Skip to content
Home » Algemeen » Houtkachels en schoorsteenbranden een drama voor mens en dier. Stoppen met stoken!

Houtkachels en schoorsteenbranden een drama voor mens en dier. Stoppen met stoken!

Schermafbeelding 2018-12-15 om 12.43.17

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het stoken van hout is slecht voor de gezondheid, milieu en klimaat. Bovenal is het een enorm risico voor mens en dier. Woningen worden verwoest en dieren komen onnodig om in het vuur of in de rook en mensen verliezen huis en haard, overlijden of worden door brandwonden voor de rest van hun leven verminkt. En toch maar door blijven stoken met hout. Waarom nemen mensen deze risico’s?

Vandaag op 10 januari 2019 in het NOS Journaal, RTL Nieuws en zo’n beetje alle kranten en websites over sport het bericht dat Sjinkie Knegt een van onze beste short-trackers op de schaats met ernstige brandwonden werd opgenomen in het ziekenhuis. Zijn kleding vatte vlam bij het aansteken van de houtkachel. Hij moest met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen worden gebracht. Omdat het een bekende Nederlander is gaat dit bericht als een lopen vuurtje door het land. Alle nieuwszenders, kranten en websites maakten melding van het ongeluk met de houtkachel. Zelfs bij JINEK werd er melding van gemaakt. Zou het een onbekende Nederlander zijn geweest, dan hadden u en wij er nooit weet van gehad. Dus wie weet hoe vaak dergelijke ongelukken gebeuren? Op Houtrook.nl staan een aantal voorbeelden. Vorige maand had Sjinkie Knegt al een noodlottig ongeluk waardoor een ernstige spierblessure ontstond. En nu deze brandwonden waarvan enkelen in de 3e graad.  Er zijn heel veel artikelen over dit ongeluk geschreven. De kranten stonden er vol over. Zou het een onbekend persoon zijn geweest, dan hadden we er niets over gehoord. Hoeveel ongelukken er per jaar gebeuren met houtkachel si s niet bekend. Dit wordt niet aart geregistreerd.

Veiligheid staat bij houtkachels en pelletkachels op een uitermate laag niveau. Er zijn enorme risico’s verbonden aan het gebruik er van, zowel voor de gezondheid als voor brandwonden. En dat wordt nooit opgelost omdat vuur nu eenmaal levensgevaarlijk is. De brandweer kan je daar alles over vertellen of ga eens langs bij een brandwondencentrum.

Het is algemeen bekend dat wij door het verbranden van hout ongewenst en onvermijdelijk blootgesteld worden aan verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. Het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAK’s. Daar kan je naast kanker, hart- en vaatziekten van krijgen, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD. Daar word je niet blij van. Gaat het klimaat je aan het hart, ook dan zou je moeten afzien van het stoken op hout. Immers er komt bij het verbranden van hout, houtpellets en biomassa 2x meer CO2 vrij dan bij aardgas. Naast een groot risico voor de stoker zelf en zijn of haar huisdieren is het ook een risico voor de huizen van de buren. Het zal niet de eerste keer zijn dat ook de buren hun huizen moeten verlaten en elders opvang moeten zoeken.

Hier weer een aantal voorbeelden van schoorsteenbranden.

Wilt u dat ook meemaken? Of liever niet? Stook dan geen hout. Hieronder een voorbeeld waarbij twee honden omkwamen bij zo’n schoorsteenbrand in Vinkeveen. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat voor drama een dergelijke brand veroorzaakt. Een opsomming: AD 9 december 2018: Woningbrand kost twee honden het leven in Vinkeveen. Bij een andere brand konden maar ternauwernood gezinsleden tijdig worden gewekt dankzij een hond in het dorp Sint Isidorishoeve bij Haaksbergen. Het AD schrijft op 15 december 2018: Baasjes gewekt door hond Indy – “Een uur later en we waren er niet meer geweest.”

