Skip to content
Home » Algemeen » Stoptober, rookvrije generaties?

Stoptober, rookvrije generaties?

Stoptober850 Gerda den Os 2019

Stoptober begint. Tabaksrook uitbannen, zeker bij jonge generaties, is natuurlijk een nobel streven. Net als de de campagne voor een Rookvrije Generatie. Net als het streven in sommige gemeenten om tot tabaksrookvrije zones te komen in de openbare ruimte, straten en wijken. Maar wat is het streven waard als jonge generaties ondertussen worden blootgesteld aan steeds meer houtrook in hun directe woonomgeving?

Het aantal rokers daalt gestaag. Het aantal hout- en pelletkachels in Nederland neemt naar verluidt dagelijks toe met 100 tot 200. In steeds meer woonwijken worden Nederlanders, en dus ook jonge kinderen, blootgesteld aan giftige dampen. In buurten vullen woonkamers, slaapkamers en tuinen zich met deze dampen; de aantasting van de gezondheid is zelfs potentieel groter dan door tabaksrook.

Stoptober en de campagne Rookvrije Generatie; prima initiatieven. Maar gooien we het kind niet met het badwater weg, als we (dankzij de falende regelgeving van de overheid) ondertussen toestaan dat steeds meer jonge en oudere generaties dagelijks worden blootgesteld aan giftige rook uit steeds meer huizen in hun directe omgeving die roken als een schoorsteen?

Illustratie: Gerda den Os