Skip to content
Home » Algemeen » Minister: “Houtstook in Schone Luchtakkoord”

Minister: “Houtstook in Schone Luchtakkoord”

Den Haag, 3 april 2018
Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN EZK

In het zogenaamde Schone Luchtakkoord worden maatregelen opgenomen ten aanzien van houtstook. Dit antwoordt minister Eric Wiebes op vragen van de Tweede Kamer. “Maatregelen om emissies van houtstook te beperken om negatieve gezondheidseffecten te verminderen, zullen worden opgenomen in het Schone Lucht Akkoord.” Aldus Wiebes.

 

Zijn antwoord volgt op vragen over een recent onderzoek van bureau CE Delft. Hieruit bleek dat het verwarmen van huizen met een open haard zelfs 250 maal schadelijker is dan gasverwarming. Zelfs de modernste generatie houtkachels levert nog 5 tot 12 keer hogere milieuschade op dan gasstook.

 

Houtstookschade enorm
Ook werd Wiebes het volgende feit voorgelegd: “Onderschrijft u de conclusie dat het gebruik van hout voor woningverwarming in zijn totaliteit verantwoordelijk is voor ongeveer 50 procent van de totale milieuschadekosten, ondanks het feit dat houtstook maar wordt toegepast in 1,6 procent van de huishoudens als hoofdverwarming en in 19,1 procent van de huishoudens als bij- of sfeerverwarming?” De minister antwoordde dat hij de onderzoeken kende. Toch ging hij niet in op de consequenties nu alle signalen erop wijzen dat steeds meer mensen hout gebruiken voor hoofdverwarming. Nu al zijn er woonwijken die vergeven zijn van houtrook, waardoor gezondheid en leefbaarheid enorm worden aangetast.

 

Voldoende maatregelen?
Hoewel de gegevens die de Tweede Kamer citeerde alarmerend zijn, is het de vraag hoever het Schone Luchtakkoord zal gaan. Zo verwijst Wiebes voor oplossingen naar onder meer strengere regels voor stookuitstoot die in de maak zijn. Ook is hij niet van zins maatregelen te nemen tegen de zeer vervuilende import van houtpellets. Het weren van deze pellets uit Noord-Amerika is volgens hem strijdig met internationale handelsovereenkomsten. Hoewel overheden de aanschaf van pelletkachels volop subsidiëren en subsidieerden, “wordt van overheidswege het gebruik van pelletkachels en biomassaketels niet generiek als duurzame woningverwarming geclassificeerd”. Aldus Wiebes.

 

Hier vind je de antwoordbrief: Kamervragen over stookmaatregelen

 

Tekst: Ubel Zuiderveld, Luchtfonds | Foto Rijksoverheid.nl

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.