid”
“De houtkachels in Assen rukken in een rap tempo op. Wij moeten iedere dag alle ramen en ventilatie dicht doen. Dan nog is er overlast van de houtkachels. Wij zitten met brandende ogen, hoofdpijn en benauwdheid in huis. Dit is niet leuk meer. De gemeente Assen doet niets. Mensen trekken zich niets aan van de stookwijzer. Het kost ons, onze gezondheid en woongenot! Wij voelen ons onmachtig.”
Leeuwarden: “Bijna elke middag alles dichtplakken met plakband”
“Wij moeten iedere dag rond 16.00 uur alle ramen en ventilatieroosters dichtmaken, meestal zelfs met plakband. De houtrook komt overal door naar binnen. Vanuit ons huis zien we meer dan vijftien kachelpijpen. Vroeger alleen in het weekend, nu elke dag.”
Barneveld: “Machteloos: 32 stokers in directe omgeving”
“Laat ik beginnen met het volgende: Ik mis Jos enorm! (Jos Merks, overleden oprichter Stichting Luchtfonds.) Altijd kon ik hem mailen om even te klagen, zijn input kan eigenlijk niet gemist worden. Maar bij Jos was al bekend dat wij bijna het gehele jaar in de houtstookstank zitten. Dit is alleen maar erger geworden. Bij het tellen in de buurt, kom ik uit op 32 stokers in de directe omgeving. Een rondje lopen resulteert regelmatig in stinkende haren en kleren. Machteloos moeten we toekijken hoe de pijpen hand over hand toenemen. En in de zomer stoken ze allemaal leuk in de vuurkorf.”
Amstelveen: “Serre-schoorsteen komt uit ter hoogte van onze slaapkamer”
“De buren hebben een houtkachel in de serre geplaatst. De schoorsteen eindigt nu bij ons op slaapkamerraamhoogte. De stank is vreselijk en ook het dichtplakken van ramen helpt nauwelijks. Toch volgen ze de regels, zeggen ze, en zijn ze niet van plan om er verder iets aan te doen.”
Bad Nieuweschans: “Dit dorp staat vol met houtkachels”
“Dit dorp staat vol met houtkachels. Als ik over straat loop of buiten ben heb ik last van de indringende stank van houtrook. Als ik mijn woning ventileer heb ik last van de stank van houtstook. Als ik ’s nachts in bed lig ruik ik de stank van houtrook. Mijn man heeft er ook vreselijk last van, hij heeft astma. Dit kan toch niet zo doorgaan dat wij als mensen de luchtkwaliteit verpesten!”
Maartensdijk: “Geluidsoverlast door zagen van hout”
“Last van houtkachel van de buren… Lucht hangt buiten en gaat door slaapkamer ramen. En dan de houtzagerij en zo. Het lijkt af en toe wel een bedrijf. Geluidsoverlast door ’t zagen. De hele buurt heeft er last van. Stel nou eens dat wij dit allemaal zouden doen….”
Spaubeek: “Geen rook te zien, maar ruikt als giftige lucht”
“Gemiddeld 3 tot 4 keer per week hebben wij enorm last van stank, waarschijnlijk veroorzaakt door hout stoken. Altijd in de avonduren, zowel bij fris weer als ook bij snikheet weer. Vaak begint het rond half 10 en is de hele bovenverdieping in no time gevuld met een indringende stank. Vaak moeten we gaan slapen in deze stank. Aangezien ik lichte COPD heb is dat ontzettend vervelend. Er is nergens rook te zien, dus we kunnen ook de oorzaak niet vinden. Het ruikt echt als giftige lucht en het is zeer verontrustend.”
Noordwijk: “Penetrante lucht prikkelt de neus”
“Dagelijks last van kachelrook buren. Een penetrante lucht die in de neus blijft prikkelen. Hele huis ruikt naar rook. Welke luchtzuiveraar is hier tegen bestand?”
Dronten: “Pijp komt niet boven het dak uit”
“We hebben veel last van de rook van de buren. We kunnen de roosters en ramen niet meer open hebben. Het is dag en nacht. Op de uitbouw zit een pijp en die komt niet boven het dak uit. Er is een stookverbod; daar wordt niet aan gehouden. We hebben het gezegd tegen hen maar ze doen er niets aan. We zijn niet de enigen die er last van hebben.”
