“Rondje met de hond lopen is een hel”

Stichting Luchtfonds krijgt dagelijks meldingen van mensen die houtrookoverlast ondervinden. Soms is de houtrook alleen vervelend. Een andere keer ernstig en structureel. Heel vaak is de overlast zo hevig, dat die een rechtstreekse aantasting betekent van de gezondheid en het welbevinden. Een selectie van recente overlastmeldingen.
Haarlem: “Piepen en benauwd; rondje met de hond is een hel”
“Betreft: Haarlem-Oost, Parkwijk. Nooit last gehad. Nu nieuwe woningen gebouwd en bewoond zijn, kan ik ’s avonds mijn ramen niet open houden, een rondje met de hond is een hel. Ik heb astma en mijn dochtertje ook. Ik heb het binnen een halve minuut benauwd, piepen en niet lekker worden. Het lijkt wel of deze houtkachels, haarden enzovoorts in de mode zijn.”
Dokkum: “Spaans benauwd. Op zoek naar andere woonruimte”
“De achterbuurman stookt dag en nacht. Ik weet niet waar ik het dan moet zoeken. Vandaag weer Spaans benauwd, oog en keel ontstoken. Mijn luchtzuiveringsapparaat kan dit niet voorkomen. Gisteren de dokterspraktijk gebeld. Vanwege corona moet je eerst getest worden, alvorens je bij de dokter terecht kunt. Tot de uitslag mag je je huis niet uit, waardoor de problemen alleen maar toenemen. Zo kan het niet langer. Ik zal mijn huis verkopen en op zoek gaan naar andere woonruimte.”
Weesp: “Werken lukt niet vanwege geheugenstoornissen”
“Mijn meetapparaatje laat zien dat de CO2 in huis kan oplopen tot 1082ppm. Het loopt vrij snel op tot het niveau waarbij ventileren gewenst wordt, terwijl we dan nog uren moeten schipperen totdat we kunnen ventileren. Met de luchtreiniger stuw ik dan de schonere lucht van zolder naar beneden toe om nog een beetje gunstige gemiddelden te houden. Het is te zot voor woorden dat we hiertoe genoodzaakt zijn. Te weinig wordt nog beseft wat het voor de luchtkwaliteit voor omwonenden betekent. Alles dicht, ondraaglijke stank, pijn aan de ogen, snotvorming en hoest dat erdoor ontstaat. Gezondheid gaat eraan onderdoor; werken lukt niet meer vanwege concentratie- en geheugenstoornissen.”
Duiven: “Giftige rook, dochter is astmatisch”
“Hallo, al sinds drie jaar moeten wij 7 maanden per jaar in de giftige rook zitten van onze buren. Ze gebruiken de houtkachel als hoofdverwarming. De giftige rook komt door de kieren van onze woning, ondanks dat wij een goed geïsoleerde woning hebben. Onze dochter van 7 is astmatisch. Tevens wordt er geïmpregneerd hout verband. Al diverse keren contact gehad met de gemeente, maar deze treedt niet op.”
De Fryske Marren: “Wij hebben er bijna een trauma van”
“Wij worden beroerd van de overlast van houtkachelrook. Onze huizen zijn geïsoleerd en hebben ventilatieroosters. Maar wij hebben alles dicht omdat het onmogelijk is om onze huizen nog te luchten. Ventilatierooster slaapkamer ook dicht en dus is het vies benauwd. Wij hebben er bijna een trauma van; de rook komt van meerdere kanten. Ik kan écht niet bij al die stokers in onze buurt langs gaan. Het moet worden verboden! Wij worden er ziek van!”
Borne: “Mijn zoon is blij dat hij niet thuis woont”
“Wij hebben erg veel last van de houtkachel van onze buren. In het voor- en najaar stoken ze alleen tijdens de avond. In de winter gaat de kachel overdag ook aan. Nu met het thuiswerken al om 7 uur. Bij westenwind of windstil weer moeten we alle ramen, roosters en de automatische luchtventilatie uitzetten omdat anders de rooklucht het huis intrekt. Mijn zoon van 19 krijgt dan niesbuien en is blij dat hij doordeweeks niet thuis woont.”
Nieuwe-Tonge: “Doek voor mijn mond als ik buiten ben”
“Al een aantal jaren klaag ik over een enorme toename van houtrook. Ook vandaag is het abnormaal. Ik kan niet eens zonder een doek voor mijn mond buiten komen. Niet normaal meer! Er zitten meer dan 10 houtrookanalen om ons heen; belachelijk. Wanneer wordt er eens actie ondernomen?”
