Mega-houtkachels: worden we wakker?

Worden we wakker? De afgelopen dagen was er veel te doen rond de bouw van mega-houtkachels in ons land. Eerst was er het advies van de stikstofcommissie van prominent VVD’er Johan Remkes. Hij zet vraagtekens bij de stook van biomassa in mega-houtkachels. Daarnaast maakte de EASAC, een groep Europese wetenschappers, korte metten met de stook van biomassa in mega-houtkachels ofwel centrales.
Enkele citaten en feiten uit de recente berichtgeving:
18.000 voetbalvelden aan bos jaarlijks | De mega-houtkachel die Nuon in Diemen bouwt, wordt jaarlijks gevoed met 18.000 voetbalvelden aan bos. Hiervoor rijden dagelijks 25 vrachtwagens af en aan. Een beetje boom heeft 10 tot 20 jaar nodig om te groeien. Tegen de tijd dat de eerste nieuwe compensatiebomen volgroeid zijn, zijn er dus al 180.000 tot 360.000 voetbalvelden met bomen opgestookt in de mega-houtkachel. Dan te bedenken dat Nederland honderden, zij het veelal kleinere, mega-houtkachels telt.
Een fabeltje | Het idee dat houtstook een gesloten cyclus is en duurzaam, is dus een fabeltje, aldus EASAC (maar dat was ons al lang bekend). EASAC zegt: “Het duurt eeuwen voordat dezelfde hoeveelheid CO2 is opgenomen door nieuwe bomen. In landen als de Baltische staten en de VS voltrekt zich een ecologische ramp door alle bomen die voor biomassa worden gekapt.”
11,4 miljard euro subsidie | Volgens het AD is met al die honderden (628) mega-houtkachels 11,4 miljard euro aan overheidssubsidie gemoeid. Louis Vet van de EASAC zegt in de media: “Hadden we dat geld anders besteed, dan hadden we al een hele waterstof-economie kunnen optuigen.”
Het advies van Johan Remkes | Een letterlijk citaat uit het advies van de commissie Remkes: “Het Adviescollege vraagt aandacht voor een heroverweging van het nut van subsidies die momenteel worden verstrekt voor het bijstoken van biomassa in energiecentrales.” In gewone taal: Remkes vindt dat er een einde moet komen aan overheidssteun voor mega-houtkachels.
60 procent van zogenaamd duurzame energie | Het advies van Remkes stelt de regering voor een enorme uitdaging. 60 procent van alle (zogenaamd) duurzame energie in ons land, is namelijk biomassa die wordt opgestookt in grote houtkachelcentrales (Milieu Centraal, 2015). Met andere woorden: we zijn eigenlijk nog nauwelijks opgeschoten met de energietransitie als biomassa écht wordt geschrapt van de lijst met zogenaamd duurzame opwekking van energie.
Longfonds doet duidt in het zakje | Belangrijkste punt van het Luchtfonds als het op houtstook aankomt: het is hartstikke ongezond en verpest het leefmilieu in wijken en buurten. Onze collega-organisatie het Longfonds kwam aan het woord in de media met een aanbeveling aan de consument: “Kies voor schonere vormen van verwarming dan houtstook.”
Wat de biomassa pellets betreft: pellets (geperste houtkorrels) produceren bij verbranding veel miniem kleine fijnstofdeeltjes. Deze miniatuur-deeltjes kunnen dankzij hun zeer geringe omvang diep doordringen in de bloedbaan en hersenen.
Hier vind je de website van EASAC.
Illustratie: Shutterstock
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.