Skip to content
Home » Algemeen » Milieuwetenschapper David de Pue: Hout stoken in kachels is gelijk aan passief roken, maar dan erger

Milieuwetenschapper David de Pue: Hout stoken in kachels is gelijk aan passief roken, maar dan erger

Schermafbeelding 2018-10-27 om 15.35.41

Milieuwetenschapper David de Pue van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent (UGent) doet duidelijke uitspraken: “Hout opstoken in kachels is te vergelijken met passief roken, maar dan op een veel grotere schaal.

In zijn Opinie-artikel in het Belgische Knack mag de kachel van hem wel gaan hemelen en roept hij op met een oplossing te komen voor de gezondheidsproblemen die houtverbranding veroorzaakt. Hij maakt zich druk om een vrijblijvende afspraak tussen de overheid en de kachelsector met als doel de fijnstof uitstoot in 2030 te halveren. Er zijn echter geen spijkerharde garanties opgenomen om dat doel te bewerkstelligen, terwijl de urgentie van het probleem dwingt tot snellere en strengere maatregelen. Dat men het met de zogenaamde “Green Deal” met de kachelhandel op een akkoordje gooit roept vragen op. Alsof de minister lachend de toplui van de tabaksindustrie de handen schudt omdat zij louter nog filtersigaretten op de markt brengen. De minister van Gezondheid wil het aantal rokers zo laag mogelijk houden. Evenzeer is het logisch dat een minister van Omgeving het aantal huishoudens dat op hout verwarmt tot een minimum wil beperken, in de wetenschap dat zelfs de modernste kachels een factor duizend meer fijnstof uitstoten van andere verwarmingstoestellen. Mag roken al bijna nergens meer met als achtergrond dat men de gezondheid van anderen niet mag schaden, als het over houtrook gaat lijkt het wel of alles is toegestaan. Nu de dagen weer korter worden en de temperaturen gaan dalen, beginnen de schoorstenen weer te roken. Het oergevoel van mensen steekt de kop op en men wil weer fikkie stoken in de eigen kachel. Men vergeet dat de oermens niet ouder werd dan pakweg 40 jaar, ouder andere dankzij het koken en verwarmen met hout. Ook nu nog sterven vele honderdduizenden mensen onnodig en veel te vroeg omdat zij in landen als India en veel Afrikaanse landen hun potje koken op een houtvuur. Organisaties zoals Unicef proberen deze mensen op andere gedachten te brengen en geven hen alternatieven zoals Solar kooktoestelletjes.

Solar cooking in India dus geen houtrook

En wat doen wij hier? Hier worden steeds meer houtkachels en pelletkachels geïnstalleerd, die steeds intensiever worden gebruikt, dankzij stijgende energiebelasting en steeds hoger wordende gasprijzen. Terug in de tijd, eigen gezondheid wordt ingeruild voor gezelligheid. Met buren wordt geen rekening gehouden. Zou het ook zo gezellig zijn in de spreekkamer van de longarts, cardioloog of oncoloog?

Milieuwetenschapper David de Pue stelt terecht: “Als politici het gezellige aspect van houtverbranding benadrukken, legitimeren ze deze erg vervuilende praktijk” In Nederland sterven 12000 mensen per jaar vroegtijdig door luchtvervuiling. Een belangrijk aandeel daarin komt van fijnstof PM2.5 afkomstig van houtrook. Volgens wetenschapper Lars Heins van de Universiteit Wageningen (WUR) zouden dat  900-2000 zijn personen zijn. Ter vergelijking: in het verkeer komen helaas ongeveer 600 mensen om. Het wordt de hoogste tijd voor een drastische aanpak van houtrook.

Hieronder kunt u het complete artikel uit Knack lezen

Knack 22-10-2018 ‘Hout opstoken in kachels is te vergelijken met passief roken, maar op een veel grotere schaal’

 

 

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.