Hoeksche Waard: “Stank in alle slaapkamers niet te verdragen”
“We hebben beide buren aan de noordoostzijde en noordwestzijde gevraagd rekening met ons te houden met stoken bij windstil weer en mist of als rook uit hun richting komt. In verband met COPD-patiënt bij ons thuis. De stank in alle slaapkamers op drie huisadressen is niet te verdragen. Er wordt helaas niet ingegaan op onze vraag met een duidelijke uitleg erbij.”
Langweer: “Benauwd, last van keel en hoofdpijn”
“Wij wonen in Langweer. De laatste jaren word het hier alleen maar erger met die stinkkachels; we hebben er al tien jaar last van. Rook slaat langs het huis naar beneden zo onze tuin in. Kan geen raam meer open doen. Hebben al meerdere keren bij de gemeente geklaagd, maar die doen volgens ons niks. Ook zijn er mensen verderop die de hele dag door stoken. Het is bij iedereen zwarte of witte rook die gelijk naar beneden slaat. Krijgt het er benauwd van, last van keel en hoofdpijn.”
Apeldoorn: “Altijd hoestbuien en benauwdheid als ik in tuin bezig ben”
“Bewoners van rijtjeshuis drie huizen verderop stoken iedere dag van 7.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds hun houtkachel die in de serre staat. De pijp is op zo ’n 3,5 meter hoogte. Dit betekent voor ons dat we nooit onze ramen of deuren open kunnen zetten om te luchten zonder rook binnen te krijgen. Het betekent ook dat ik met mijn astma niet in de tuin of onder onze overkapping bezig kan zijn zonder hoestbuien en benauwdheid. Het is al wel doorgegeven aan woningbouwvereniging en gemeente, maar tot nu toe nog geen resultaat. We voelen ons in de steek gelaten; het is toch belachelijk dat iets dat zoveel gezondheidsklachten veroorzaakt toegestaan is, en dat je er samen met de buren er maar uit moet komen.”
Heemstede: “Rook trekt in mijn kussen en mijn dekbed”
“De hele winter enorme overlast van steeds meer houtkachels in mijn directe omgeving. Vandaag en ook gisteren mistig en windstil. Ik ben 73 jaar en loop elke avond te hoesten. In mijn slaapkamer is het het ergst want de rook trekt ook in mijn kussen en dekbed. Zelfs met de ramen dicht, het rolgordijn naar beneden en de overgordijnen dicht. Na middernacht sta ik op om het raam open te doen, maar met mistig weer kan dat ook niet want de rook blijft lang hangen. Waarom wordt hier niets aan gedaan. Kan er een meting verricht worden in mijn huis?”
Rozenburgh: “Constant allesbranders aan; buurt staat blauw”
“Er staan hier constant allesbranders aan waar een buurman ook verkeerd hout in gooit. Met gevolg: dikke zwarte rook… Dan hebben we op een ander adres nog een allesbrander, maar daar steken ze buiten ook een vuurkorf aan… Vandaag geeft de Stookwijzer aan dat je niet mag stoken, maar voor hen maakt dat niet uit. De hele buurt staat blauw…”
Utrecht: “Twee vuurkorven onder mijn bovenwoning”
“Zowel de buren direct beneden mijn bovenwoning, als de buren daarnaast zaten gisteren de hele avond met bezoek rond hun dichtbij de gevel geplaatste vuurkorven in hun tuinen. De rook drong bij de bovenwoningen naar binnen. Doordat ik niet vooraf was geïnformeerd (ik zou dan overigens waarschijnlijk de spelbreker zijn geweest, heb eerder rook- en stankoverlast in een VVE-vergadering ingebracht, al ging het in dat geval over barbecues; men had dus beter kunnen weten) stonk mijn hele huis ernaar. Bellen hielp niet, men nam niet op. Eén van beide buren reageerde achteraf op mijn WhatsApp bericht met “excuses voor de overlast”. Deze (huurder) was door de eigenaar niet geïnformeerd over het VVE-besluit geen rook/open vuur meer bij de gevels te maken.”
Tollebeek: “Binnenkachel én twee buitenkachels”
“Onze buren stoken 365 dagen in het jaar, binnen en buiten. Ze houden met niemand rekening. Hun pijp van de binnenkachel zit binnen vijf meter van ons dakraam. Hun twee buitenkachels staan binnen de drie meter van onze erfgrens, vlak onder ons slaapkamerraam. Wij hebben de warmteventilatie (WTW) altijd uit en de ramen dicht en dat is nog niet voldoende. Ventileren kunnen wij niet. Na vele meldingen bij de gemeente heb ik het idee dat deze geen handhaving heeft, of met andere woorden: er totaal geen zin in heeft om hier iets aan te doen. Op klachten van ons reageren de buren met vloeken en schelden.”
