Skip to content
Home » Algemeen » Meldingen: “Teer loopt bij de buren van de dakpannen…”

Meldingen: “Teer loopt bij de buren van de dakpannen…”

Luchtfonds - meldingen

Nog steeds is het kil en nat. Het betekent dat dagelijks in honderdduizenden huizen in ons land hout en houtkorrels branden. Hoewel hout duur is, maken kachels overuren. Dit betekent: overlast. Dus trekken nog steeds Nederlanders aan de bel bij de Stichting Luchtfonds.

Verandert er iets als de lente écht aanbreekt? Wel iets, maar vermoedelijk ook niet heel veel. We hebben het wel eerder geschreven: tot enige tijd geleden ontving Stichting Luchtfonds eigenlijk alleen van oktober tot en met april meldingen van stookgedupeerden. De laatste jaren gaan de meldingen het hele jaar door. Met dank aan vuurkorven, buitenkachels, tuinfornuizen, hottubs, barbecues en andere vormen van vuurtje stoken in woonwijken.

Een selectie van meldingen die Stichting Luchtfonds de afgelopen weken binnenkreeg van stookgedupeerden uit het hele land:

Bemmel: “Ik moet binnen blijven”

Uit Bemmel wordt ons gemeld: “Sinds kort nóg een buurman met een houtkachel. Overdag geen last dacht ik… Maar nu beginnen ze al met stoken vanaf 15.00 uur. Dit betekent dat ik binnen moet blijven (astma) en mijn hond niet uit kan laten. Ook melding gemaakt bij de gemeente Lingewaard. Niets op gehoord.”

Baarn: “Hele dag brandt vuurkorf”

Uit Baarn schrijft een stookgedupeerde: “In het dorp wordt door restaurants regelmatig een vuurkorf aangestoken. Deze blijven de hele dag branden. Hier stinkt het de hele dag door in het dorp. Waardoor er bij diverse inwoners gezondheidsklachten ontstaan. Zelf word ik kortademig en benauwd en heb ik de hele dag last van prikkende ogen. Daarnaast is de rook kankerverwekkend. De gemeente Baarn doet niets en meld alleen de het volgens de APV is toegestaan.”

Middelburg: “Machteloos, gezondheid achteruit”

Noodkreet uit Middelburg: “(Naam en adres stoker bij Luchtfonds bekend) veroorzaakt al drie maanden houtstookoverlast, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Gepoogd te communiceren, geen reactie van de buren. Mijn gezondheid gaat snel achteruit, voor longonderzoek naar specialist in Goes. In geheel Middelburg zie en hoor je hetzelfde beeld… Voel me machteloos, ik kan niets doen, alle instanties benaderd. Moeten overheden niet snel handhavingmiddelen krijgen gestoeld op adequate wetgeving? Er voltrekt zich een milieuramp, stoken neemt toe. Help.”

Rotterdam: “Teer druipt van de dakpannen”

Bericht uit Rotterdam: “Wij hebben overlast van houtstook buren. Geen gewoon hout, maar vervuild. Afvalhout dat gehaald wordt bij tuinbedrijf. Is soms zelfs chemische lucht en dan gaan wij ons huis uit. Buren zelf doen geen raam open en zelfs ijzeren rolluiken naar beneden. Mijn gezondheid gaat eraan. Ik hoest soms als een zeehond. Maar in mijn bloed is niks te vinden! Buren zijn egoïstisch, lijkt het. Er zijn meerdere foto’s en video’s van wat ze halen. Zelfs foto’s van dat ze schoorsteen en dakpannen moeten reinigen vanwege teer die er vanaf liep! Zegt alles! Hun goedkope stook kost onze gezondheid. En zoeken écht hulp dat dit stopt!”

Hoeksche Waard: “Nooit luchten…”

Melding afkomstig uit een klein dorp in de Hoeksche Waard: “De overlastgevende kachel betreft die van de buren aan de overkant van de straat. (Adres bij Luchtfonds bekend). Gehele dagen stoken van droog en nat hout, wat buiten voor de deur staat opgestapeld. Ik en mijn vriendin hebben meerdere malen aangegeven last te hebben, dit met hun besproken, maar er wordt niks aan gedaan. Wij zijn beide astmatisch en houden (ook op mooie zonnige dagen) de deuren en ramen al dicht, waardoor wij het huis nooit kunnen laten luchten.”

Nijmegen: “Leven is totaal geruïneerd”

Een lang mailbericht kregen we uit Nijmegen. De verkorte weergave: “Ik heb soortgelijke ervaring als al deze mensen op uw site. Ook mijn leven is al vijf jaar geruïneerd door houtkachels in de winter in m’n buurt. ’t Dringt (door dichte roosters enzovoorts) mijn huis in, waardoor ik elke avond doodziek ben (uitgeput, lamlendig, misselijk, hoofdpijn) of uren moet gaan wandelen in vrieskou en donker of in m’n auto gaan liggen als ik erg moe ben.”

