Skip to content
Home » Algemeen » Nederlands Dagblad: Houtkachels, gebruik ze niet

Nederlands Dagblad: Houtkachels, gebruik ze niet

Schermafbeelding 2018-11-19 om 19.49.05

In het Nederlands Dagblad is het mogelijk op basis van drie argumenten de lezers te overtuigen waarom zij wel of niet iets moeten doen, of een product aanprijzen. De mening van Wim Eikelboom, coördinator van NPO Radio 1 stelde: “Ik ben voor vrij gebruik van houtkachels.” Dat was natuurlijk tegen het zere been van vele lezers die blootgesteld worden aan ziekmakende stoffen van diezelfde kachels. Het stond nog geen uur op Internet of er kwam al een bericht bij het Luchtfonds binnen. Daarop maar een brief gezonden naar de redactie van het Nederlands Dagblad. Deze krant liet blijken respect voor haar lezers te hebben. Er kwam  snel antwoord met de suggestie een ingezonden brief te plaatsen. En aldus geschiedde. We kregen er nog een mooie foto bij cadeau.

Vermijd gebruik van houtkachels

In het Nederlands Dagblad van 15 november wordt gezegd dat er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij kunnen komen bij houtkachels. Dat is onjuist. Er komen altijd fijnstof en stoffen vrij die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Net als met roken, kun je er kanker, hart-, vaat- en longziekten alsook luchtweginfecties van krijgen. In een moderne kachel met droog hout beperk je de schade aan het milieu, wordt gezegd. Moderne kachels worden echter intensiever gebruikt en branden op hogere temperaturen. Door meer branduren ontstaat er meer luchtvervuiling. En door de hogere temperaturen komen kleinere deeltjes vrij, die nog gevaarlijker zijn. Een kachel een duurzame bron? Er is helemaal niets duurzaams aan. Een houtkachel is slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat. Bij het verbranden van hout komt twee keer meer CO2 vrij dan bij aardgas. En daar willen we van af. Sfeer en gezelligheid? Gezondheid is belangrijker dan die sfeer en gezelligheid, die je bovendien ook met een elektrische haard kunt bereiken, zonder al die viezigheid. Zoals de GGD ook zegt: Het stoken van hout moet worden vermeden. Lees hier wat de GGD er over schrijft. 

Zie hieronder zoals het in de papieren krant van het Nederlands Dagblad stond. En daaronder de originele versie digitaal.

ND 17-11-2018 Vermijd gebruik van houtkachels

 

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.