Skip to content
Home » Algemeen » Meldingen uit het stookseizoen: “Mijn leven is geruïneerd…”

Meldingen uit het stookseizoen: “Mijn leven is geruïneerd…”

Mature,Man,Shouting,Over,A,Fence,In,The,Garden

In tegenstelling tot enkele jaren geleden, houdt de stroom overlastmeldingen bij Stichting Luchtfonds tegenwoordig het hele jaar door aan. Voorheen concentreerden de klachten zich in het stookseizoen, van oktober tot begin april. Het aantal melders dat zelf gezondheidsklachten direct koppelt aan houtstook in de buurt, groeit dit stookseizoen verder door.

Steeds vaker laten melders bovendien weten dat met de (meeste) buren eigenlijk niet over hun stookgedrag te praten is. Vaker dan enkele jaren geleden nog, wordt bovendien agressief en hufterig gedrag gemeld. Veel overlastmelders getuigen, zij het indirect, van radeloosheid en wanhopige berusting. Het lijkt er verder op dat, na andere groepen in de samenleving, ook de mensen die stookoverlast ondervinden, in toenemende mate het vertrouwen in de overheid en instanties kwijt zijn of langzamerhand verliezen. Uit de vele tientallen meldingen die binnenkwamen sinds het begin van het stookseizoen, selecteerden we een twintigtal uit het hele land.

Groningen: “Deur werd dichtgesmeten”

Een recente melding die het Luchtfonds kreeg uit Groningen: “Veel last van stokende buurman. In de winter houtkachel in huis, wat nog tot daar aan toe is, maar in de zomer in de achtertuin waarbij de rook blijft hangen. Steekt ook rustig de vuurkorf aan wanneer de wind richting de huizen staat en mensen op bed liggen met de ramen open. Toen ik gesprek aan probeerde te gaan vanwege een zwangere vrouw en daarna kleine baby die er veel last van hebben, werd de deur dicht gesmeten. Erg frustrerend dat het kabinet er niks aan wil doen. Mijn vermoeden is dat deze mensen zelf hout stoken en dus uit eigen belang stemmen. Daarnaast nog een klacht over de stookwijzer. Deze lijkt ook aangepast te zijn in het voordeel van de stoker. Bij windstil of mistig weer geeft deze alsnog een blauwe code aan. Dit was eerder niet het geval.”

Houten: “Mijn leven is geruïneerd”

Melding uit Houten: “Thuis met de WTW achter het fijnstoffilter. Ik kan al heel lang tien maanden per jaar niet naar buiten zonder direct ziek te worden door houtrook. Is de deken van houtrook er niet, dan heb ik nergens last van. Mijn leven is geruïneerd. Ben verbijsterd door de asociale onverschilligheid van medeburgers in dit land.”

Dieren: “Speelplaatsen worden vergast”

De volgende melding bij Stichting Luchtfonds kwam binnen van een inwoner van Dieren: “In onze woonwijk zijn veel houtkachels die de speelplaatsen van beide scholen regelmatig vergassen met stinkende rook.”

Velp: “Echt waanzinnig…”

Bericht van een melder uit Velp: “Mijn buurman heeft een uitbouw gebouwd met laag dak en daarin staat een houtkachel. De rook en stank komt meestal in mijn tuin. Hij heeft dat ding zomer en winter in de weekenden aan waardoor ik niet in de tuin kan zijn. Blijkbaar mag het allemaal in Nederland. Echt waanzinnig…”

Purmerend: “Zoek het maar uit met je buren…”

Uit Purmerend is Stichting Luchtfonds het volgende bericht toegezonden: “Ik weet dat u ons niet kunt helpen. Ook verwacht ik dat niemand dat kan. Maar wij zitten al jaren de hele winter, dag in dag uit, in de lucht van stookhout. Vooral als de wind uit het Oosten komt. We weten precies van wie het komt. Onze buren stoken namelijk alleen maar op hout. Mijn dochter en vriend hebben allebei last: mijn dochter van astma, mijn vriend van COPD. Wij kunnen de ramen bijna niet openen voor frisse lucht. Iedere dag wordt er een paar keer per dag naast ons hout met een bijl in stukken geslagen. Het is toch van de zotte dat er niemand is die hier iets aan kan doen. Er zou toch echt een wet moeten komen met het recht op frisse lucht. Of regels hieromtrent, een gemeente die komt meten en mensen niet het onderling maar uit laten vechten. Zoek het maar uit met je buren waar geen gesprek mee mogelijk is, waar een wijkmanager ook niets mee kan. Die ervaring hebben we al ondervonden.”

