Skip to content
Home » Algemeen » Persbericht: “Tel uit je winst”

Persbericht: “Tel uit je winst”

pelletkachels950 shutterstock_1290894307

Luchtfonds over TV-uitzending over gesubsidieerde pelletkachels:
“BRANDEN EN GEZONDHEIDSSCHADE, TEL UIT JE WINST”

Persbericht Luchtfonds | Stichting Luchtfonds wil snel daden zien van het kabinet en de Tweede Kamer tegen de oprukkende particuliere stook van pellets en hout in ons land. De organisatie reageert hiermee op de uitzending van TV-programma Kassa! van afgelopen weekeinde. Kassa! berichtte dat al ettelijke honderden branden zijn ontstaan door verkeerd geïnstalleerde pelletkachels.

In de uitzending reageerde hoogleraar biologie en ecologie Louise Vet. Zij gaf aan dat pelletkachels en houtkachels aantoonbaar op alle fronten zijn af te raden. Ze zijn niet duurzaam, veroorzaken naast branden veel overlast en zijn ook nog eens een bedreiging voor de volksgezondheid. Aldus Vet, die verder stelde dat deze vorm van verwarmingsenergie een terugkeer betekent naar de Middeleeuwen.

Noodwet | Eerder pleitte het Luchtfonds voor een Noodwet om de ongebreidelde toename van het aantal houtstookinstallaties per direct een halt toe te roepen. “Zeker een derde van de Nederlanders ondervindt overlast van hout- en pelletkachels in zijn woonomgeving, van wie zelfs meer dan een miljoen ernstige gezondheidsklachten ondervinden,” aldus woordvoerder Ubel Zuiderveld. Wat het Luchtfonds betreft, komt er geen hout- of pelletkachel meer bij en worden alle bestaande stookinstallaties uitgefaseerd.

Handhaven | “De overheid verstrekte tientallen miljoenen aan subsidies voor pelletkachels die niet deugen, de brandweer veel werk kosten, kachels die geen energiebelasting en geen duurzame energie opleveren, maar wel gezondheidsschade. Tel uit je winst. Het een hard gelag voor de mensen die dagelijks stookoverlast ondervinden en via de belasting bijdragen aan deze waanzin. Het minste wat de overheid nu kan doen, is zo snel mogelijk handhaven; korte metten maken met alle pelletkachels die fout geïnstalleerd zijn en waar bijvoorbeeld de ontluchtingspijp aan de zijmuren zit,” aldus Zuiderveld.

Item BNN Vara Kassa: hier terug te bekijken, foto: Shutterstock.