Weer een andere schoorsteenbrand de afgelopen week in Hoogblokland in de Alblasserwaard, waarbij de totale woning werd verwoest. In het AD van 10 december 2018: Schoorsteenbrand verwoest woning in Hoogblokland. In Bunschoten vindt de burgemeester het bijzonder als er een huis in de fik gaat. In plaats van een stookverbod uit te vaardigen gaat hij er slechts heen om zich te informeren. De brandweer mocht gratis de schoorsteen vegen. De eigenaar spaart zich kosten. De gemeenschap betaalt. De bewoners hebben weer geluk gehad. Zie het artikel in het AD van 9 december 2018: Burgemeester bij schoorsteenbrand.

Dat herinnert mij aan een uitspraak van een brandweerman die een bewoner sprak over zijn houtkachel. Dat gaat al 40 jaar goed! Antwoord van de brandweer: Dan heeft u veertig jaar geluk gehad. Met meer dan 2000 bekende schoorsteenbranden per jaar en minstens hetzelfde aantal met “oorzaak onbekend” maar wel door de houtkachel of open haard veroorzaakt is het risico bijzonder groot dat elke stoker een keer aan de beurt komt. Je hebt eerder een schoorsteenbrand dan een prijs in de loterij.

Vaak wil men “oorzaak onbekend” genoteerd hebben, terwijl de oorzaak echt sterk aanwijsbaar is.

Mensen hebben er vaak belang bij dat bij een brand oorzaak onbekend wordt genoteerd. Men is bang dat de verzekeringsmaatschappij moeilijk of niet uitbetaalt indien bij een schoorsteenbrand of brand door een houtkachel of onterecht gesubsidieerde pelletkachel blijkt dat al jaren de schoorsteen niet werd geveegd of er fouten ,met de kachel werden gemaakt. Hier een foto van een brand met oorzaak onbekend, waar je bij wijze van spreken zo kunt zien, dat de oorzaak sterk aanwijsbaar is.

De volgende is een schoorsteenbrand in IJmuiden. Die zijn wel wat gewend met de Hoogovens oftewel Tata Steel om de hoek. Maar toch een hoop ellende. Er was zoveel rookontwikkeling dat een bouwmarkt op 100 meter afstand de deuren moest sluiten in verband met de rookontwikkeling. Zie het artikel. NHD 16-12-2018 Schoorsteenbrand zorgt voor veel rook in IJmuiden

Vlak voor het jaareinde weer een triest bericht in het Algemeen Dagblad: Hondje Spike komt om bij verwoestende woningbrand in Eerbeek.

Oorzaak de houtkachel. Het betrof een woning aan de Bremweg in het buitenveld van Eerbeek. De woning werd volledig verwoest ondanks de hulpdiensten die de brand met alle mogelijke middelen hebben bestreden. Er raakte gelukkig niemand gewond. Het hondje van de eigenaar, een Jack Russell met de naam Spike, overleefde het vuur daarentegen niet. Een tweede Jack Russell kon tijdig in veiligheid worden gebracht. De beide honden waren als logé bij de vader van de eigenaar. Toen vader terug kwam van boodschappen doen stond zijn huis in brand. Vader en zoon sloegen gelijk de deur in en hond Buddy rende zwartgeblakerd naar buiten.

Mede doordat er door het openen van de deur zuurstof bij de brand kwam greep het vuur daarna als een gek om zich heen. Zo snel dat hondje Spike niet meer gered kon worden. De gealarmeerde brandweer was met vijf voertuigen aanwezig en had zijn handen vol aan de brand. Al snel was bekend dat er geen personen meer in huis waren en was het duidelijk dat het huis volledig aan vlammen zou opgaan. De rookwolken waren in de verre omtrek te zien. Er werd veel moeite gedaan om de woning er naast te behoeden voor de brand. na 3,5 uur was het vuur volledig onder controle.

Zo ziet een “brandje” eruit, dankzij de houtkachel in de Egelinglaan in Zeist.

