Skip to content
Home » Algemeen » Nee, leuk zijn de meldingen niet: “Thuiskomen is géén thuiskomen meer…”

Nee, leuk zijn de meldingen niet: “Thuiskomen is géén thuiskomen meer…”

Luchtfonds - meldingen

Een nieuwe bloemlezing van klachten die het Luchtfonds kriskras uit ons land kreeg. Nee, leuke meldingen zijn het niet die wij binnen krijgen. Ze zijn soms zo wrang, dat sommigen kennelijk niet geloven dat er échte mensen van vlees en bloed achter zitten.

Een Enschede’s raadslid reageerde via Twitter al eens op de volgende manier op de meldingen die Stichting Luchtfonds online publiceert: “Heb veel bewondering voor slimme marketingcampagnes die viral gaan en de publieke opinie zwaar beïnvloeden. Knap, maar deze campagne is wel héél doorzichtig…”

Toen wij hierop melden dat hij deze geluiden óók om zich heen zou kunnen horen, als hij tenminste beter zou luisteren, reageerde hij met: “U zult verbaasd zijn hoe groot ’t aantal kiezers is die om allerlei redenen de vrijheid willen houden om op enig moment en op eigen wijze wat hout te willen of moeten stoken….” Hij zal toch wel begrijpen dat de vrijheid van ademen in en om je eigen huis toch net iets belangrijker is?

Malden: “Moeder kan niet buiten zijn”

Melding uit Malden: “Mijn moeder is 87 jaar, long- en hartpatiënt en zij woont in Malden. Zij heeft alles inmiddels potdicht zitten en we hebben een luchtzuiveringsapparaat aangeschaft, omdat bijna alle buren hout stoken. Ze gaat niet meer naar buiten, omdat ze het direct erg benauwd krijgt. Het doet mij echt verdriet om haar zo opgesloten te zien door het stookgedrag van vele mensen om haar heen… Zelf ben ik iedere week bij haar en heb ook last van mijn luchtwegen en prikkelende ogen als ik voor haar iets buiten ga doen. Wanneer worden hier nou eens maatregelen tegen genomen?!”

Texel: “Zelfs kat ruikt en hoest”

Van Texel komt de melding: “Rondom mijn woning stoken bijna alle buren hun houtkachel. Ook is er een enkeling die een vuurkorf in de voortuin heeft en daar in het voorjaar en najaar gebruik van maakt. Als er weinig wind is ervaar ik overlast. Het huis stinkt naar rook. Zelfs de vacht van de kat ruikt naar rook: ik hou hem binnen omdat hij vaak hoest. Het is te begrijpen dat mensen andere vormen van verwarming zoeken, maar jammer is het wel.”

Oud-Beijerland: “Overal stukken roet…”

Deze melding is afkomstig uit Oud-Beijerland: “Er gaan blauwe wolken door de straat en het stinkt enorm, ramen moeten op tijd dicht. Regelmatig blijft mijn man om die reden binnenshuis, ook overdag omdat er in de ochtend al wordt gestookt. Uiteraard hebben we best begrip, ook vanwege de hoge stookkosten, maar er zijn grenzen. We hebben inmiddels stukken as binnen in huis gehad omdat het raam openstond, op de nieuwe tuintafel, in de auto enzovoorts. Gisterenavond gingen we de deur uit, was de stank weer enorm en lag de gehele oprit weer vol, vlak voor de voordeur en de auto was bezaaid met grote stukken roet. Bij de veroorzaker hebben we drie keer aangebeld, maar helaas geen contact mogelijk.”

IJmuiden: “Heel erg benauwd”

De volgende melding kreeg Stichting Luchtfonds van een inwoner van IJmuiden: “Voortdurend wordt ’s avonds hout gestookt vlakbij ons appartement met een afzuiginstallatie. De herkomst is niet te lokaliseren, maar stank komt binnen. Zere ogen en heel erg benauwd door luchtwegaandoening.”

Moerdijk: “Thuiskomen is geen thuiskomen meer”

Bericht uit de gemeente Moerdijk: “Meerdere keren worden wij door de buren uitgerookt. Dit leidt tot gezondheidsklachten als branderige ogen, loopneus, soms bloed bij snuiten, benauwdheid, hoesten en vooral veel stress. De emoties met de buren liepen van beide kanten behoorlijk op. Daarna hebben wij geprobeerd via buurtbemiddeling in contact te komen, maar daar hadden zij geen behoefte aan. Afgelopen dinsdag was de overlast weer heel erg: ik heb de stoute schoenen aangedaan en ben ik naar de buren toegegaan. De buurman was voor zijn huis de bomen aan het snoeien. Ik heb toen gevraagd of hij zo vriendelijk zou willen zijn, om bij ons te komen kijken naar de overlast die wij toen ondervonden. Als reactie: ga van mijn terrein af, ik heb het helemaal gehad met jullie en even later, zoals vaker, als reactie het verder opstoken van de kachel. Thuiskomen is geen thuiskomen meer. Elke keer na een frisse wandeling ben je bang weer thuis te komen in een omgeving die vol staat met houtrook.”

