Skip to content
Home » Algemeen » Biomassa: grotere killer dan steenkool

Biomassa: grotere killer dan steenkool

Luchtfonds - biomassacentrale

Het is al weer bijna een jaar terug, maar nog altijd actueel. Brussel en Den Haag denken nog altijd dat je, als je het klimaat een plezier wilt doen, sommige grote veroorzakers van CO2, zoals houtverbranding, niet hoeft mee te tellen mee te tellen. Ze denken vermoedelijk dat het klimaat geen rekenmachine heeft. Maar die heeft het klimaat niet nodig.

Tekst: Jos Merks / Foto: Shutterstock

Het klimaat heeft slechts minder CO2 nodig en wel flink minder. In 2030 al minus 49 procent, aldus de wetenschappers. Onze en de Europese overheid houden zichzelf dus voor de gek. In TV-programma Lubach van zondag van 4-2-2018 werd dat al op overtuigende manier duidelijk gemaakt. In Dagblad Trouw van 22 november 2017 kan je het op je gemak nalezen. Een uitstekend artikel onder de veelzeggende titel: “Waarom Biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool.”

Houtstook leidt tot ontbossing

Want zeggen deskundigen: hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenkool. Steenkool is vervuilend. Daarom wil iedereen daar zo snel mogelijk van af. Maar omdat dan door hout te vervangen, is water naar de zee dragen. Het kan leiden tot ontbossing en bedreigt zodoende dier- en plantsoorten. Hout is geen brandstof maar een grondstof. Indien je klimaatwinst wilt bereiken met het verbranden van hout of biomassa kan het wel 100 jaar duren. Zelfs voor resthout duurt dat 5 tot 30 jaar. Maar ga je snoeihout verbranden, dan komt nadrukkelijk de biodiversiteit in gevaar.

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.