Skip to content
Home » Algemeen » “Steeds meer moeite met lopen….” 10 recente overlastmeldingen

“Steeds meer moeite met lopen….” 10 recente overlastmeldingen

Covid-19,Shortness,Of,Breath,Pneumonia,Woman,With,Corona,Virus,Symptoms

“Steeds meer moeite met lopen. Rook die ’s nachts rond het kussen dwarrelt…” Jaarlijks ontvangt Stichting Luchtfonds honderden meldingen van Nederlanders die houtrookoverlast ervaren. We maakten een selectie van 10 recente mailberichten uit het enorme aanbod.

Lang publiceerden we meldingen op Twitter en stuurden we ze tegelijk via dit medium door naar de lokale politiek in de betreffende plaats. Reacties: vrijwel nihil. Voorlopig kiest Stichting Luchtfonds er nu weer voor op gezette tijden een selectie van overlastmeldingen te plaatsen op de website. Hierbij kiezen we bij voorkeur voor de berichten van melders die wat meer details geven over de aard van de klachten.

1. Kortenhoef: “Blokje lopen kan niet meer…”

De volgende melding komt uit Kortenhoef: “Wij hebben 11 houtstokers in een omtrek van 50 meter. Minstens één van hen brandt de kachel van ’s morgens 08:30 uur tot ‘s avonds laat, ongeacht het weer. Even de voordeur open en de lucht hangt tot op de slaapkamers. Luchten is nauwelijks mogelijk. Ramen potdicht en dauerluften afgeplakt. De houtrook hangt op het plantsoen, waar speeltoestellen staan. Mijn man heeft COPD en een bloedziekte. Ver lopen is niet mogelijk. Helaas is het dit jaar door de ‘stokers’ ook niet meer mogelijk een simpel blokje om te lopen en even in de buitenlucht te zijn…”

2. Assen: “Elke stookvorm denkbaar…”

Uit Assen ontving Luchtfonds het volgende bericht: “Continue wordt hier gestookt. Hooguit zes uur per dag niet. Sauna, hot tub, open haard, tuinkachel, barbecue, houtkachel… Elke vorm denkbaar van stoken wordt door een paar verstokte stokers gedaan. Gemeente doet iets aan voorlichting, maar zonder controle en regelgeving verandert er niets…”

3. Uden: “Rook gaat over mijn kussen”

Ontvangen uit Uden: “Ik heb al meer dan dertien jaar de rook van de buren in mijn huis. De houtkachel is iedere dag aan en de rook glijdt over mijn dak zo naar beneden mijn huis in. Ook met regen en mist: er wordt niet aan gedacht dat dit veel overlast geeft en mijn gezondheid erdoor achteruit gaat. Ik heb door de jaren van alles gedaan en gevraagd of dit kan stoppen. Maar niemand trekt zich hier iets van aan. Politie niet, niemand: ze zeggen dat alles is in orde bij de buren en gaan dan weg. Mijn huisarts vindt dit vreselijk en ziet de onmacht in je ogen, je kan niks. De pijp van de kachel staat maar een paar meter van mij af. Als ik in bed lig, gaat de rook over mijn hoofdkussen heen en ook in de badkamer komen de rookwolken naar binnen. Zowel voor als achter komt de rook naar binnen. Deze kachel is iedere dag aan en soms ook ‘s nachts. Praten helpt niet, ze stoken gewoon door. Deze mensen beslissen over mijn leven…”

4. Maarssenbroek: “Moeite met lopen”

Melding uit Maarssenbroek: “Bij zuidwestenwind moet ik mijn slaapkamerraam dichtlaten, dus geen ventilatie. Om als gepensioneerden aan genoeg beweging te komen, maken wij een wandeling door onze wijk en de naastgelegen wijk. Met name in een van deze wijken is veel hinder van houtstook. Met als resultaat dat mijn vrouw kortademig wordt (en ik zelf merk het ook) en steeds meer moeite krijgt met lopen.”