Amsterdam: “Haardrook rechtstreeks de slaapkamer in”
“Weer vanaf ’s ochtends vroeg stoken van open haard, rechtsstreeks de slaapkamer in. Alle ramen, tochtstrips weer dicht. Hoesten en pijn in de keel. Dank buren, waar overigens niet mee valt te praten.”
Groningen: “Roetdeeltjes op de vensterbank”
“Overlast houtrook buren. De houtkachel staat bijna dagelijks vanaf 8:00/9:00 uur tot 22:30/23:30 uur aan. Ook bij negatief advies van de stookwijzer en bij windstil of mistig weer. Onze ventilatieroosters moeten hierdoor bijna dagelijks dicht. Onze dochter kan niet in de tuin spelen en de roetdeeltjes liggen in de vensterbank. Al vaak met de buren gepraat, maar blijven dagelijks stoken. Absurd dat hier geen regelgeving voor is.”
Castricum: “Verstikkende blauwe rook”
“Drie avonden per week stoken onze buren in hun schuur de allesbrander op. De tuin staat blauw en deuren en ramen moeten vlug dicht om de verstikkende rook buiten te houden. Het is beklemmend en we zouden dolgraag een oplossing zien. Maar zelfs met een stookalert gaat hun stookgenot boven de gezondheid van ons en onze kinderen.”
Purmerend: “Je kunt bijna niet meer buiten lopen van de stank”
“Afschuwelijk rookoverlast in Purmerend-Noord, nu ook al overdag. Je kan bijna niet meer buiten lopen van de stank van houtkachels en openhaarden. Zelfs vanuit de Beemster-Noord (ik denk dat daar veel op hout wordt gestookt) hebben wij last van rook. Je kan niet even een paar stappen naar buiten doen of je vergaat van de rook. Hopelijk komt er nu eens een verbod op het gebruik van houtkachels, openhaarden. En als je denkt dat de winter voorbij is begint men met de vuurkorven buiten.”
Groningen: “Erg geschrokken van stank op slaapkamer zoon van 2″
“Regelmatig ondervinden wij in de winter overlast van houtkachels. Op enkele avonden rook het erg naar houtrook op de slaapkamer van onze tweejarige zoon. Wij zijn hier erg van geschrokken. Ik heb de overlast ook gemeld bij de gemeente, provincie en GGD Groningen. Behalve melden weten we niet zo goed wat we er tegen kunnen doen. Ik heb gelezen dat de overheid (en lokale overheid) hier duidelijker beleid voor moet hebben en beter moet kunnen handhaven. Het is natuurlijk een omgekeerde wereld als stokers vrij mogen stoken en buren hier last van hebben.”
Delft: “Als je door de tuin loopt, stinkt je kleding”
“Wonende in postcode 2613 weer enorme smog door houtrook. Had per ongeluk nog even boven balkondeur op een kier, om te luchten. Op mijn hele bovenverdieping hing de stank. Ik hoor dit vaker van mensen, je kunt nog nauwelijks iets open zetten. Het hangt nu vooral in de tuinen aan de achterkant, waarschijnlijk veroorzaakt door stokers in de straat erachter. Het is windstil. Als je door de tuin loopt en binnenkomt, stinkt je kleding.”
Ammerstol: “Schrikbarende metingen”
“Penetrante stookluchten in het dorp door houtkachels. Rondom ons huis wordt primaire verwarming gestookt met hout. Kachelpijpen max 4 meter hoog van grondniveau. Luchtzuivering aangeschaft; geeft schrikbarende metingen aan. Zwaar allergisch, slaapkamer raam dichthouden en geen frisse lucht. Ik begrijp niet dat dit in de moderne tijd nog is toegestaan.”
Doetinchem: “Misselijk benauwd”
“Enorme last van houtstook. Lijkt steeds erger te worden, omgeving Spoorstraat in Doetinchem. Misselijk benauwd. Trekt naar binnen in de woning. Door bronchitis snel benauwd. Stank is verschrikkelijk en blijft bij ons hangen onder afdak.”
Loenen: “Twee kleine kinderen binnen; waanzinnig dit!”
