Skip to content
Home » Algemeen » Voorjaar in Nederland: “Mondkapje met filters op in huis…”

Voorjaar in Nederland: “Mondkapje met filters op in huis…”

Cast,Iron,Fire,Pit,Campfire,Place,At,Forest,Beach,Camping

“Iedere dag als de pizzeria hier tegenover zijn houtoven opstookt of stopt met stoken hebben wij last van de houtstook…” Vakantie- en recreatieparken, restaurants met houtovens en zelfs een hotel: Luchtfonds krijgt deze zomer meer klachten over bedrijfsmatige houtstook.

Naast deze klachten, ontving Stichting Luchtfonds het afgelopen voorjaar en de eerste weken van de zomer een paar honderd overlastmeldingen. Vaker dan andere jaren worden vuurschalen genoemd als boosdoeners, naast vuurkorven en gewone houtkachels. Hieronder tref je een kleine bloemlezing aan van de binnengekomen berichten de afgelopen maanden.

Woerden: “Roet op de tafels”

Melding van een Woerdenaar: “Het is niet te genieten hier binnen als de wind verkeerd staat. Buurman stookt vers hout van zijn werk, pallets, hout uit een metaalbedrijf. Het rookt als een gek en gaat gelijk in de kachel als hij van zijn werk komt. ‘n Keer aan de brandweer weer gevraagd om te komen meten. Zij kunnen er niets aan doen, maar ik zit er mee. Het moet nu stoppen, ook voor onze gezondheid. Op mijn tafels buiten zit gewoon roet.”

Apeldoorn: “Weg is de nachtrust…”

Inwoners van Apeldoorn schrijven: “Het is warm geweest vandaag en dankzij regen koelde het lekker af. Nadat de regen voorbij was lekker de ramen open en luchten. Tot overmaat van ramp stookt een onbekende in de omgeving, wat ervoor zorgt dat we alles dicht moeten doen. Niet te harden, het lijkt wel een bosbrand. Helaas was ik vergeten onze dakramen te sluiten. Het is nu lekker koel, maar je kunt er niet liggen vanwege de rooklucht. Ik word hier zo verdrietig en kwaad van. Het is nu een kwartier na middernacht en nog stinkt het. Wederom weg nachtrust… Dat is wekelijks gemiddeld zo’n drie avonden/nachten.”

Amsterdam: “Agressieve stoker”

Uit de hoofdstad: “Ik heb zeer regelmatig (meerder keren per week) last van een buurman die vuurtjes stookt in een vuurkorf. De lucht komt de gevel door, ook als ramen en deuren dicht zijn. Ik kan dan niet op m’n slaapkamer slapen en mijn dochter van 7 jaar ook niet, omdat we dan liggen te hoesten. In de woonkamer en andere ruimtes komt de rook ook. We zijn radeloos. Durven ons huis niet meer te luchten, omdat er net weer een vuurtje gestart kan worden. Buurman is een zeer agressief type. Heeft geen boodschap aan de overlast. Woningbouwbedrijf en politie doen weinig.”

Brummen: “Wéér astmamedicijnen…”

Melding uit Brummen: “Onze twee-onder-één-kapburen stoken uitsluitend hout, van de ochtend tot in de nacht. Ze hebben geen boodschap aan windrichting of stookwijzer, en gesprek erover wordt geweigerd. Het slaat bij ons de tuin en het huis. We lopen daadwerkelijk te hoesten, ook in bed. Haar en kleding stinken ernaar. De astmamedicijnen zijn weer terug in huis…”

Dijk en Waard: “Schoorsteen bij kinderkamer…”

Melding uit een dorp in de gemeente Dijk en Waard: “Onze buurman stookt het liefst de hele nacht zijn tuinhaard. Die tuinhaard komt met zijn schoorsteentje uit bij onze slaapkamer en de slaapkamer van ons dochtertje van 7 maanden. Dit kan toch niet?! Roken mag niet meer in openbare ruimtes, maar in mijn eigen huis wordt ik uitgerookt. Ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn kinderen.”