“Ben al verhuisd, maar woon nu in blok waar dagelijks 2 tot 4 houtkachels 8 uur per dag aan zijn met dikke rookwolken meestal mijn kant op. Klagen heeft mij in het verleden in andere wijk bedreigingen, scheldtirades en pesterijen opgeleverd. Ik heb sowieso bijna nergens tijd en energie meer voor door deze dagelijkse 8 uur lange kwelling, marteling, vergiftiging en huisvredebreuk. Eigenlijk wil ik nog maar één keer verhuizem: naar m’n graf…”

Deventer: “Last van luchtwegen en ogen”

Melding van een inwoner van Deventer: “Onmiddelijk naast onze vrijstaande woning wordt er links, rechts en schuin achter hout gestookt. Roosters, ramen moeten we dicht houden. De rook komt toch door kieren, is te ruiken en laatst is zelfs de rookmelder afgegaan (batterij gecontroleerd). Ik heb last van geïrriteerde luchtwegen, ogen en krijg hoofdpijn.”

Roerdalen: “Rooklucht binnen door wtw”

Uit een klein dorp in de gemeente Roerdalen: “Wij wonen in een dichtbevolkte buurt waar heel veel kachels worden gestookt. Het is niet uit te houden. De rooklucht word door de wtw (warmte-terug-winning) naar binnen gezogen, met als gevolg dat wij de wtw de hele dag aan en weer uit moeten zetten. Het is niet te geloven dat deze wtw-installaties verkocht mogen worden, zonder dat er koolstoffilters voor bestaan.Wij hebben een huurappartement en kunnen hier ook weinig tegen doen. Er zijn al verschillende monteurs door de woningbouw gestuurd, en er werd gezegd dat dit een veel voorkomend probleem is.”

“Hier zou dus eigenlijk op gecontroleerd moeten worden: wtw-units zouden altijd ook koolstoffilters moeten hebben, zodat de mensen die last hebben van de houtrook een andere deze keuze hebben. Wij hebben bij de leverancier van onze wtw geïnformeerd, maar helaas niet leverbaar. Heel jammer dit. Ik begrijp dat de mensen met deze hoge gasprijzen hun kachel stoken. Maar de regering zou de verkopers moeten verplichten om deugdelijke filters te leveren voor elke wtw-unit.”

Woerden: “Bedorven woongenot, lagere woz”

Melding uit Woerden: “Vandaag al vanaf 10.00 uur houtrook uit wijk ten zuidwesten. Dit gezin stookt elke dag en kan aan gratis hout komen. Drie keer een gesprek geprobeerd te voeren. Laten ook ‘s nachts kachel gesmoord aan om ochtends weer zo aan te zetten. Denken dat rook verwaait op 200 meter afstand. Ik ga opnieuw bezwaar maken tegen woz-aanslag. Vanwege bedorven woongenot.”

Elst: “Is gezonde lucht geen recht?”

Overlastmelding uit Elst: “Ik word helemaal hopeloos van elke avond weer die verstikkende houtrook te ruiken. Ook bij windstilweer met code rood en met mist: het is gewoon altijd stoken. Waar moet ik gaan wonen voor frisse lucht? Is gezonde lucht geen recht?”

Gemert: “Houtkachel en vuurkorf moeten stoppen”

Inwoner van Gemert aan Stichting Luchtfonds: “Zowel buitenshuis als binnenshuis hebben wij zeer regelmatig overlast door houtrook. Binnenshuis wordt dit veroorzaakt vanwege een warmtepomp, waardoor lucht van buiten het huis wordt ingezogen. Dus ook allerlei kwalijke stoffen, omdat aangebrachte filters in de warmtepomp vaak ontoereikend zijn (zo blijkt). Sluiten van deuren en ramen heeft geen enkel nut. Zeer irritante ervaring. Gebruik van open haarden, houtkachels dan wel vuurkorven zou onmiddellijk moeten worden gestopt. Zij de lust, wij de last.”

Amersfoort: “Kinderen maken zich zorgen”

Deze melding is afkomstig uit Amersfoort: “Sinds een paar dagen ervaren wij weer erge houtrookoverlast in en rond onze woning. De rook slaat neer door het regenachtige weer en blijft hangen onder het voorportaal van onze woning. Ook in de kinderkamers is sprake van een brandlucht. De kinderen klagen erover en maken zich zorgen.”

“Bewoner die de rook veroorzaakt aangesproken en die zegt zich te houden aan de stookwijzer. De stookwijzer is in deze niet afdoende. Ik ben geneigd om een arbeidshygiënist metingen te laten uitvoeren, omdat wij ons zorgen maken over onze gezondheid. Helaas neemt onze vertrouwen in de gemeentepolitiek af, doordat er toch niets gebeurt.”

Foto: Shutterstock / Ollyy

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.