Het jaar 2019 is nog maar nauwelijks begonnen of er staat alweer een schuur in brand. Dat leek een ideale plaats voor een houtkachel. In de praktijk blijkbaar niet. De heel schuur in Zeist ging in de hens door een korte, maar felle brand. De brandweer was met drie bluswagens aanwezig om aanpalende schuren te redden. De brand brak rond 19.00 uur uit aan in de Egelinglaan te Zeist. Het was al snel duidelijk dat de schuur niet meer was te redden. De schuur brandde volledig uit. De brandweer zette daarop in om de omliggende schuren nat te houden om zo een overslaande brand te voorkomen. We zijn blij dat het is gelukt, aldus Patricia van Trigt, woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Er waren geen gewonden gevallen. Het was even hectisch met brandslangen door de garages, maar dat was nodig. Je zal maar zulke buren hebben. Met een beetje pech waren enkele woningen in brand gegaan, dankzij de houtkachel van de buren.

Zeven honden dood na brand in hondenopvang

In de Zuid-Oost Beemster bij Purmerend ging het helemaal mis op 29 januari 2019. Wie denkt daar nu over na, dat er zo iets ergs kan gebeuren, als je het liefste huisdier naar de dierenopvang brengt? ’s Morgens vrolijk kwispelend gebracht en ’s middags onder een wit laken. En opnieuw, de houtkachel de oorzaak. Een houtkachel die staat te branden in een houten schuur waar de honen verbleven als zij niet buiten speelden. Men vermoedt dat een windvlaag in de kachel geslagen is. Wat men vermoedt is helemaal niet belangrijk. Dergelijke houtkachels moeten gewoon niet worden gebruikt, dan kan er ook  niets gebeuren. Het zijn gewoon levensgevaarlijke apparaten.

 

 

Brand kent geen verschil tussen bedrijfspand of woning. Vuur is vuur. Ook in bedrijfspanden worden soms houtkachels gebruikt met dezelfde risico’s als in een woonhuis. Op 3 januari 2018 was het raak in een loods in Breda aldus de Stem Breda: “Houtkachel veroorzaakt brand in loods Breda”. Het gebeurde in een loods aan de Trekpot in Breda. De brandweer was snel ter plaatse en kon verspreiding van het vuur naar andere loodsen voorkomen. De brandweer zaagde in eerste instantie de verkeerde deur open, maar konden niet goed bij het vuur komen, waarna de tweede deur werd open gezaagd om goed bij de vlammen te kunnen komen.

De ene brand veroorzaakt door de houtkachel is nog niet geblust of de volgende kondigt zich al weer aan. Dat kan ook niet anders met meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar. Als de pers even tijd heeft, dan wordt daar aandacht aan besteed. Zo ook op HVZeeland.nl van 5 januari 2018: Schoorsteenbrand bij woning Vrouwenpolder. De brandweer is zaterdagmiddag met spoed uitgerukt voor een melding van een woningbrand in Vrouwenpolder. Rond 16.00 uur werd er een brand gemeld in de schoorsteen van een woning aan de Lepelstraat. Twee blusvoertuigen en een ladderwagen rukten uit. De brandweer heeft ter plaatse het vuur gedoofd.

Bij een brand op een woonboot aan de Herenweg in Vinkeveen zijn in de nacht van 9 op 10 januari 2019 twee gewonden gevallen door brand met de houtkachel. Eén slachtoffer zag zwart van het roet. De brand, die zo’n 250 meter van de openbare weg op een landtong in een ark woedde, werd rond één uur ‘s nachts ontdekt door de bewoners zelf. Zij vluchtten de ark uit die niet veel later vol stond met rook. De brandweer moest het hele eind te voet afleggen, maar had het vuur snel onder controle. Naast de houtkachel hadden brokken hout vlam gevat. Het vuur was overgeslagen naar een naastgelegen tafel waar een computer en printer op stonden, en ook een stuk van de vloer werd verbrand. De twee bewoners ademden rook in. Ambulancepersoneel heeft ter plekke eerst hulp verleend, waarna de man en vrouw naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

In een woning aan de Merel in Almelo heeft zondagochtend 12 januari 2019 brand gewoed.Buurtbewoners belden de brandweer, nadat zij flinke rookontwikkeling bij de woning zagen. Agenten hebben de bewoners uit hun huis moeten halen.

