Skip to content
Home » Algemeen » Twitter: recente Luchtfonds-meldingen

Twitter: recente Luchtfonds-meldingen

Luchtfonds - Twitter meldingen

Dagelijks ontvangt Stichting Luchtfonds meldingen van overlast. De alarmerende berichten komen uit het hele land. Steeds vaker delen Nederlanders met ons de directe effecten die zij ervaren door houtstook in hun buurt. Waar meldingen voorheen vooral gingen over de aantasting van de vrijheid in eigen huis en tuin, vertellen steeds meer mensen hoe hun gezondheid direct door de houtrook wordt aangetast.

Foto: Shutterstock

In 2021 ontving Stichting Luchtfonds ruim 1400 unieke meldingen. Regelmatig plaatsten we een selectie op Twitter en dit blijven we ook in 2022 doen. Maar het is slechts het topje van een enorme ijsberg. Op grond van landelijk onderzoek, kun je vaststellen dat zeker enkele tientallen procenten van de Nederlanders soms, regelmatig of vaak kampen met ernstige en herhaaldelijke, soms bijna-permanente, overlast van houtstook in hun directe woonomgeving. Het recente cijfer dat 53 procent van onze landgenoten voorstander is van een vrijwel algeheel stookverbod, is eveneens veelzeggend.

Het aantal meldingen bij het Luchtfonds vorig jaar geeft slechts een kleine indicatie hoe ernstig de situatie werkelijk is in veel buurten en wijken. Kijkend naar beschikbare onderzoekscijfers, is dit de werkelijkheid: de ruim 1400 unieke meldingen kun je gerust met een factor van duizend of zelfs ettelijke duizenden vermenigvuldigen om een reëel beeld te krijgen van wat er loos is in onze steden en dorpen. Drie jaar geleden gaven reeds ruim één miljoen Nederlanders aan dat ze door houtstook in hun omgeving kampen met ernstige gezondheidsklachten (bron: Motivaction, 2019).

En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsproblemen die houtstokers zich zelf bezorgen: omdat de receptoren in hun neus zich aanpassen aan de rook, nemen ze de stank namelijk veel minder goed waar dan omwonenden die niet stoken.

Hieronder vind je de actuele meldingen op Twitter @Luchtfonds:

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.