Skip to content
Home » Algemeen » Schoorsteenbranden: drama voor mens en dier

Schoorsteenbranden: drama voor mens en dier

Schermafbeelding 2018-12-15 om 12.43.17

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het stoken van hout is slecht voor de gezondheid, voor het milieu en het klimaat. En bovenal is het een enorm risico voor mens en dier. Woningen worden verwoest en dieren komen onnodig om in het vuur of in de rook en mensen verliezen huis en haard, overlijden of worden door brandwonden voor de rest van hun leven verminkt. En toch maar door blijven stoken met hout. Waarom nemen mensen deze risico’s?

Vandaag, 10 januari 2019, in het NOS Journaal, RTL Nieuws en zo’n beetje alle kranten en websites over sport, was het bericht te lezen dat shorttracker Sjinkie Knegt met ernstige brandwonden werd opgenomen in het ziekenhuis. Zijn kleding vatte vlam bij het aansteken van de houtkachel. Hij moest met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen worden gebracht.

Omdat het een bekende Nederlander is gaat dit bericht als een lopen vuurtje door het land. Zou het een onbekende Nederlander zijn geweest, dan hadden u en wij er nooit weet van gehad. Dus wie weet hoe vaak dergelijke ongelukken gebeuren? Hoeveel ongelukken er per jaar precies gebeuren met houtkachels is niet bekend. Het wordt namelijk simpelweg niet geregistreerd. Wie even googelt op nieuwssites, kan waarnemen dat ongelukken met kachels en schoorsteenbranden in alle windstreken van Nederland veel voorkomen.

Veiligheid staat bij houtkachels en pelletkachels op een uitermate laag niveau. Er zijn enorme risico’s verbonden aan het gebruik er van, zowel voor de gezondheid als voor brandwonden. En dat wordt nooit opgelost omdat vuur nu eenmaal levensgevaarlijk is. De brandweer kan je daar alles over vertellen of ga eens langs bij een brandwondencentrum.

Tekst: Jos Merks

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.