Gemeente Baarle-Nassau: “Schimmel en roet”

Uit de gemeente Baarle Nassau: “Buur stookt hele dagen en gans het jaar hout. Vreemd als je kijkt dat wij in een zwaar geïsoleerde nieuwbouw amper moeten verwarmen. Na vele meldingen doet de gemeente niets. Wij moeten onze ventilatie uitzetten, alle kieren dicht maken, verluchtingskanalen dicht. Gevolg is schimmelvorming. Nooit kan een raampje open. Wij en onze kindjes hebben gezondheidsklachten en het roet ligt op ons dakraam. Voor de gemeente nog steeds niet genoeg om fatsoenlijk te onderzoeken of actie te ondernemen. Als hier niets gebeurt, vragen wij ons af hoe lang we dit nog moeten volhouden. Elke dag hangt de rookgeur in onze woning. De overheid is medeplichtig aan dit asociale gedrag dat mensen hun gezondheid schaadt.”

Goeree-Overflakkee: “Bielzen en keukenkastjes”

Een inwoner van de gemeente Goeree-Overflakkee meldt: “Bij mij in de straat zijn er meerdere mensen die stoken. Niet alleen hout maar ook spaanplaat zoals oude keukenkastjes, in stukken gezaagde bielzen, geverfd tuinhuis et cetera. Met mijn buren is niet te spreken: ze zeggen dat ze geen kachel hebben terwijl zichtbaar op de achtergrond de allesbrander brandt en er half verbrand smeulend afval in de tuin ligt. Er valt op geen enkele wijze te communiceren, ook omdat ik van een andere kerk ben. Gemeente weigert actie te ondernemen en heeft een brief geschreven waarin ze het over ‘gezellige haardvuurtjes’ hebben.”

Gemeente Land van Cuijk: “Longen staan in brand”

Uit een dorp in de gemeente Land van Cuijk: “Ik heb niet-allergische astma en daarnaast een chronische ziekte waarvoor ik regelmatig korte stukjes moet lopen. Helaas kan ik niet meer veilig naar buiten door de rook van de buren die hun huis alleen op hout stoken. De luchtkwaliteit is hier meestal 4/5 en stoken wordt meestal ontraden op Stookwijzer.nu maar daar letten de buren niet op. Na inademen van rook staan mijn longen in brand en dat houdt twee dagen aan. Verder natuurlijk benauwd. Ik ben bang geworden om naar buiten te gaan.”

Westerveld: “Rookwaas om ons huis”

Melding uit een klein dorp in de Drentse gemeente Westerveld: “Wij hebben heel vaak ‘s nachts in de slaapkamer en nu dus ook, én al twintig jaar, overlast van de geknepen allesbrander van onze buren. Ramen zijn dicht, rook hangt als een waas om ons huis: we liggen vaak in bed met geïrriteerde ogen door hun geknepen kachel. Al meer dan 50 keer melding gedaan en geklaagd. Onze buren willen met hun allesbrander geen rekening houden met ons en anderen, omdat het niet strafbaar is en wij van hen best wel mogen verhuizen.”

Gemeente Westland: “Kleuter slaapt met raam dicht”

Melding uit een klein dorp in de gemeente Westland: “Elke dag, avond en soms ook nacht ellendige houtstook. In een dichtbevolkte woonwijk, meerdere haarden, zodat met elke windrichting wel iets onze kant op komt. Onze kleuter moet met de ramen dicht slapen. Vensters vol roet na al een week. Zelfs met alles dicht komt de lucht binnen. Badkamer kan na het douchen niet gelucht worden en krijgt schimmel. Ongezond… dan toch maar die rook binnen?”

Gemert: “Ik voel me gevangen…”

Reactie uit Gemert: “Mijn buurman stookt voor het huis, in huis en achter het huis. Dan nog de barbecue, blowen en roken en nog veel meer… Ik voel me gevangen. De wind komt vrijwel het hele jaar precies mijn kant op. Werkelijk álles stinkt. Nooit een raam open et cetera. Hij woont hier nu ongeveer een jaar en ik zit nooit meer buiten. Ik ben vaak boos geweest. Hij lacht me uit: stoken mag immers…”

Zandvoort: “Lucht is héél erg erg”

De volgende melding is afkomstig uit Zandvoort: “Er wordt veel hout gestookt in mijn omgeving. Het is mij niet duidelijk door wie. Onze buurman hebben we aangesproken, maar hij zegt dat het ook van een ander kan komen. En misschien is dat ook zo. In elk geval wordt er flink gestookt in deze straat, ook als het windstil is. De lucht is enorm smerig. We hebben een zoon met pulmonale hypertensie. Die zou al helemaal de lucht niet moeten inademen. We hebben twee luchtreinigers staan die overuren draaien. De overlast is echt héél erg erg.”

Foto: Shutterstock / Nicolas-5

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.