Skip to content
Home » Algemeen » Van het gas af: en wat dan?

Van het gas af: en wat dan?

Schermafbeelding 2018-12-15 om 22.16.57

Het streven van onze overheid is om woningen van het gas af te koppelen. Dat geldt in eerste instantie voor de nieuwbouw. Gemeenten en woningbouwverenigingen is gevraagd om ook bestaande bouw te renoveren. Om de daad bij het woord te voegen is het streven voor de nieuwbouw meteen maar omgezet naar een verbod op aardgas in de Nederlandse nieuwbouw, als enige land in Europa, enthousiast aangemoedigd door een omvangrijke klimaatindustrie.

Elsevier kopte hierover: “Kabinet zet onze welvaart op het spel om de wereld te redden”.  Over 11 jaar moeten al 2.000.000 huizen van het gas af zijn om CO2 te sparen, een politieke gas-hysterie. Over 11 jaar of al veel eerder weten we meer. Er is dus geen keuze meer voor de huurder of woning-eigenaar. Of toch wel? Jawel, er valt nog te kiezen, want deze zelfde overheid maakt de onvergeeflijke vergissing om in navolging van Brussel subsidie te geven op het stoken van houtpellets en biomassa.

En laat daar nu 2x meer CO2 bij vrijkomen dan bij aardgas!

Dit betekent dat, tenzij er een verbod komt op het stoken van hout, in een nieuwbouwwoning met subsidie voor weinig geld een pelletkachel geplaatst kan worden. Resultaat: 2 x meer CO2 dan bij aardgas en alle voordelen worden weer tenietgedaan. Resultaat 2: Een enorme toename van de luchtvervuiling, want bij het stoken van hout komt veel fijnstof PM2.5 vrij en verschillende andere voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. Daar kan je kanker van krijgen, hart- en vaatziekten en je kunt er luchtweginfecties door ontwikkelen. Daar word je niet blij van.

Straks wordt u wellicht aangesloten op een ongewenst warmtenet dat gevoed wordt door het verbranden van Biomassa, dus een hele grote houtkachel. Natuurlijk krijgt u een mooi verhaal te horen dat de Biomassa bijeengeharkt wordt in uw eigen omgeving, terwijl er al genoeg rapporten liggen dat er bij lange na niet voldoende beschikbaar is (zie bijvoorbeeld rapport van Probos) en de lucht ernstig wordt vervuild.

En wat gebeurde er voorheen met dat materiaal? Juist dat moest in de bossen blijven liggen in verband met de Biodiversiteit, er werd compost van gemaakt of het werd gebruikt als grondstof voor de houtindustrie. Want hout is grondstof, geen brandstof.

Heeft u geluk, dan wordt uw warmtenet aangesloten op een centrale die gebruik maakt van geothermie oftewel aardwarmte. Krijgt u een eigen installatie, dan wordt dat een warmtepomp. Een apparaat ter grootte van een forse koelkast en een buitenunit die best wat lawaai maakt. Alternatief een systeem dat op aardwarmte draait (geothermie), en dan bent u goed af. Wat heel zeker is, is dat het veel geld gaat kosten.

Bij een gezonde energietransitie behoort een verbod op biomassa en hout- en pelletkachels. Amsterdam nam het goede voorbeeld. In een recent rapport staat: “Ook lokale biomassagestookte stookinstallaties (inclusief pelletkachel) zijn niet toegestaan in verband met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.”

Zie: rapport Duurzaam bouwen in Amsterdam juli 2018, pagina 4 bovenaan.

U vindt het rapport hier.

Indien wij verdere vervuiling van onze lucht en beperking van CO2 willen voorkomen, dan zijn dergelijke maatregelen absoluut noodzakelijk.

 

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.

    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.