Borne: “Stress, hoofdpijn, geen slaap”

Melding uit Borne: “Sinds 00.01 uur deze nacht last van houtrookoverlast. Last van ogen, keel en niezen. Raam dicht helpt niet. Geeft stress en hoofdpijn. Ik slaap er niet van.”

Arnhem: “Was drogen kan niet”

Bericht uit Arnhem: “Sinds het weer kouder is, dagelijks last van houtstook. Moet ramen en deuren dicht houden. Zelfs de dauerlufte kan ik niet gebruiken. Binnen gaat het stinken vanwege gebrek aan verse lucht. Buiten stinkt het naar brandlucht van de vroege ochtend tot bijna middernacht. Tevens wil ik mijn was buiten drogen vanwege uitsparen energiekosten. Maar dit kan niet omdat al mijn schone kleding gelijk de was weer in kan vanwege de brandlucht.”

Midden-Groningen: “Stoken gewoon afvalhout”

Uit een dorp in de gemeente Midden-Groningen komt deze melding: “Ik heb dagelijks last van houtstook. Buren stoken geen gewoon hout maar afvalhout. Geverfd, geïmpregneerd, gelakt, OZB-plaat, MDF-platen, oud blank gelakt grenen bed wat is gedumpt. Alles, als het maar gratis is. Mijn woongenot is ongelooflijk aangetast. Ik heb hoofdpijn, keelpijn … elke dag. Ik maak me zorgen om de gezondheid van mij en mijn gezin.”

Vlaardingen: “Benauwd, pilletje genomen”

Uit Vlaardingen wordt gemeld: “Sinds gisteren is het (hout)stookseizoen kennelijk weer begonnen. Dus er hing een dikke rooklucht in de straat, die ook door de ventilatieroosters naar binnen kwam. Na verloop van tijd stonk het binnen net zo hard als buiten en kreeg ik het benauwd. Uit nood maar de roosters dicht gedaan en een allergiepilletje genomen tegen de ergste benauwdheid. Vanochtend alsnog benauwd wakker geworden in een muf, vochtig, stinkend huis. Geen goed begin van de dag. Zal toch maar eens een rondje moeten gaan doen buiten om te zien waar dat vandaan komt.”

Gemeente Roosendaal: “Smaak ook in m’n mond”

Inwoner van een klein dorp in de gemeente Roosendaal meldt: “Heel de straat maakt gebruik van houtkachels behalve wijzelf. Iedere avond/nacht weer. Zelfs mijn gordijnen, lakens en haren ruiken naar houtkachels en ik krijg de smaak ook in m’n mond. Ik moet verplicht vanaf 12 uur alle deuren en ramen dicht houden, want ze beginnen vaak al in de middag met stoken. En alsnog komt er een gedeelte door kieren heen. ‘s Nachts lig ik vaak te hoesten en krijg ik luchtwegklachten. Gesprek aangaan helpt niet. Hun energie rekening is even belangrijk als ons treiteren. Het is een regelrechte schande!”

Lelystad: “Te zot dat dit mag”

Uit Lelystad: “Vele stokers om me heen. Op koude avonden is buiten zijn niet te harden, maar elke avond nu al adem je het in. Zo te ruiken ook geen schoon hout. Gemeente doet sowieso niets. Zoon en ik hebben astma, buurt met veel COPD, hart en vaatziekten, hersenletsels. Veel bewoners dus die zeker geen last van houtrook niet moeten hebben. Te zot dat dit nog mag…”

Rosmalen: “Vriendelijke groet van verdrietige inwoner”

De volgende melding is afkomstig uit Rosmalen: “Begrijpen doe ik deze wereld al lang niet meer. Hoe kan het toch zo zijn dat houtkachels gewoon mogen, terwijl we met zijn allen moeten verduurzamen. Ik zit hier in mij huis, MS-patiënt en longpatiënt: huis kun je niet helemaal isoleren en dus zit ik in de houtrookstank van ‘n ander. Wanneer komt hier nou eens verandering in op Europeees niveau. We geven mensen in arme landen betere voorzieningen om niet op open houtvuur te hoeven koken, maar in de westerse wereld doen we voor onze lol de open haard of een vuurkorf aan. Ik schreeuw Help! Ik zou ook wel uit Nederland willen vluchten, maar door de omstandigheden zit ik hier vast. Vriendelijke groet van een verdrietige inwoner van Nederland.”

Norg: “Meermaals verhuisd…”

Uit Norg kregen we deze melding binnen: “Sinds kort wonen wij in Norg in een aardgasvrije wijk. Ik heb astma en last van houtrook die bij ons wordt binnen gezogen door de WTW-installatie die nu een week werkt. Ik meet binnen 60 ugM3 PM2.5 De woning is een passief huis dat wordt geventileerd middels een warmte-terugwin unit. Ik heb veel last van de houtrook die naar binnen komt. Waar moet ik heen? Wij zijn meermaals verhuisd vanwege overlast door houtstook.”