Een woning op de Sportlaan in Den Haag ook op 12 januari 2019 onbewoonbaar verklaard nadat er brand was uitgebroken door de open haard. De bewoners zijn door de buren opgevangen, waar ze ook de nacht hebben doorgebracht. De brand ontstond even voor middernacht. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De vlammen sloegen op een zeker moment de woonkamer in, waarna het vuur zich verspreidde.

Sauna oorzaak van Brand in Apeldoorn

Notabene in een appartementengebouw annex woontoren hadden bewoners op de bovenste etage een hout gestookte sauna ingebouwd. En ja hoor, het ging weer eens verkeerd, waarmee de hele woontoren in gevaar kwam. Nu vraagt men zich af, of het eigenlijk wel kan een dergelijke installatie in een appartementengebouw. Het reglement van de Vereniging van Eigenaren voorziet daar niet in. Daar denkt natuurlijk niemand aan, dat een bewoner het in zijn hoofd haalt een sauna op hout gestookt in te bouwen. Op 14 januari 2019 ging het helemaal mis. Nu maar eens zien wat een verzekeringsmaatschappij met dergelijke branden gaat doen.

Man loopt brandwonden op nadat aansteken houtkachel mislukt 

In januari jl. hadden we het vreselijke ongeluk met Sjinkie Knegt met zijn houtkachel. Zie eerder op deze pagina. Dit kwam groots in de krant, maar staat niet op zich. Cijfers zijn eer niet, doch het gebeurt zeer regelmatig dat personen bij het aansteken van de houtkachel of open haard in de problemen komen. Zo ook in OOSTERBEEK (Gld) op 15 februari jl. Een bewoner op de Veritasweg in Oosterbeek heeft brandwonden opgelopen toen hij de houtkachel wilde aansteken. Dat ging mis. Hij wilde het brandende hout naar buiten brengen om ergere problemen te voorkomen. Een rubberen mat vloog in de fik. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Lees hier het oorspronkelijke artikel.

In Enschede was het goed raak op 22 januari 2019. De schoorsteen ging in de fik en een behoorlijk deel van de woning ging in vlammen op. Ook hier zullen de mensen erg veel spijt hebben, dat men ooit gekozen heeft voor een houtkachel. Hier is de brand ook op film te zien.

 

Het zijn niet altijd oude panden die in de fik vliegen. Vuur is niet eenkennig Zo bleek ook weer in de Gemeente Emmen. Op 5 februari 2019 in de nacht van maandag op dinsdag werd de brandweer ter middernacht opgeroepen. Het betrof een woningbrand aan de Middenweg in Veenoord. De vlammen sloegen al gauw uit het pand. Verschillende blusvoertuigen kwamen er plaatse om de brand te blussen. Nieuwbouw. De nutsaansluitingen werden net aangelegd. Er was een nieuwe keuken geplaatst. Volgens omstanders zou de open haard gebrand hebben om wat warmte in huis te brengen. Wat was het weer gezellig.

Copyright Ginopress B.V.

 

 

De kapitale villa Schutterhoef aan de Arnhemseweg (N226) in Leusden, aan de rand van landgoed Den Treek-Henschoten, staat op 22 januari 2019 in brand. Een schoorsteenbrand sloeg over naar de rieten kap van de twee-onder-een-kap- woning. De bewoner kon ongedeerd het pand verlaten en is opgevangen door de buren.

 

 

 

 

 

 

 

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.