Skip to content
Home » Algemeen » Rozendaal stinkend rijk

Rozendaal stinkend rijk

rozendaal

Rozendaal is niet alleen de kleinste gemeente van Gelderland maar ook, qua gemiddeld inkomen, de rijkste van het land. Gezien het beleid ten aanzien van duurzame energie, kun je met recht spreken van een stinkend rijke gemeente. 

Dat zit zo. Volgens de klimaatmonitor is Rozendaal met z’n bijna 1600 inwoners de groenste gemeente van Gelderland. Zonder windmolens, zonnepanelen en andere nieuwe energieopwekkers, kwalificeert de gemeente aan de Veluwezoom liefst 29,8 procent van alle gebruikte energie als hernieuwbaar. Dat is een aandeel waarop zo’n beetje alle andere 354 gemeenten in Nederland jaloers zouden zijn.

Hoe doen ze dat in Rozendaal? Nou, zo dus. Ze halen gewoon, althans op papier, alle zogenaamd hernieuwbare energie uit houtstook. Via een onnavolgbare calculatie waarbij de volop aanwezige bossen en het aantal huizen een rol spelen, berekent de gemeente de energieopbrengst van houtkachels. Volgens de rekenaars is aldus bijna 30 procent van de energie mooi rondgerekend en dus circulair.

Flauwekul natuurlijk. Afgezien van alle kwalijke effecten van houtstook voor mens en milieu, kan iedere deskundige vertellen dat de gemeente zich onterecht rijk rekent. Immers, bij houtkap ten behoeve van kachels leg je een dure hypotheek op de toekomst. De groei van bomen vraagt per slot van rekening heel veel tijd. Ongebreidelde houtstook, daar valt voor bomen eenvoudigweg niet tegenop te groeien. Zoveel houtstook, daar valt bovendien niet tegen op te ademen voor die arme rijke Rozendalers.

Welkom in Rozendaal, stinkend rijk. 

 

tekst: Ubel Zuiderveld, foto: Free nature images