5. Delfland: “Grensoverschrijdende mishandeling”

Uit de gemeente Midden-Delfland: “Ik heb al jaren overlast van houtrook. Ik heb een aandoening aan mijn luchtwegen en door de tijd zijn de klachten dan ook erger geworden. In het verleden veel discussie gehad met de gemeente, maar die geven aan niet veel te kunnen doen. Ik heb al eens een goed gesprek gehad met de toenmalige wethouder Sonja Smit. Zij was wel van goede wil, maar door het ontbreken van wetgeving en politiek draagvlak heeft zij niet veel kunnen veranderen. Ik begrijp niet goed waarom de verduurzaming prioriteit heeft en het verbieden van de houtkachel niet. Het is echt bizar dat er nog steeds nieuwe houtkachels worden geplaatst en dit niet verboden wordt. Op dit moment heb ik weer stevig ontstoken slijmvliezen door houtrook, naar mijn mening is het gewoon mishandeling. Tegenwoordig mag je niet discrimineren, beledigen of grensoverschrijdend gedrag vertonen, maar mensen uitroken die daar vervolgens ziek van worden, dat mag wel.”

6. Horst aan de Maas: “Hoofdpijn en droge mond”

Bericht dat het Luchtfonds kreeg uit de gemeente Horst aan de Maas: “Sinds 2019 heb ik zeer zeer veel hinder van stank overlast van stokende buren. Handhaving zegt hier niks aan te kunnen doen, omdat dit niet verboden is. Ik heb aangegeven dat ik door stokers last heb van hoofdpijn, astma en een droge mond. De huurbaas wil met mij niet meer in overleg in deze kwestie. Ik kan mijn woning niet meer eens ventileren ’s avonds.”

7. Lunteren: “Regelmatig hap vieze lucht”

Luchtfonds ontving dit bericht uit Lunteren: “Dag, wat geweldig om te lezen dat jullie houtstook willen ontmoedigen en uitfaseren. Wij hebben in onze woonwijk in Lunteren erg veel last van houtstook. Het is elke dag oppassen waar de wind vandaan komt en steeds maar checken of we wel kunnen luchten. Omdat we twee astmapatiënten in huis hebben, is dit extra vervelend. Wat gek, dat de overheid dit toestaat terwijl bewezen is dat een ander dus hiermee onze gezondheid bedreigt. Overigens is het ook op straat erg vervelend. Bij het wandelen en fietsen krijg je geregeld een hap vieze rooklucht binnen. Hoe eerder het stopt, hoe beter!”

8. Tholen: “Stook van sloophout”

Melding uit de gemeente Tholen: “Twee van de drie stokende buren stoken sloophout omdat, volgens hen, schoon boomhout belachelijk duur is geworden. Vervolgens is het met mooie winterse dagen buiten in de tuin niet echt gezond en moeten de ramen dicht blijven.”

9. Voorschoten: “Ik dacht dat er brand was”

Uit Voorschoten komt deze melding: “Gigantische brandlucht komt door alle kieren, al vanaf 18.00 uur. Nu is het sowieso elke dag raak en is de buurt vergeven van de houtstookgeur. Als je 2 tellen buiten loopt, stinken je haar en je kleren. Maar vanavond is écht extreem. Ik dacht dat er brand in mijn eigen huis was. Als dit door stoken komt, dan zou het écht verboden moeten worden. Slaat op de ogen en de keel…”

10. Steenwijk: “Zoontje speelt niet buiten”

Een bericht dat het Luchtfonds kreeg uit Steenwijk: “Wij ervaren helaas regelmatig rookoverlast van de buren. De houtkachel gaat elke dag ‘s ochtends aan en ‘s avonds uit gedurende de gehele koude periode. Vandaag is het advies van Stookwijzer om de kachel uit te laten, bij onze buren staat ‘ie weer te roken. Het stinkt regelmatig achter huis. We kunnen het huis niet ventileren en ons zoontje van 4 laten we in deze periode niet achter huis spelen.”

Foto: Shutterstock / Maridav

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.