Amsterdam: “Houtstook bij sportcomplex”

Een Amsterdamse melding: “Wij hebben regelmatig gezondheidsklachten van houtrookstank in huis door onze naaste buren. Met name luchtwegklachten, astma, hoesten, keelpijn, migraine, misselijkheid, brandende ogen en slaapproblemen. Zelfs extra medicatie is regelmatig aan de orde. Er wordt zelfs hout gestookt als er mensen en kinderen op het naast gelegen sportcomplex (voetbal/atletiek) sporten!”

Dirksland: “Huis uit vanwege de rook”

Uit Dirksland: “Zeer regelmatig overlast van rook in mijn tuin en ook binnen in mijn woning, ondanks dat alle ventilatiegaten in huis dichtgeplakt zijn. Daarbij pijn in longen, keel, ogen en hoofdpijn. Ik heb twee luchtkwaliteitsmeters aangeschaft die telkens met rook ook enorm omhoog schieten (van voc30 naar voc780). In huis stinkt het ook naar de rook. Ook mijn kleding, beddengoed en zelfs mijn haar stinkt naar de rook. Krijg dat ook regelmatig te horen als ik ergens kom. Gemeente doet er niets mee omdat stoken toegestaan is. Maar als er een brand is worden mensen toch ook geevacueerd? Er zijn al dagen en nachten geweest dat ik mijn huis uit moest vanwege de rook. Ik vind dat niet normaal.”

Oegstgeest: “Moeilijker ademen”

Afzender uit Oegstgeest: “Momenteel staan er hier in de buurt veel houtkachels en openhaarden aan. (Openhaarden zijn trouwens in onze huizen niet toegestaan aangezien we een warmte-terug-win installatie hebben). Door de WTW-installatie wordt de brandlucht naar binnen gezogen. Deuren en ramen kunnen eigenlijk niet open staan. Door mijn astma (en helaas ook na een coronabesmetting ) krijg ik het hierdoor benauwd en kan ik veel moeilijker ademen. Ook in huis. We zetten onze WTW-installatie dan ook uit, maar dat is ook weer niet goed voor de ventilatie in huis.”

Maarn: “Stress maakt mens kapot”

De volgende overlastmelding is afkomstig uit Maarn: “Wonend op een park met kleine (recreatie) woningen ben ik mij bewust geworden van mijn eigen houtstookbehoefte en vooral de overlast en de ernstige gevolgen die het op mijzelf, anderen en onze natuur heeft. Ik zag mijn rook over het park naar anderen woningen gaan, maar ook naar het natuurgebied waar mensen juist genieten van de geurende frisse boslucht. Mijn grootse overweging was dat ik anderen op geen enkele wijze tot (over)last wil zijn en volledige verantwoordelijkheid wil nemen voor mijn eigen sociale en bewuste gedrag in samenlevingsverband met medebewoners op zeer korte afstand. Tevens blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheid ernstig wordt aangetast door houtrook. Na ernstige houtrookoverlast van een buurman en andere stokers om mij heen ervaar ik nu hoeveel stress dit mij geeft. En stress maakt nu eenmaal een mens kapot. Niets helpt tegen de rook en het bijkomende gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid. Uiteindelijk lijkt mij de enige oplossing, begrip voor elkaar en bewustzijn over hoe belangrijk schone lucht voor mens, dier en natuur is…”

Ede: “Zoon van twee…”

Bericht uit Ede: “Zeer veel overlast door houtstook in de wijk. Luchtkwaliteit is echt zeer slecht momenteel: de fijnstofmeter aan de buitenzijde van de woning gaf een 5 keer te hoge PM2.5 fijnstofwaarde aan. Halve buurt stookt hout, zelfs bij windstil, mistig weer. Helaas ervaar ik enorme gezondheidsproblemen (benauwdheid) door de slechte lucht en wordt mijn zoon van 2 jaar blootgesteld aan deze troep. Gemeente moet ingrijpen en bewoners beschermen.”

Bergen NH: “Buren warm, wij benauwd”

Uit het Noord-Hollandse Bergen: “Meerdere houtkachels in de buurt die ook met compleet windstil weer aan staan. Wij hebben al een ventilatiiesysteem aangeschaft met fijnstofilter, maar halen desondanks de rooklucht binnen. ’s Ochtends om 7 uur worden wij soms wakker van de rooklucht van de pijp tien meter van ons slaapkamerraam. Fijn ook voor onze kinderen. Buren goedkoop warm, wij benauwd…”

Foto: Shutterstock / Stephm2506

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.