Oirschot: “Ruikt naar verf en plastic”

Melding Oirschot: “Er zijn zeven openhaarden in mijn wijk. Een aantal daarvan stoken bewerkt hout, zodat de hele straat naar verf en plastic ruikt. Welke kant de wind ook opstaat, de stank komt toch binnen. Ik heb astma en moet nu aan de prednison van de benauwdheid…”

Aalten: “Van 3 naar 30 kachels”

Melding uit Aalten: “Het maakt in principe weinig uit hoe of er gestookt wordt: rooklucht blijft altijd ongezond en hinderlijk. Vooral nu de meeste mensen houtstook gebruiken als permanente verwarming en we in de afgelopen twee jaar van drie houtkachels naar dertig zijn gegaan in mijn buurt.. Ik begrijp niet hoe een overheid zoiets kan toestaan, wetende hoe ongezond het is, en dat zélfs na een toename van longpatienten na covid.”

Emmen: “Moet ik aan de medicatie?”

Melding uit een dorp in de gemeente Emmen: “Wij hebben al jaren last van rookoverlast door de houtkachel van de buren. Er is ooit wat aan gedaan, wat niet heeft geholpen. De overlast is sinds de afgelopen twee jaar erger geworden. Wij moeten bijna dagelijks ramen en deuren de gehele dag gesloten houden en dat is voor longpatiënten niet fijn. Zelf zit ik er zelfs aan te denken om aan medicatie te gaan, zodat ik niet benauwd buiten hoef te lopen. Echter heeft dat ook geen nut, want we hebben zoveel overlast dat wij niet eens buiten kunnen zitten. De gemeente en GGD vinden dat dit ons eigen probleem is en zijn niet bereid om ons te helpen. In gesprek gaan met de buren is ook geen optie, want ook dat is al een keer gedaan: tot op heden is geen actie op ondernomen.”

Arnhem: “Mondkapje op in huis”

Overlastmelding uit Arnhem: “In een buurt met tuintjes van 3 bij 4 meter stookt mijn buurman een houtkorf. Wind is richting mijn tuin: tuin en huis vol rook. Ik doe alles dicht, deur en ramen gesloten. Katten in de afgesloten tuin moeten naar binnen. Ik loop met mondkapje en twee koolfilters in m’n mondkapje in huis. Dyson-luchtfilter aan en nog staan mijn tuin en huis vol rook. Met buurman is niet te praten.”

Hilversum: “Ik ben er ziek van”

Bericht uit Hilversum: “Ik heb veel last van houtstokende buren. Ik ben er regelmatig ook ziek van. Gemeente doet niks, GGD kan niks. De woningbouwvereniging stuurt enkel een brief dat er enkel schoon hout gebrand mag worden. De Buurtbemiddeling vindt dat ’t allemaal moet kunnen. Tips zijn welkom.”

Lichtenvoorde: “25 kachels rondom”

Een inwoner van Lichtenvoorde meldt aan Stichting Luchtfonds: “Vannacht was het rond de 10 graden en dan beginnen alle buren weer met de houtkachels. Het zijn er inmiddels al meer dan 25 rondom mijn bovenwoning. Dus, misschien dat u zich kunt voorstellen hoe vreselijk ongezond de lucht wordt in en rondom mijn huis. Het kiert aan alle kanten naar binnen en je kunt je huis niet luchten. Plus ik slaap het liefst met ‘t raam op een kier. Ik krijg het enorm benauwd en heb al in elk vertrek een luchtzuiveraar staan, waarbij je het filter in de winter na twee maanden al al moet vervangen.”

Foto: Shutterstock / Gorloff KV

Wilt u overlast melden?

Ja, ik heb last van houtstook en wil dat melden bij het Luchtfonds.
Vul de onderstaande gegevens in. Klik op verzenden om de melding naar het Luchtfonds te sturen.





    Stichting Luchtfonds doet er alles aan om uw privacy te beschermen en te respecteren. Vink hieronder aan of u akkoord gaat met het verwerken van de door u ingevoerde gegevens volgens ons privacy statement. Klik hier om het privacy statement te lezen.