“Dagelijks veel last van houtstokende buren. De een heeft een openhaard, de ander een hot tub en heel veel kachels in de buurt. Meerdere keren klachten Ingediend bij de gemeente; geen regels voor handhaving is het antwoord. Bijna iedere dag alles potdicht met 2 kleine kinderen in huis tijdens een corona lockdown! Hele slechte luchtkwaliteit in huis, omdat we niet kunnen ventileren en of luchten. Te grote kans op houtrook en stank binnen. Waanzinnig dit!”
Deest: “Veel afval verbrand in oude olievaten”
“In het dorp Deest wordt heel veel hout en ander afval verstookt in oude olievaten. Ook hebben wij veel last van houtkachels en vuurkorven, zodat wij erg vaak onze ramen helemaal moeten sluiten… en ook regelmatig astmatische klachten hebben..”
Rucphen: “Astma en copd verslechterd sinds komst buurman”
“Al jaren structureel last van houtstook van buren. Niet alleen in de winter maar ook in de zomer heeft mijn buurman twee buitenopstellingen staan om te stoken. Door astma en inmiddels ook copd heb ik veel last van mijn longen. In de winter loopt hoeveelheid prednisolon en antibiotica sterk op. Ook kan ik wel herleiden dat 20 jaar terug de nieuwe buurman hier is komen wonen en vanaf dat moment mijn klachten erg zijn verslechterd.”
Bakkum: “Apparaatje naast bed geeft iets verlichting”
“In mijn buurtje wordt heel veel gestookt. Zelfs in huis is ‘t soms niet te harden, mijn keel en neus gaan dichtzitten. Ik heb een apparaatje naast mijn bed staan dat iets verlichting geeft. Frisse lucht krijg je bijna niet meer, omdat het ‘s morgens vaak al naar houtstook ruikt. Verhuizen heeft ook geen zin, want overal wordt gestookt.”
Utrecht: “Last van houtgestookte buitenbaden en buitenhaarden”
“Wij ervaren veel overlast van houtstook van verschillende buurtgenoten. Open haarden, houtkachels, maar ook buitenbaden op hout gestookt en buiten haarden.”
Katwijk: “Wandeling lijkt gezondheidsnadeel te zijn”
“Mijn artsen adviseren elke dag een wandelingetje van een half uur. Maar door de slechte luchtkwaliteit in onze woonwijk, veroorzaakt door houtkachels en open haarden, is dit geen pretje meer en vraag ik me af of de gezondheidsvoordelen wel opwegen tegen de gezondheidsnadelen.”
Goutum: “Altijd naar bed met de ramen gesloten”
“Ook in mijn buurt zijn er veel mensen die de houtkachel aan hebben. Helaas heb ik daar erg last van; benauwd, hoesten etc. Ik zou het persoonlijk heerlijk vinden dat ik gewoon lekker naar bed kan gaan zonder dat ik de ramen hoef te sluiten of heerlijk kan gaan wandelen zonder de stank, het benauwd krijgen of te hoesten. Daarom aub een stookverbod!”
Hoogkerk: “Stank komt je tegemoet als je de trap op loopt”
“Overbuurman stookt hout. Soms bij ons niet te harden in de slaapkamer. Banauwdheid het gevolg. Je loopt de trap op en de stank komt je tegemoet. Die hele houtstook moet verboden worden. Maar ja, dat zal er wel niet van komen…..”
Anoniem: “Werkte in de scheepsbouw, nu met pensioen in de stank”
“Ik merk dat er steeds meer stinkende houtkachels komen. Je zal er mee moeten leren leven. Het is terug naar af. Heb het zelf aan de longen, dus.. Net met pensioen van werk in de scheepsbouw; rook stof lawaai. Nu zit ik thuis weer in de stank. De gemeente kan er ook niets tegen doen; die zeggen dat je het zelf met de stokers moet handhaven. De nieuwbouwhuizen worden al met rookkanalen gebouwd, dus wie ben ik? Ik heb geen vertrouwen meer in de politiek; bij de partijen heb ik ook al vaak mijn verhaal gedaan. Nu word het diftar afval ook nog duurder. Dus dat gaat ook de verbranding in.”
Foto: Shutterstock
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.