Home » Algemeen » NU.nl: Het tempo van ontbossing ligt wereldwijd op 40 voetbalvelden per minuut

NU.nl: Het tempo van ontbossing ligt wereldwijd op 40 voetbalvelden per minuut

Schermafbeelding 2018-10-27 om 20.30.42

Op Nu:nl een zomerinterview met Reinier van den Berg, weerman en klimatoloog. Reinier van den Berg wil geen podium geven aan klimaatontkenners.

Hij levert strijd voor aanpak van klimaatproblematiek en moet regelmatig de strijd aan met klimaatontkenners op sociale media. Duidelijk herkenbaar als wij vergelijken met de kachelontkenners, die alleen de gezelligheid willen zien en blijven ontkennen dat het verbranden van hout gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tot zelfs in de rechtbank aan toe. Kennelijk zijn de duidelijke waarschuwingen van vele wetenschappers, van de WHO, het Ministerie van I & M, de RIVM, Longfonds, Milieu Centraal, ECN/TNO, de WUR, de Gezondheidsraad, de GGD’s en vele andere organisaties nog niet tot iedereen doorgedrongen, alhoewel je met recht kan zeggen, dat op alle niveau’s de boodschap luid en duidelijk wordt overgebracht. Men wil het kennelijk niet horen. Fikkie stoken is veel te leuk. Wij herhalen het nog maar een keer. Bij het verbranden van hout komen verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere Paks. Je kunt er kanker van krijgen, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD.  Ben je al ziek, dan wordt het door de stoffen uit houtrook nog een graadje erger.

Reinier vertelt in het interview: “De klimaatverandering is al een voldongen feit, want de aarde is al opgewarmd en de poolkappen zijn al sterk geslonken. Maar dat betekent niet dat we er niks meer aan kunnen doen. Allereerst is het belangrijk dat we erkennen dat de wereld opwarmt door de massale uitstoot van broeikasgassen. Dat gaan we vermoedelijk niet meer terugdraaien. Maar elke tiende die we van de temperatuurstijging af kunnen snoepen, is mooi meegenomen. Dat kan met maatregelen die de uitstoot van CO2 beperken, maar dat is niet voldoende.”

“Zelfs als we morgen als wereldbevolking geen CO2 meer uitstoten, dan stijgt de temperatuur nog decennialang door. Dat komt door het enorme overschot aan CO2 dat is opgebouwd. We moeten al die uitgestoten CO2 terugbrengen naar de aarde. Dat kan bijvoorbeeld door het planten van bomen, die fungeren als grote stofzuigers van CO2. Maar het tempo van de netto ontbossing ligt wereldwijd op veertig voetbalvelden per minuut.”

Planten van bomen, dus geen bomen omhakken en in de fik steken. Dat levert alleen maar meer CO2 en is dus niet CO2 neutraal. Het begint al met verwerking en transport, maar dat niet alleen. Als bomen blijven staan, blijven ze CO2 opnemen, zodra omgehakt is dat feest voorbij. De nieuwe bomen groeien heel langzaam, terwijl het hout ontzettend snel wordt verbrand. Die nieuwe bomen zien geen verschil tussen CO2 van de houtverbranding en de CO2 die van andere bronnen in de atmosfeer komt. En stel dat die nieuwe bomen na 50 jaar weer worden omgehakt en in de kachel of biomassacentrale belanden, dan komt alle CO2 weer vrij en is er per saldo de afgelopen 50 + 1 jaar alleen maar heel veel CO2 bijgekomen. En beste mensen, wij hebben toch echt begrepen dat wij over 12 jaar 49% minder CO2 als bijdrage moeten hebben en over 32 jaar in 2050 95% minder. Dat gaat dus helemaal nooit van zijn lang zal ze leven lukken. Daar hebben wij geen rekenmachine voor nodig. Maar alleen al voor de enorme luchtvervuiling die gepaard gaat met het verbranden van hout, houtpellets en biomassa zou men de houtkachel en andere apparaten die hout en biomassa verbranden onmiddellijk in de ban moeten doen.

Hieronder vindt u het complete zomerinterview met Reinier van den Berg op Nu.nl

NU 21-7-2018 Zomerinterview- Reinier van den Berg wil geen podium geven aan klimaatontkenners

In het programma Kassa van BNN Vara was er vandaag aandacht voor CO2 en de mogelijkheden van compensatie.

Kijk maar eens naar het betreffende fragment en het zal duidelijk worden dat er veel te weinig bomen geplant worden om ook maar een heel klein deel te compenseren. Dit is het betreffende fragment.

Nu we het toch over bomen hebben.

In Trouw van 27-10-2018 werden wij attent gemaakt op de film TREE die nu draait op het Wildlife Film Festival in Rotterdam waarmee men wil laten voelen hoe het is om een boom te zijn. Er verdwijnen nogal wat bomen zoals ook Reinier van den Berg al duidelijk maakte. Jaarlijks miljoenen hectaren.

Vorig jaar verdween wereldwijd 16 miljoen hectare bos. Dat is vier keer de oppervlakte van Nederland. Tussen 2001 en 2017 verloor de aarde in totaal 337 miljoen hectare aan bossen, oftewel 8,4 procent van de bossen wereldwijd. Dat blijkt uit berekeningen van het World Resources Institute, dat zich bezighoudt met duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. De belangrijkste veroorzaker van al dat verdwenen bos is, niet zo verrassend, de mens. Massale kap, voor de verkoop van hout en houtskool, zorgt voor een domino-effect. Zo raakt het bladerdak van het Amazonegebied uitgedund, met droogte als gevolg, en het gevaar van bosbranden. En in deze regio groeien bomen niet terug. Soms worden bomen ook gekapt om land vrij te maken, bijvoorbeeld voor de productie van soja, waar voornamelijk veevoer van gemaakt wordt en waar een stijgende vraag naar is. De consequenties voor de biodiversiteit zijn groot: ook dieren die leven in de bossen verdwijnen.

Het hele artikel in Trouw lezen? U vindt het hieronder.

Trouw 27-10-2018 Hoe voelt het om een boom te zijn?

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.