Doetinchem: “Ik snak naar een beetje frisse lucht”
“De moed is mij ondertussen volledig in de schoenen gezakt, nu ik niet meer kan ventileren omdat er voortdurend verbrand hout/rooklucht naar binnen waait. In plaats van een beetje frisse lucht waar ik zo naar snak. Men gaat onverminderd door met houtkachels stoken, ondanks de waarschuwingen die uitgezonden zijn.”
Barneveld: “Allles dicht, maar nog volledig in de rook”
“Ik ervaar al een aantal weken ernstige overlast van een houtstoker tegenover mij. Elke dag gaat de kachel aan met dikke rookpluimen. Als de wind mijn kant op staat, kan ik alles dicht doen, maar zit ik nog volledig in de rook. Ik heb een keer aangebeld, maar er werd gewoon niet open gedaan.”
Didam: “Pijn aan luchtpijp, branderige ogen”
“Ik kan niet buiten zitten en met het raam los slapen. Heb pijn aan mijn luchtpijp en branderige ogen. Ik heb vier buren die stoken. Ook allesbrander.”
Dordrecht: “Wandelen is in de winter niet meer te doen”
“We hebben gezondheidsklachten door houtkachels. Het worden er steeds meer. Het is binnen en buiten en in de hele buurt te ruiken. Wandelen is niet meer te doen in de winter. Terwijl bewegen zo gezond is, maar niet op deze manier. We moeten alle ramen en luikjes en roosters dicht maken, anders hoesten we de hele tijd. Terwijl ventileren juist aangeraden wordt in verband met een vervuild binnenmilieu. Nu heeft dat geen zin meer, want het hele huis is op alle verdiepingen vervuild door de houtstook. We hebben voortdurend hoofdpijn en hoestprikkels”
Anoniem: “Ik word ziek van de rook en ben bedreigd”
“Het gaat om zes omwonenden. Eén was bereid om vanaf 12.00 uur te stoken in plaats van direct na het opstaan. De rest blijft stoken; allen elke dag, een deel van hen hele dagen als vervanging van de centrale verwarming, die wel in de huizen zit. Eén van de zes heeft ons bedreigd, een tuinbeeld gestolen, een vuilnisbak in de sloot gegooid en mijn snelbinders doorgeknipt. De rest kijkt mij nu boos of schichtig aan. En dat, terwijl ik alleen maar heb aangegeven dat ik ziek word van de rook (ik heb astma) en gevraagd heb of ze konden minderen of dat we afspraken konden maken over tijdstippen.”
Anoniem: “Ze stoken 7 dagen per week in oude open haard”
“Wij hebben overlast van rookoverlast van onze nieuwe buren. Zij stoken 7 dagen per week met een openhaard van minimaal 40 jaar oud, waardoor wij tot minimaal twaalf uur in de avond alles dicht moeten houden. Al vier keer aangegeven en uitgenodigd om te bespreken hoe we het voor beide partijen het op kunnen lossen. Aangegeven dat pijp te kort is en de rookuitgang ter hoogte van dak uitkomt, waardoor de rook over ons dak trekt en omlaag daalt en blijft hangen. Het geeft ons veel stress. De buren weten dat ik ongeneeslijk ziek ben. Daardoor is het voor mij nog onbegrijpelijker dat ze totaal geen rekening houden en overleg uit de weg gaan.”
Anoniem: “Vrees voor represailles”
“Meerdere malen per jaar stookt onze achterbuurman zijn troep en bewerkt hout op naast de schuur in de achtertuin. Zojuist opgevangen dat de achterbuurman zijn schuur aan het opruimen is en de grijze kliko bijna vol. Direct zie je vieze zwarte/grijze rookpluimen naast hun schuur komen en zodoende te concluderen hij het e.e.a. aan het verbranden is. Aan de geur is te merken dat het niet oké is voor omwonenden en milieu. Meerdere mensen hebben hier last van, maar niemand wil het gesprek aangaan i.v.m. vrees voor represailles. De buurvrouw ernaast heeft kanker en die zitten vaak ook in de rook, kan ik zien vanuit het raam. De veroorzakers houden met niemand rekening; tijd om het te stoppen!”
Wilt u overlast melden?
Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds. Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.