Home » Algemeen » Volkskrant: Hoe schadelijk zijn houtkachels? ‘Schoon stoken bestaat niet’

Volkskrant: Hoe schadelijk zijn houtkachels? ‘Schoon stoken bestaat niet’

Schermafbeelding 2018-11-04 om 18.25.37

Het was aan het einde van het vorig stookseizoen dat Irene de Zwaan van de Volkskrant op 13 maart 2018 een aantal artikelen publiceerde over houtrook. De website van het Luchtfonds was er toen nog niet en de zomer stond voor de deur.  Alhoewel de inhoud bijzonder interessant was en van belang voor de gezondheid van ons Nederlanders zal toch een en ander bij een aantal mensen aan de aandacht zijn ontsnapt. Nu de temperaturen weer omlaag gaan is het goed om een van deze artikelen ter herinnering te roepen.

Hoe schadelijk zijn houtkachels? Dat antwoord was duidelijk. Bijzonder schadelijk, want “schoon stoken bestaat niet”. Natuurlijk is het antwoord van diegenen die dergelijke kachels verkopen anders dan van wetenschappers en degenen die hinder ervaren van deze kachels. In de jaren 60 wilde men ook nog geen kwaad woord horen over roken. Dat was oh zo gezellig. Op verjaardagen stonden standaard de sigaretten op tafel. Geen onvertogen woord over de sigaret. Datzelfde gold voor asbest en eterniet. Ideaal product om te isoleren, voor beschoeiingen, voor achter de potkachel. Of als asbestplaatje op het gasfornuis om het vuur te spreiden.

Dus zegt Gert Kooij van van de NHK, belangenvereniging van de kachelhandel, dat het er vanaf hangt hoe je stookt. En laat nu minstens 90% van de stokers zich daar helemaal  niets aan gelegen laten liggen. Met andere woorden, het is altijd slecht. Schoon stoken bestaat niet, want zelfs als je alle regels van mijnheer Kooij in acht neemt, is het nog altijd slecht. Het is namelijk ontzettend slecht of gewoon slecht.

Gelukkig dat hoogleraar milieu-epidemiologie Bert Brunekreef van de Universiteit Utrecht het commerciële verhaal direct ontzenuwt. Zelfs de nieuwste kachels zijn allesbehalve schoon in vergelijking met aardgas. Houtkachels verspreiden net zoals het verkeer fijnstof. Hoe kleiner de deeltjes hoe groter het gevaar voor de gezondheid. De kleinere deeltjes kunnen direct in de bloedbaan komen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Uit een proef  in Schoorl uitgevoerd door het ECN in Petten kwam naar voren dat houtrook verantwoordelijk is voor 9 tot 27% van de lokale PM10-concentratie, tegenover 30 tot 39 procent aan PM2.5. Het aantal vroegtijdige sterfgevallen door slechte lucht in Nederland wordt geschat op 12.000.

Landelijk is volgens emissieregistratie.nl het aandeel fijnstof door houtrook ongeveer gelijk aan het verkeer. Houtrookconcentraties kunnen per locatie erg verschillen.

Lees het complete artikel uit de Volkskrant van 113 maart 2018 hieronder.

Volkskrant 13-3-2018 Hoe schadelijk zijn houtkachels? Schoon stoken bestaat niet

 

 

Wilt je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je regelmatig een update met nieuwe artikelen.