Skip to content
Home » Algemeen » Tot wanneer is iets betutteling?

Tot wanneer is iets betutteling?

Schermafbeelding 2018-10-20 om 18.54.56

Door de rookdiscussie die op gang kwam de afgelopen week na het publiceren van de plannen van staatssecretaris Blokhuis  werd er op Radio en TV en zo’n beetje in elke zichzelf respecterende krant gediscussieerd en geschreven over dit onderwerp. In de volkskrant van 19 oktober 2018 viel mij iets op. Het is vooral de VVD die het altijd over betutteling heeft, maar waar houd betutteling op en is regelgeving en handhaving noodzakelijk? De Volkskrant geeft het antwoord. De aartsvader van het liberalisme John Stuart Mill formuleerde reeds in 1859 het no-harm principe; “Elke volwassen burger mag doen of laten wat hij wil, zo lang hij daarmee een ander geen schade toebrengt.”

En dat is nu precies wat er gebeurt bij houtrook. De rook van het verbranden van hout in open haarden, houtkachels, pelletkachels, vuurkorven, tuinhaarden en andere apparaten waarin hout verbrand wordt, zoals hout gestookte sauna’s, hot-tubes e.d. of de rook van open vuur, komt ongevraagd en ongewenst bij de buren binnen of wordt op straat ingeademd, waar het schade aanbrengt aan de gezondheid. Gevaarlijke gifstoffen, zoals fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine, PAKs, VOS en andere stoffen. Je kunt er kanker van krijgen, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en longziekten zoals astma en COPD. Daar word je niet blij van.

Er werden in het verleden maatregelen genomen waar iedereen het nadrukkelijk had over betutteling. In de praktijk was dat zeker niet zo. Denk aan de autogordels. Of denk aan het roken in de horeca en op kantoor, in vliegtuigen, de trein, sportcentra en in ons favoriete winkelcentrum. We zouden raar opkijken als er morgen op die plaatsen weer gerookt werd. Het is nu algemeen geaccepteerd.

Houtrook is helemaal geen betutteling, maar het opkomen voor de rechten van de mens op gezonde lucht. Onze overheid dient haar burgers te beschermen voor deze ongewenste aanvallen op hun gezondheid. Het stoken van hout is nadrukkelijk schade aanbrengen aan de gezondheid van anderen en dient daarom te worden gestopt.

Het oorspronkelijke artikel van de Volkskrant vindt u hieronder.

Volkskrant 19-10-2018 Betutteling heeft ook voordelen – denk maar aan het rookverbod in de horeca en de verplichte autogordel

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.